Tek hafta üç oturum!

Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ayrıntılarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı.

Haberler 13.10.2017 - 07:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ad Yükseköretim Kurumlar Snav olan snav, haziran aynda tek hafta sonunda 3 oturumda gerçekletirilecek. Uygulama önümüzdeki ilk snavda balayacak Sistemin ana hatlar öyle olacak

HABER MERKEZ

YÖK Bakan Profesör Yekta Saraç milyonlarca insann merakla bekledii üniversiteye giri snavlarnda yaplacak köklü deiiklikleri açklad. Saraç, yeni sistemde aksayan taraflar giderecek ve örenci üzerindeki stresin azaltlmasn hedefleyen bir sistemin gerekli olduunu söyledi. Saraç daha önce de deindii snav sürecinin dört aya yaylmasnn sonlanacan snavn bir hafta sonunda bitireleceini söyledi. Snavda ayrca MEB müfredat esas alnacak.

PUAN TÜRLER AZALACAK, TÜRKçE-MATEMATN ÖNEM ARTACAK

Saraç ayrca 18 olan puan türü saysnn da düürüleceini söyledi. Bu noktadaki en önemli deiiklik ise Türkçe ve Temel Matematik alanlar bütün puan türleri için önem arz edecek.

K AYRI OTURUM

Snavn ad Yükseköretim Kurumlar Snav olarak deitirilecek. Adaylar iki ayr teste katlacak. lk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluacak. Snav Haziran aynda bir hafta sonu yaplacak. kinci oturum ayn gün öleden sonra Türk Dili ve Edebiyat-Corafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri snavlar yaplacak.

Dil snav ise Pazar günü uygulanacak. Yabanc Dilde soru says 80 olarak belirlenmi durumda.

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEBin ortak müfredatndan oluacak. lk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluacak. lk oturumdan sonra adaylar için ölen aras verilecek. Türkçe ve Matematik sorularnn arl eit olacak. lk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adaylarn en az 150 puan almas gerekiyor.

lk oturumdan 180den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testinden alnan 200 puann 2 yllk geçerlilii olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarn kullanabilecekler.

KNC OTURUM

kinci oturumda Türk Dili ve Edebiyat-Corafyadan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluacak. Oturumlarn süresi daha sonra belirlenecek.

kinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Corafyann yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 arl olacak. Saysal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eit arlkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 arlklara sahip olacak.

Lisans yerletirme puan hesaplanrken Temel Yeterlilik Testinin arl yüzde 40 ikinci oturumun arl yüzde 60 olacak.

SINAV SAAT

Snavn sahibi olan YÖK olarak ÖSYM Bakanmzla bu hususu masaya yatrdk. Geçen seneki skntl durumlarn örnekleri bu sene yaanmayacak. Bir takm güvenlik endieleri var ama bu güvenlik endiesi ile snav konforu arasnda da bir denge tutturmamz lazm. Güvenlik ve snav konforu arasnda bir denge oluturulaca hususunu ben ÖSYM Bakanmzdan duydum. Snavn balama saati ayr bir husus, gelien olumsuzluklar douran gelimeler baka bir husus. kinci hususta bir deiiklik olacak diye düünüyorum.

Temel Yeterlilikler Snavnn iki ana ayann olmas husus dünyadaki en yaygn kullanlan bir sistemle benzerlik gösteriyor.

Ana Sayfaya Git