Teknolojinin etkisi büyük!

"Kısıtlama ve yeni normal" arasında teknoloji-çocuk-ebeveyn ilişkileri de dönüştü

Haberler 05.11.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. engül Mertol lgar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle ülke genelinde uygulanan kstlamalar ve sonrasnda gelen yeni normal sürecinde teknoloji kullanmnn deitiini, bunun da çocuk-ebeveyn ilikilerini etkileyerek baz olumsuzluklara neden olduunu belirtti.

lgar, Kovid-19 salgn sürecinde okul öncesi eitimdeki deiikliklere, teknoloji kullanmna, çocuk-ebeveyn ilikilerine dair deerlendirmelerde bulundu.

Salgnn hayatn bir parças olduu süreçte, yaananlardan çocuklarn da fazlaca etkilediini belirten lgar, hem evde kalmann hem ekran banda daha fazla süre geçirmenin olumsuz etkilerine dikkati çekti.

lgar, salgnn çocuklarn eitim hayatlarna dorudan yansdn ifade ederek, Salgn, çocuklarnn eitimlerinin ksmen de olsa sekteye uramasna yol açt. Belli bir süre okuldan, öretmenlerinden ve arkadalarndan uzak kalmak birçok okul öncesi dönem çocuklarnda duygusal krklklara, uyum ve davran problemine yol açarken evde kalmak, ekran banda uzun zaman geçirmek bilisel, duygusal, sosyal ve psiko-motor geliimini sekteye uratt. diye konutu.

Birçok çocuun dikkat süresinde azalmalar olduu bilgisini veren lgar, çocuklarn komut almas konusunda sorunlar yaandn söyledi.

- Deien teknoloji kullanm ve etkileri

Doç. Dr. engül Mertol lgar, çocuklarn fiziksel salklarnn yan sra ruhsal durumlarnda da skntlar görüldüünü anlatarak, bu dönemde çocuklarda ba arlarnn, mide-barsak rahatszlklarnn, kurdeen gibi alerjik hastalklarn da arttn kaydetti.

Uzun süreli evde kalmann çocuklarda ekrana maruz kalma süresini artrdn dile getiren lgar, u deerlendirmelerde bulundu:

Kimi zaman skld için kimi zaman ebeveynler evden çalt için internet ve teknolojik araçlara daha çok bavurdu. Bu da çocuklarda uyku, beslenme sorunlarna, göz rahatszlklarnn ortaya çkmasna, ekranda yana uygun olmayan olumsuz mesajlardan, görsellerden, zorbalklarnda etkilenmesine, uyum ve davran problemlerine neden oldu. Evde uzun süre kalarak arkadalarndan uzak olmak, medyadaki olumsuz haberlere maruz kalmak küçük ya gruplarnda süreci tam olarak anlamlandramamas korku ve kayglara neden oldu.

lgar, yeni normale geçite krelerin, anaokullarnn ve gündüz bakm evlerinin açlmasnn ardndan çocuklarda daha farkl etkiler gözlemlendiine dikkati çekerek, çocuklarda huysuzluk, sinirlilik, kayg ve korku düzeyinin artmas ile birtakm uyum ve davran problemleri yaanmaya baland. Birçok ailede ebeveyn-çocuk ilikilerinin bozulduunu gördük. Ebeveynlerin korku ve kayglar çocuklara yansd. Evde çocuklaryla ne yapacan bilemeyen bir ksm ebeveyn kendisi ve çocuklarn internete ve teknolojik ürünlere yöneltirken aslnda bir ksm da bunu frsat bilip çocuklaryla daha fazla zaman geçirme yoluna gitti. ifadelerini kulland.

Salgnla beraber insanlarn kendilerini çevrim içi bir younluun içerisinde bulduu aktaran lgar, eitim kurumlarnn birçok kademede online eitime geçtiini anmsatt.

lgar, online eitimde en çok okul öncesi ve ilkokul örencilerinin zorland yönünde geri bildirimler aldklarn dile getirerek, unlar söyledi:

Özellikle okul öncesi dönem çocuklarn mümkün olduu kadar ekrandan uzak tutulmas önemlidir. Bu dönem çocuun zekasnn çok büyük bir ksmnn gelitii, bedensel, duygusal ve sosyal geliimin en hzl olduu dönemdir. O nedenle bu dönem bizler için çok deerlidir. Bu süreç ne kadar uyaran fazlal ile geçirilirse ne kadar planl ve programl etkinliklerle geçirilirse o kadar çocuklar açsndan yararl olmaktadr. Bu nedenle yllardr çocuklarn çok erken yata okul öncesi kurumlara gönderilmesinin önemini vurguluyoruz. Kurumun salad yarar ne aile ne de online eitim veriyor.

çocuklarn online eitimde, ekran karsnda hareketsiz kaldn belirten lgar, bu nedenle motor becerilerin kullanlaca birçok faaliyetin gerçekletirilemediini söyledi.

lgar, çocuklarn oyun yoluyla fiziksel olduu kadar zihinsel, duygusal ve sosyal olarak da gelitiini ifade ederek, yüz yüze oynanan oyunlarla sosyalleen çocuklarn paylama, yardmlama, sayg, sevgi gibi birçok deeri kazanacan dile getirdi.

Online eitimin tamamen yok saylamayacan anlatan lgar, bu eitim metodunun tamamlayc veya pekitirici olarak kullanlabileceini kaydetti.

Doç. Dr. engül Mertol lgar, ebeveynlerin çocuklarda internet ve ekran bamll olumas ihtimaliyle tedirgin olduuna dikkati çekerek, çocuklarmzn internette geçirdii sürede gözle görülür bir art yaand. Bu art bizlere de kayg yaatmakla birlikte aslnda çocuklarmza öz denetim kazandrmak için de iyi bir frsat oldu. Bu süreçte çocuklarmza öz denetimi öretmemiz ileride bu süreç geçtii zaman bize ve çocuklarmza çok faydal olacaktr. deerlendirmelerinde bulundu

Ana Sayfaya Git