Tekli eğitim destek aldı

Eğitim kurumlarında görev yapan 11 bin 842 kişi üzerinde yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 75'e yakını 2019 yılı sonunda uygulamaya başlanacak tekli eğitim sistemini "olumlu" buluyor.

Haberler 14.11.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim-Sen tarafndan, 2016-2017 eitim-öretim ylnda okullarn mevcut durumunu tespit etmek amacyla eitim çalanlarnn katlmyla anket çalmas yapld.

Sendikann internet sitesi üzerinden yaplan ankete eitim kurumlarnda görev yapan 11 bin 842 kii katld. Katlmclarn yüzde 35,5i ilkokulda, yüzde 33,5i ortaokulda, yüzde 16,1i mesleki ve teknik ortaöretimde, yüzde 12,7si genel ortaöretimde, yüzde 2,2si de okul öncesinde görev yapyor.

Katlmclarn yüzde 87,2si öretmen, yüzde 4,9u müdür, yüzde 6,3ü müdür yardmcs, yüzde 1,2si hizmetli, memur ve dier personel, yüzde 0,4ü de müdür bayardmcsndan olutu.

- Öretmenler tekli eitime olumlu bakyor

Ankete katlanlarn yüzde 69,5i okullarnda ikili eitim yaplmadn, yüzde 30,5i de ikili eitim yapldn ifade etti.

Milli Eitim Bakanlnca 2019 yl sonunda uygulamaya balanacak tekli eitim sistemini olumlu bulup bulmadklar sorulduunda, katlmclarn yüzde 74,8i sistemi olumlu bulurken, yüzde 25,2si olumlu karlamadn belirtti.

Katlmclarn tekli eitim sistemine geçilmesini olumlu bulmalarnn nedenleri arasnda çocuklar çok erken saatlerde evden çkmayacak ya da çok geç saatte evde olmayacak, Verimlilik artacak ve Okulda geçirilen sürenin uzun olmas dolaysyla örenciler farkl araylara girmeyecek yantlar yer alyor.

Katlmclarn yüzde 50,3ü okulundaki derslik saysnn yeterli olmadn, yüzde 49,7si de yeterli olduunu belirtti.

Dersliklerde örenciler aadakilerden en çok hangisinde zorlanyor? sorusuna ise ankete katlanlarn yüzde 24,5i Örenci saysnn fazlal nedeniyle sralarda skk oturmalar, yüzde 18,4ü Sralarn örencilerin fiziki geliimine uygun olmamas, yüzde 17,6s Snfn hijyenik olmamas, yüzde 6,5i Okul çevresinin gürültülü olmas, bu nedenle örencilerin dikkatinin dalmas, yüzde 5,5i Snflarn yeteri kadar snmamas derken, bu soruya dier cevab verenlerin oran yüzde 27,5 olarak belirlendi.

- Kütüphane ve spor salonu aratrmas

Katlmclarn yüzde 62,2si okulunda kütüphane bulunduunu, yüzde 37,8i de kütüphane olmadn belirtti. Okulunda kütüphane bulunduunu belirtenlerden yüzde 42,2si kitap saysnn yetersiz, yüzde 41,7si ksmen yeterli, yüzde 16,1i de yeterli cevabn verdi.

Ayrca, anketi cevaplayanlarn yüzde 81,7si okulunda spor salonu bulunmadn, yüzde 18,3ü spor salonu bulunduunu aktard. Okulunda spor salonu bulunanlara yöneltilen Spor salonundaki malzemeler yeterli sayda m? sorusuna, yüzde 54,6 orannda yetersiz, yüzde 34,2 orannda ksmen yeterli, yüzde 11,2 orannda da yeterli cevab verildi.

Okulunuzun spor salonu çevre halknn ve spor kulüplerinin hizmetine sunuluyor mu? sorusuna hayr cevab verenlerin oran yüzde 82,8i, evet diyenlerin oran yüzde 17,2 olarak belirlendi.

- Laboratuvar ve akll tahta oranlar

Anketi yantlayan katlmclarn yüzde 60,7si okullarnda sosyal aktiviteler yapldn, yüzde 39,3ü de yaplmadn kaydetti.

Ankete katlan eitim çalanlarnn yüzde 57,9u sosyal aktiviteler için çok amaçl salonlarn olmadn, yüzde 42,1i ise çok amaçl salonlar olduunu ifade etti. Yüzde 51,9 orannda katlmc okulunda laboratuvar bulunmadn, yüzde 48,1i ise okulunda laboratuvar olduunu belirtti. Okulunda laboratuvar olduunu ifade eden eitim çalanlarnn yüzde 65,6s buralarda tepegöz, mikroskop, slayt vb. deney araçlarn bulabildiklerini, yüzde 34.4ü ise bu araçlara sahip olmadklarn bildirdi.

Katlmclarn yüzde 63ü okulunda akll tahtalar kullanldn, yüzde 37si ise kullanlmadn ifade etti.

Öte yandan, anketi yantlayan eitim çalanlarnn yüzde 59,1i okulunda tamal eitim olmadna, yüzde 40,9u okulunda tamal eitim olduuna iaret etti.

- Okullarda güvenlik

Okulunuzda güvenlik nasl salanyor? sorusuna ise yüzde 58,8 orannda Nöbetçi öretmenlerle, yüzde 14,8 orannda güvenlik görevlisiyle, yüzde 12,2 orannda kameralarla, yüzde 5,6 orannda hizmetli ya da memurlarla yant verilirken, yüzde 7,6 orannda güvenlik için herhangi bir tedbir alnmyor eklinde cevapland.

Eitimciler çounluu okullarnda bçakl/silahl kavga yaanmadn kaydetti.

Ankete katlanlarn yüzde 45,4ü okulunda, öretmenler, idareciler ya da eitim çalanlarnn örenci ya da veli iddetine maruz kaldn, yüzde 54,6s örenci ya da veli iddetine maruz kalmadn ifade etti. iddete maruz kaldn belirtenlerin yüzde 67,4ü bunun sözlü, yüzde 19,6s fiziksel, yüzde 12,9u psikolojik, yüzde 0,1i de cinsel içerikli olduunu kaydetti.

- Örenci ve veli iddetinin önüne geçilmesi gerekiyor

Türk Eitim-Sen Genel Bakan smail Koncuk, ankete ilikin deerlendirmesinde, 2016-2017 eitim-öretim ylnda okullarn mevcut durumunun bu anket çalmas ile net bir ekilde gözler önüne serildiini söyledi.

Okullarda çözülmesi gereken problemlerin banda öretmenlere yönelik örenci ve veli iddeti geldiine iaret eden Koncuk, Okullarmzn daha güvenli hale getirilmesi, okullarda bçakl, silahl kavgalarn önüne geçilmesi, örenciler arasnda zararl alkanlklarn kullanmnn önüne geçilmesi son derece önemlidir. dedi.

Koncuk, öretmen aç, derslik aç, ücretli öretmen sorunu, tuvaletlerde hijyenin tam anlamyla salanamamas, okullarda bulac hastalklarn görülmesi, baz okullarda spor salonlar, çok amaçl salonlar, laboratuvar, örencilerin kullanabilecei bilgisayarlarn olmas gibi sorunlarn varlna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Hükümet eitim alannda yaptklar yatrmlar anlatrken, en fazla bütçenin eitime ayrlmasyla övünürken, katlmclarn okullarnda spor salonlar, laboratuvarn bulunmamasn ifade etmesi dikkate deerdir. Ankete katlanlarn yüzde 62,4ünün okulunda su deposu bulunmadn belirtmesi çok üzücüdür. Nitekim okullarda su kesintisi olduunda ihtiyacn nasl giderildii bir muammadr. Baz okullarda, okulun bulunduu bahçede, binada hem ilkokul hem ortaokul ya da hem ortaokul lise olmas, ikili eitimin devam etmesi yine dikkat çekici unsurlardr.

Bilindii gibi Hükümet 2019 ylnn sonuna kadar ikili eitimin kaldrlacan, tekli eitime geçileceini açklamtr. Bu çok önemli ve yerinde bir admdr. Umuyoruz ki tüm alt yap salanarak, derslik ihtiyac karlanarak bu hedef gerçekleir. Okullarmzn dünya ülkeleri ile yarabilir pozisyona getirilmesi, bu nedenle daha çada görünüme bürünmesi, eksikliklerinin karlanmas, fiziki, alt yap ve teknoloji yönünden iyiletirilmesi çok önemlidir. Bu noktada Milli Eitim Bakanl üzerine düen sorumluluklar yerine getirmeli, okullara yeterli oranda kaynak aktarmaldr.

Ana Sayfaya Git