Tecrübe kazandı

Eğitimciler EBA'yı dijital eğitime geçiş konusunda önemli bir tecrübe olarak değerlendiriyor

Haberler 26.03.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Özel Eitim Kurumlar Dernei (ÖZ-KUR-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet çevik, Milli Eitim Bakanl tarafndan önceki gün balatlan uzaktan eitime ilikin Oldukça iyi ve ortalamann üzerinde. Eitim Biliim Anda (EBA) birçok ülke ve altyapya göre çok iyi hazrlk yaplm. dedi.

çevik, yüz yüze eitime verilen bir haftalk arann ardndan önceki gün ilkokul, ortaokul ve lise örencileri için TRT-EBA TV ile EBA üzerinden balayan uzaktan eitimi deerlendirdi.

Uzaktan eitimin Türkiye için çok yeni ve hzl bir deneyim olduunu dile getiren çevik, ufak-tefek teknik eksiklikler yaansa da bunlarn kayda deer olmadn söyledi.

çevik, Milli Eitim Bakanl tarafndan balatlan uzaktan eitim oldukça iyi ve ortalamann üzerinde. EBAda birçok ülke ve altyapya göre çok iyi hazrlk yaplm. Balangç olarak oldukça güzel. diye konutu.

Ancak banttan yaynn zamanla örencilerin konsantrasyonunun ve dikkatinin dalmas gibi eksi yanlarnn bulunduunu ifade eden çevik, sözlerini öyle sürdürdü:

O yüzden uzaktan canl eitim dediimiz interaktif eitimin ksmnn gelitirilmesi de çok önemli. Bu sistemde örenciler tpk snftaym gibi öretmenlerini görüyor, parmak kaldrabiliyor, onlara soru sorabiliyor, sorular cevaplandrabiliyor hatta mesajlama bölümlerinden verilen izin kadaryla akalaabiliyorlar. Biz mesela pazartesi günü uzaktan canl eitime stiklal Marn okuyarak baladk.

FIRSAT ETL OLUTURDU

Ahmet çevik, uzaktan yaynla eitimin kamuya açldn, öretmenleri artk tüm aile bireylerinin takip ettiini belirterek, bu nedenle eitimcilerin çok dikkatli olmas gerektiini vurgulad.

Uzaktan eitimin devlet-özel, dou-bat gibi kriterleri sfrladn ve eitimde eitlik saladn dile getiren çevik, herkesin ayn sistemde, ayn formatta eitim almasnn söz konusu olduunu anlatt.

çevik, uzaktan eitimin özel okullar için de bir snav olduunu, baz kurumlarn hazrlksz yakalandn kaydederek, sürecin, herkesi uzaktan eitime hazrlamak için bir frsat oluturduunu söyledi.

TÜRKYE çN ÖNEML BR TECRÜBE OLACAK

ÖZ-KUR-DER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet çevik, uzaktan eitime balanlmasnn bu konuda Türkiyeye gelecekte salayaca faydalara deinerek, u ifadeleri kulland:

Bu süreç, Türkiye için, son yllarda küresel anlamda ciddi ekilde konuulmaya balanlan dijital eitime geçi konusunda önemli bir tecrübe olacak. Yllar sonra biz oturacaz ve Ne garip iler yapmz geçmite, sabah karanlnda çocuklar kaldrp, servislere doldurup kilometrelerce öteye götürüp, türlü ek maliyetlerle garip garip iler yapmz diyeceiz.

çevik, Türkiyede örenciler arasnda okulu sevmeme orannn daha yüksek olduunu belirterek, uzaktan eitimlerle çocuklarn okula 5 gün deil de 2-3 gün giderek eitimini alabileceini anlatt.

Bu uygulamann çocuklar okula daha çok yönlendireceini vurgulayan çevik, bilgi örenmeyi içeren öretim ksmnn her yerden edinilebileceini söyledi.

çevik, Ancak iin kiisel geliim, davran deitirme, adab muaeret, duygusal geliimi, duygu yönetimi gibi sosyal yönü barndran ksmlar için okullara ihtiyaç duyulacak. Yani teorik ksm çocuklar uzaktan alabilir ancak uygulamal ve eitim ksmn okullarda yapabiliriz. diye konutu.

Milli Eitim Bakanlnn en yüksek bütçeli bakanlklar arasnda olduunu dile getiren çevik, leride haftann belirli günleri de olsa uzaktan eitime geçilmesiyle yüzde 50lere varan tasarruflar salanabilir. Ayrca öretmen ve eitim kalitesi de artrlabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git