Tasarımcı öğrenciye özel müfredat!

Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl ortaokullarda ilk kez verilen teknoloji ve tasarım dersinin müfredatı tamamlandı.

Haberler 17.10.2019 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dersin öretmenleri için de müfredata uygun temel mühendislik gibi uygulamalarn yer ald materyal hazrlanarak 12 bin alan öretmenine datld

Materyalde, STEAM, mühendislik ve tasarm, mimari tasarm, grafik tasarm, bilgisayar destekli tasarm, ürün gelitirme ve engelsiz hayat teknolojileri, enerji dönüümleri ve mühendislik gibi uygulamalara ilikin detayl bilgiler yer alyor

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakanlnca, bu yl ortaokullarda ilk kez verilen teknoloji ve tasarm dersinin müfredat tamamland.

Bakanln öncelikli politikalar arasnda, ilköretim kurumlarnda örenim gören örencilerin teknoloji ve tasarm süreçlerini hem kendi hem de yaad toplum yararna kullanabilen tasarm odakl düünen yaratc bireyler yetitirmek bulunuyor.

Bu kapsamda, Temel Eitim Genel Müdürlüünce 7. ve 8. snflarda bu yl okutulmaya balanan teknoloji ve tasarm dersinin müfredat tamamland.

Bu dersle çocuklardan çevresindeki nesne, olay ve olgular analitik bir bak açsyla gözlemleyip yorumlamas, yaratc ve özgün alternatif öneriler gelitirmesi hedefleniyor.

Ayrca teknoloji ve tasarm dersini okutan öretmenlerin lisans mezuniyetlerinin farkll nedeniyle ortaya çkan ihtiyaçlar ve öretmenlerin beklentileri de dikkate alnarak tamamlanan müfredata uygun Teknoloji ve Tasarm Öretmenler çin Klavuz materyali de hazrland.

Akademisyenler, alan öretmenleri ve Bakanlk personelinden oluan bir komisyon tarafndan kaleme alnan kitaptan, teknoloji ve tasarm dersini okutan yaklak 12 bin alan öretmeni yararlanacak.

- Tasarm Beceri Atölyeleri ile örenciler problem çözüyor

2023 Eitim Vizyon Belgesinde bilmekten çok tasarlamann, yapmann, üretmenin ön plana çkaca Tasarm ve Beceri Atölyeleri ile yeni çan gerektirdii problem çözme, eletirel düünme, üretkenlik, takm çalmas becerilerinin kazandrlmas yönünde hedef yer alyor.

Teknoloji ve tasarm dersinin müfredatnda Fen, Teknoloji, Sanat ve Matematik Eitimi (STEAM), mühendislik ve tasarm, mimari tasarm, grafik tasarm, bilgisayar destekli tasarm, ürün gelitirme ve engelsiz hayat teknolojileri, enerji dönüümleri ve mühendislik gibi ana balklar bulunuyor.

Öretmenlere yönelik uygulama çalmalar, 3D yazc, güne paneli gibi araç gereçler ve özel malzemeler kullanlarak atölye ortamnda yapld. Uygulamalar, 81 ilin koordinatörleri tarafndan eylül ay içerisinde ülke genelindeki bütün teknoloji ve tasarm öretmenlerine tantld. Yaklak 12 bin öretmen için gerçekletirilen çalmalarn sonucunda ülke raporu hazrlanacak.

Klavuz materyalindeki etkinliklerle, örencilerin günlük hayatta karlatklar problemlerin çözümüne ilikin sorumluluk almalar ve problemlerin çözümünde teknoloji gelitirme basamaklarn uygulayarak tasarm becerilerini kullanmalar hedefleniyor.

Ayrca örencilerin kendi yeterlilikleri dorultusunda farkndalk oluturacak, özgür, özgün ve yenilikçi düünme becerileri kazandracak, birey, çevre, toplum ve teknoloji arasndaki etkileimi fark etmelerini salayacak bir süreç öngörülüyor.

Örencilerin sadece bulu, icat, keif, bilim, teknik, endüstri ile ilgili bilgileri edinmelerini deil, fikri haklarn korunmas konusunda bilinç kazanmalar ve etik yollardan üretim yapma süreçlerini benimsemeleri de müfredata eklendi.

Ana Sayfaya Git