Tatile dokunulmayacak

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitim gündemini değerlendirdi: "Okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitimi yapılmayacak. 'Yazın 2 ay okullar açık olacak' yorumu doğru değil"

Haberler 17.04.2020 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, Okullarn tatil olduu süre kadar telafi eitimi yaplmayacak. Yazn 2 ay okullar açk olacak. yorumu doru deil. dedi.

Selçuk, CNN Türk canl yaynna uzaktan balanarak eitim gündemine ilikin sorular yantlad. TBMMde kabul edilerek yasalaan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle yaplamayan eitimlerin telafisine ilikin düzenlemeyi de içeren Yükseköretim Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanuna ilikin deerlendirmede bulunan Selçuk, kanunun tedbir amaçl bir çalma olduunu ifade etti.

Türkiyede deprem, sel ya da virüs gibi belirli konularla mücbir sebeplerle karlaldnda bunun tedbirinin alnp mevzuatn uyumlulatrlmas gerektiine iaret eden Selçuk, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu, sadece tedbir amaçl olup yazn 2 ay ya da 3 ay boyunca telafi eitim yaplaca, ders yaplaca anlamn asla tamyor. Bunu fazla zorlamamak lazm. Biz televizyonla eitim yapyoruz ve çocuklarmzn okuldan soumasn engelliyoruz. EBAda da çalmalar yapyoruz, baz eksikliklerimizi de bu ekilde gideriyoruz. Üçüncü aamada da telafi eitim yapacaz. Diyelim ki bizim 2 ay boyunca okullarmz tatil oldu. Biz okullarn tatil olduu süre kadar telafi eitim yapmayz. Telafi eitimi tamamlayc bir eitimdir, televizyonla beraber EBA ile beraber yapmaya çaltmz hzlandrc bir çalmadr. O yüzden de Yazn 2 ay boyunca okullar açk olacak, eitim olacak. yorumu kesinlikle doru deil.

- Konu bilimsel verilerle ortaya konmal

Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki merkezi snav tarihine ilikin bir soru üzerine Selçuk, konunun bilimsel verilerle ortaya konulmas gerektiini ifade etti. Pandemi sürecinde gün gün, hafta hafta hem dünyay hem Türkiyeyi izlediklerini aktaran Selçuk, öyle konutu:

Ülkedeki her ehrin durumunu özel olarak görüüyoruz. Bilim Kurulunun da tavsiyesinin dikkate alnaca, dünyadaki ve Türkiyedeki gelimelerin verilere dayal olarak ele alnaca bir ortama bakp ondan sonra karar vermek... Bu, sadece bir Bakanln ya da uzmann karar olmayp Türkiyenin karar. Bu çerçevede de önümüzdeki haftalarda, günlerde her gün yaptmz deerlendirmeyi younlatrp Salk Bakanl ve Bilim Kurulu ile iletiim halinde neyi nasl yapalmn kararn hep birlikte vereceiz ve bunu da en erken zamanda kamuoyu ile paylaacaz. LGS ile ilgili u anda bir tarih deiiklii yok ama koullar deitiinde verilere bakarak bir zaruret olursa bu meseleyi yeniden ele alrz.

- Müjdelerimizin devam edeceini söylemek isterim

Bakan Selçuk, Hataydaki ehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilen solunum cihaznn seri üretiminin mümkün olup olmadyla ilgili bir soru üzerine mesleki eitimi son derece önemsediklerini vurgulad. Bunun ekonomi, eitim ve istihdamla ilikili olduuna dikkati çeken Selçuk, o nedenle mesleki eitimin gelimesi için koullar oluturduklarn söyledi.

Selçuk, Hataydaki ehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Bölümünde üretilen solunum cihazna ilikin u bilgileri verdi:

Bizim mucit seviyesinde, yani çeitli icatlar üzerine kafa yoran, gerçekten bulular ve Ar-Ge çalmalar üzerine kafa yoran ekiplerimiz, öretmenlerimiz var. Akademisyenlerden de destek alyoruz. lk müjde Hataydan geldi. Solunum cihaz üretildi. u anda akademisyenlerin ve öretmenlerimizin test edip çaltn gördüü ve kantlad bir cihaz ama bu cihazlarn baz süreçleri var. Mesela biz bunu ihraç etmek istesek ya da seri üretime sokup sata sunmak istesek baz tescil süreçleri var. Biz bunu maske makinesi için de yaptk. Biz maskeyi u an üretiyor muyuz? Her gün 100 bin tane üreten makinemiz var. Buradaki u andaki amaç acil bir amaç. Bunun bilimsel olarak testini yaptk, çaltn gördük. Bu konudaki müjdelerimizin de devam edeceini buradan söylemek isterim.

- Sürekli istiare halindeyiz

Eitime verilen arann 30 Nisanda sona ereceinin hatrlatlp sürenin uzatlmasnn söz konusu olup olmad sorulan Selçuk, unlar kaydetti:

Biz aslnda her hafta kabine toplantlarnda Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde, Salk Bakanmz ve ilgili dier bakanlklarmz görüüyoruz. Bu konu, sadece bakanlklarn ayr ayr meselesi deil. Bir bakanln alaca karar, bütün bakanlklar ilgilendiriyor. O yüzden de sürekli istiare halindeyiz. Her gün görümeler halindeyiz, gelimeleri paylayoruz. Eer koullar bunu gerektirirse yani önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde farkl bir durum ortaya çkarsa ya da çkmazsa biz de elbette okullarn açlmasyla ilgili karar gözden geçiririz ve halkmzla paylarz. Bu birlikte ele alnmas ve deerlendirilmesi gereken bir konu.

Ana Sayfaya Git