Teknoloji desteği

Okul öncesi öğretmenleri, teknoloji okuryazarlığında desteğe ihtiyaç duyuyor

Haberler 01.10.2020 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

COVID-19 karantina sürecinde, okul öncesi öretmenlerinin pedagojik deneyimleri ve olas eitim senaryosu hakkndaki görülerini incelemek amacyla yaplan aratrmaya göre öretmenler; teknoloji okuryazarl, teknolojik platformlar kullanma ve dijital içerik oluturma süreçlerinde destee ihtiyaç duyuyor.

stanbul Kültür Üniversitesi (KÜ) Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Toran ve Mersin Üniversitesi Eitim Fakültesinden Dr. Öretim Üyesi Gökhan Güne tarafndan, okul öncesi öretmenlerinin COVID-19 pandemisi srasnda pedagojik deneyimleri ve olas eitim senaryosu hakkndaki görülerini inceleyen bir aratrma gerçekletirildi. Aratrmadan elde edilen ilk bulgulara göre; okul öncesi öretmenlerinin pandemi sürecinden hem kiisel hem de mesleki olarak etkilendikleri, teknoloji okuryazarl, teknolojik platformlar kullanma ve dijital içerik oluturma süreçlerinde destee ihtiyaçlar duyduklar ve teknolojik, pedagojik alan bilgisi yeterlilii konusunda kendilerini zayf hissettikleri ortaya çkt. Yine ilk verilere göre; çocuklarn bu süreçten psikolojik ve geliimsel olarak olumsuz etkilendikleri, pedagojik olarak yeteri kadar yararlanamadklar, ailelerin ise bu sürecin yönetiminde önemli bir çaba sarf ettikleri ancak yeterli olamadklarna dair sonuçlar ortaya çkt.

Nitel aratrma teknikleri kullanarak yaplan aratrma, 10u kadn, 1i erkek olmak üzere 11 kiiden oluan gönüllü bir grupla gerçekletirildi. Online görümelerin yapld öretmenlerden, yeni normalde olas eitim senaryosu için eitim ortam tasarlamalar da istendi. Aratrmaya katlan okul öncesi öretmenlerin mesleki olarak sahip olduklar deneyim 3 ile 18 yl arasnda deiirken, katlmclardan ikisi yüksek lisans dokuzu ise lisans mezunu olarak belirlendi. çalma grubunda yer alan okul öncesi öretmenlerden bir ksm karantina sürecinde senkron eitim yapan, bir ksm ise EBA üzerinden asenkron eitim yapan öretmenlerden seçildi.

Görümelerden elde edilen verilerin ilk analizlerine dair bilgi veren KÜ Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Toran, Okul öncesi öretmenlerinin görülerinin kiisel deneyimler, mesleki yeterlilikler, çocuklara yönelik gözlemler, uygulanan politikalara yönelik öneriler ve olas eitim senaryolarna ilikin görüleri ile ilikili olduu belirlendi. dedi.

KAYGI, ANKSYETE VE DEPRESYON KAYETLERNDE ARTI

Okul öncesi öretmenlerinin pandeminin balangcndan itibaren uygulanan karantina sürecinde, kiisel yaantlarnda önemli deiikliklerin olduunu ve pandemiden kaynakl kiisel olarak ok yaadklarnn belirlendiini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Toran, Katlmclar, psikolojik ve duygusal olarak bu süreçten olumsuz etkilendiklerini, kayg, depresyon, anksiyete gibi ikayetlerinin arttn belirttiler. Bu süreçte ailevi sorunlar yaadklarn, aile içindeki sorumluluklarnn arttn, aile üyelerinin saln koruma çabas ile birlikte ailede elerden birinin bu süreçte isiz kalmasndan dolay ekonomik kayglar yaadklarn ifade ettiler. Ayrca aile içindeki rolleri ile öretmenlik rolünü e zamanl olarak ayn mekanda sürdürme çabasnn da kendilerini psikolojik olarak zorlad belirttiler. Bununla yan sra COVID-19 ile birlikte ilk defa belirsizlikle bu kadar kar karya kaldklarn, bunun hem kiisel hem de mesleki olarak kendilerini zorladn dile getirdiler. diye konutu.

ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARI TEKNOLOJ OKURYAZARLII KONUSUNDA ZENGNLETRLMEL

Pandemi ile birlikte balayan uzaktan eitim sistemine ilikin okul öncesi öretmenlerinin teknolojiyi kullanma, dijital içerik oluturma, alan bilgisini teknolojik alanda etkili kullanma noktasnda kendilerini yetersiz algladklar sonucuna ulatklarn belirten Doç. Dr. Mehmet Toran öyle devam etti:

Okul öncesi öretmenleri, teknolojik altyapnn yeterli olmad noktalarda anlk mesajlama programlarndan da destek aldklarn belirttiler. Bunun sebebini teknoloji kullanm konusunda bireysel eksikleri kadar platform eriimlerinde yaadklar snrlamalara da balayan katlmclar, pandeminin hizmet içi eitimlerin gelitirilmesi için bir frsata dönüebileceinin altn çizdiler. Uzaktan eitim ve dijital platform kullanmlarnda Öretmenlerin gereksinim duyduklar eitim balklar arasnda ise teknoloji okuryazarl, dijital içerik üretimi yer alyor. Bununla birlikte çalma grubunda yer alan okul öncesi öretmenleri, COVID-19 pandemisi gibi krizlere kar mesleki olarak kendilerini güçlendirecek destek programlarna ihtiyaç duyduklarn, bu destek programlarnn mesleki yeterlik ve psikolojik destei kapsayacak ekilde olmas gerektiini ifade ettiler. Öretmenler, yeni normaldeki eitim uygulamalarnn, okullarn fiziksel koullarndan, snflarn kalabalk olmasndan ve uygulamalardaki belirsizlikten dolay zor olacan ifade ederken, snf mevcutlarnn seyreltilmesi, uygun fiziksel ve donanmsal koullarn salanmas kouluyla yeni normalde eitimin baarl bir ekilde uygulanabileceini belirttiler.

çOCUKLARIN YAADII PROBLEMLER

Aratrmann, uzaktan eitim sürecinde çocuklarn yaadklar problemlere dair verileri de içerdiini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Toran, Okul öncesi öretmenleri, uzaktan eitim uyguladklar süreçte çocuklarn uzun süre ekran karsnda kalamadklarn, odaklanma sorunu yaadklarn, çocuklarn dikkat sürelerinin oldukça snrl olduunu, yönergeleri istenilen nitelikte alamadklarn ve çocuklarla uzaktan etkili iletiim kuramadklarn ifade ettiler. Uzaktan eitim için sunulan alt yapnn çocuklar tarafndan etkili kullanlamadn, zaman geçtikçe uzaktan eitime devam eden çocuk saysnn azaldn, teknolojiye eriimi olmayan çocuklarn ise bu süreçten hiçbir ekilde faydalanamadn belirttiler. COVID 19 pandemisi sürecinde çocuklarn geliimsel olarak sosyal, duygusal psikomotor alanlarda olumsuz etkilendikleri, akranlar ile iletiim kuramadklar, pandemiden kaynakl kayg düzeylerinin artt da elde edilen veriler arasnda yer alyor. Katlmclarmz tarafndan ayrca, bu gibi krizlerde çocuklara yönelik özellikle psikodestek programlarna ihtiyaç duyulduu, çocuklarn psikolojik olarak iyi olularna yönelik destek programlarnn gelitirilmesi gerektii de belirtildi diye konutu.

UZAKTAN ETM SÜRECNDE ALENN ROLÜ

Doç. Dr. Mehmet Toran, bu süreçte ailelerin rolüne dair elde edilen verileri ise öyle sralad:

Katlmclarmz, pandemi ile birlikte okul öncesi eitimde ailenin rolünün önemli bir ekilde aça çktn, ailelerin uzaktan eitim sürecinde neredeyse yardmc öretmenlik yaptklarn ancak bunun etkililiinin, ailelerin yeterlilikleri ile doru orantl olduu belirttiler. Öretmen yetitirme programlarnda aile çalmalarna daha fazla yer verilmesini, aileyi eitime dahil etme stratejileri noktasnda okul öncesi öretmenlerinin donanml bir ekilde yetitirilmesi gerektiini vurguladlar. Bununla birlikte ailelerin eitim sürecine baarl bir ekilde dahil olmas için uygulamalara ailelerin de etkili bir ekilde dahil edilmesini, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesini, ailelerin teknolojiye eriim ve kullanma eitsizliklerinin giderilmesi gerektiini ifade ettiler.

MASA BA ETKNLKLERE UYGUN ETM ORTAMI TASARIMLARI ÖNE çIKTI

Okul öncesi öretmenlerinin pandemi sürecindeki olas eitim senaryolarna ilikin görülerinin de incelendiini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Toran, Öretmenlerin olas eitim senaryolarn, mevcut yeterlilikleri ve bilgileri dorultusunda tasarladklar, okul öncesi eitimde mesafeyi koruyabilmek için daha çok masa ba etkinlikler uygun eitim ortam tasarladklar belirlendi. Eitim ortamnn tasarmnda ise sadece çocuklar arasndaki mesafeyi korumaya yönelik tasarmlar yaptklar, klasik eitim ortamnn ise olduu gibi korunduu görüldü. diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git