Teknik kolejler "Türkiye'yi saracak"

Sektörün aradığı nitelikli iş gücünün sektör tarafından karşılanmasını sağlayan teknik kolej sayısının 33'e ulaştığı bildirildi.

Haberler 12.06.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanl Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Gaziantepteki teknik kolejde yapt incelemelerin ardndan, sektörlerin arzulad nitelikli i gücünün okullardan karlanmasn istediklerini söyledi.

Bu kapsamda özel sektörle hareket edildiini ifade eden Gülay, mesleki eitim merkezlerini yaygnlatrmak istediklerini kaydetti.

Gülay, bu anlamda her meslek lisesi içerisinde bu gibi programlarn bulunmasn salamaya çaltklarn belirterek, Hatta sektör, 10-20 çra bulduunda kendi fabrikasnda 2 snf verdiinde öretmenimiz sektöre giderek ihtiyac karlamaya çalyor. Sektör temsilcisinin bulunduu mekanlarda öretmenlerimiz yarm gün veya 1-2 gün ders verip kalan zaman örencinin çalarak geçirmesini salayabiliyor. dedi.

TEKNK KOLEJLER

ba eitimi kapsamndaki örencilerin asgari ücretin yüzde 30u kadar alaca maan üçte ikisinin de yine devlet tarafndan karlandna iaret eden Gülay, Burada çrak örenci 4 yl boyunca isterse devletin yurtlarnda kalabilecek, yemeini yiyebilecek. Sektörde çalrken hem meslek örenecek hem de para kazanacak. 4 yl sonra mezun olduunda da KOSGEB tarafndan salanacak 50 bin liralk hibe, 100 bin liralk da faizsiz krediyle kendi iini kurabilecek. diye konutu.

Gülay, organize sanayi bölgesi yönetimleri, fabrika sahipleri veya sektör temsilcilerinin bir araya gelmesiyle özel teknik kolejler açabildiini vurgulad.

Milli Eitim ve Maliye bakanlklarnn 19 alanda tevik verdiini anlatan Gülay, konumasn öyle sürdürdü:

19 ALANDA TEVK

Bakanlklarmz bugün devlete mal olan bir örencinin maliyetinin yüzde 50 fazlasn o alanda tevik ediyor. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki okulumuz da bu modelin bir ürünüdür. u an için 26 tane organize sanayi bölgesinde okulumuz var. 7 tane de 2016 ylnda çkan yasa kapsamnda OSB dnda bu tarzda okulumuz var. Bu okullarda ise 20 bin 500 civarnda bizzat sektörün kendi i gücünü yetitirdii örenci bulunuyor. Bu say yeterli deil. 300 organize sanayi bölgesine 300 teknik kolej yaplmas konusunda hedefimiz var. nallah bunu saladmzda devlet okullarnn yan sra organize sanayi bölgelerinin de okullar yaygnlatrlacak. Böylelikle nitelikli i gücü ciddi ekilde artacak.

Ana Sayfaya Git