TDK'nin tüm sözlükleri tek tıkla kullanıcının karşısında

Türk Dil Kurumunun internet sayfasında yapılan güncellemeyle TDK sözlüklerine, "sozluk.gov.tr" adresinden tek tıkla ulaşılabilecek.

Haberler 18.06.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Dil Kurumunun (TDK) internet sayfasnda güncellemeye gidildi. TDKnin tüm sözlüklerine sozluk.gov.tr adresinden tek tkla ulalabilecek. sozluk. gov.trde TDK sözlüklerinin yan sra her gün farkl bir kelime ile bir deyim veya atasözünün anlamna, bir dil kuralna yer veriliyor, skça yaplan yanllar ile sk kartrlan sözcüklere ilikin uyarlarda bulunuluyor.

Kuruma sklkla sorulan sorularn uzmanlar tarafndan derlendii bir bölümün de yer ald internet sayfasnda, vatandalara yabanc sözcüklere Türkçe karlk önerme imkan veriliyor.

TDK Bakan Prof. Dr. Gürer Gülsevin, kurumun güncellenen genel a sayfalarna ilikin açklamada bulundu.

Gülsevin, TDKnin 1945ten beri yaymlanan Türkçe Sözlüünün Türkçenin en güvenilir, en gelimi ve en güncel sözlüü olduunu, TDKnin genel anda da Güncel Türkçe Sözlüü ismiyle yer aldn söyledi.

Bilgi ve kelime yarmalar esnasnda, TDKnin genel a sayfasna çok fazla bavurulduunu, ar yüklenmenin de baz teknik skntlara yol açtn anlatan Gülsevin, bunun önüne geçmek için genel a sayfasnda ve içeriinde yenilikler yapldn belirtti.

Yaptklar yenilikle, arama motoruna TDK yazldnda tüm sözlüklerin yer ald sozluk.gov.tr sayfasna ulaldn anlatan Gülsevin, böylece kurumun genel sayfasnn çalma hznn da arttna iaret etti.

Gülsevin, TDK denildiinde akla gelen en önemli unsurun, Güncel Türkçe Sözlük olduunu dile getirerek, çinde 100 binin üzerinde kelime barnan ve en çok bavurulan sözlük Güncel Türkçe Sözlüktür. dedi.

Güncel Türkçe Sözlüün yan sra Derleme Sözlüünden Tarama Sözlüüne, Atasözleri ve Deyimler Sözlüünden 100e yakn terim sözlüüne tek tkla ulama imkan sunulduuna dikkati çeken Gülsevin, öyle devam etti:

Eski sayfamzda sözlük denilen yere tklanldnda Güncel Türkçe Sözlüklerimiz ortaya çkyordu. Biz bu ii daha da kolaylatrdk. Arama motoruna, sozluk.gov.tr veya TDK yazdnz zaman karnza çkan sayfada, Güncel Türkçe Sözlük, Terimler veya Halk Az Sözlükleri gibi tüm sözlüklerimize ulaabiliyorsunuz.

Yanl yazlsa da doru kelimeye ulalabiliyor

Gülsevin, sozluk.gov.trde bir kelimenin tek tklamayla farkl sözlüklerde aratlabileceini vurgulayarak, Yeni çalmamz, kullancya büyük bir kolaylk oldu. dedi.

Eskiden kelime yanl yazlrsa arama yaplamadn hatrlatan Gülsevin, bu sorunu ortadan kaldrdklarn, ilk 3 harf yazldktan sonra farkl kelimelerin kullancya sunulduunu söyledi.

Gülsevin, önceden kurum sayfasnda bulunan ama belli dönemlerde ileyii yavalayan skça sorulan sorular bölümünü de güncelleyip, görünür hale getirdiklerini anlatt.

TDKye her gün çeitli yollardan dilbilgisi, kelimeler, dil politikas ve yazmla ilgili sorular ulatn belirten Gülsevin, Bunlarn çou ayn sorular oluyor. Uzmanlarmz bu sorular bir araya toplad. Bu, bizim sayfamzn yeni yüzünün önemli detaylarndan bir tanesi. diye konutu.

sozluk.gov.trde her gün farkl bir kelime ile farkl bir atasözü ya da deyimin anlamna yer verildiini bildiren Gülsevin, sözlüü her gün kullanan kiilerin 365 gün boyunca farkl kelimelerle karlaacan kaydetti.

Sözlük cepe de girecek

Gülsevin, Skça kartrlan sözler, Skça yaplan yanllara dorular bölümlerinin de bulunduu yeni internet sayfasnda, Yabanc sözlere karlklar öner bölümü de açtklarn aktard. Gülsevin, Bir kii, Ben öyle bir kelimeye, öyle bir karlk düünüyorum diyebilir. O kelimeler heyetimizin önüne gelecek ve belirli dönemlerde bilim kurulu üyelerimizle görüüp, o kelimeye hangi Türkçe karln gelebileceini açklayacaz. ifadelerini kulland.

Cep telefonlar için de bir uygulama çalmas içinde olduklarn bildiren Gülsevin, Yakn bir zamanda akll telefonlarda ve tabletlerde sözlüümüzü görebileceiz, çalmalarmz yürütüyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git