TEOG belirsizliği çocuğunuzu yıldırmasın

Çocukların bu dönemde yaşadığı kaygıların azaltılmasında anne ve babalara özellikle görev düştüğünün altını uzmanlar, “Çocuğa hedefine ulaşması için mutlaka plan yapması ve ders çalışmaya devam etmesi anlatılmalı” tavsiyesinde bulunuyor.

Haberler 21.09.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEOG sisteminde yaplmas planlanan deiiklikler konuulurken ortaya çkan belirsizlikler, özellikle bu yl snava girmeye hazrlanan örencilerde ve ailelerinde kayg ve strese yol açyor.

çocuklarn bu dönemde yaad kayglarn azaltlmasnda anne ve babalara özellikle görev dütüünün altn uzmanlar, çocua hedefine ulamas için mutlaka plan yapmas ve ders çalmaya devam etmesi anlatlmal tavsiyesinde bulunuyor.

Psikolog Selvinaz çnar Parlak, ortaya çkan kayg ve stresle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Hedef için somut plan art

Hedefleri olan, bu hedeflere ulamak isteyen örencilerin ne yapacaklarna ve hedeflerine nasl ulaacaklarna dair somut planlar olmas gerektiini belirten Parlak, Yeni model açklandnda çocuklara yeni planlar somutlatrlabilir. Bu süre içerisinde de ölçme ve deerlendirmede farkl metotlar uygulansa da her çocuun güncel eitim müfredatndan sorumlu olduu, tüm örencilerin ayn koullar içerisinde olduu hatrlatlmaldr. Kendi akranlar ile ayn artlarda ve okul- akademik bilgi üzerinden deerlendirilecekleri anlatlmaldr dedi.

Sistem deise de deimeyen baarl olmak

çocuun bu gelimeler karsnda ders çalmay reddetmesi halinde anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Parlak, Ölçme ve deerlendirme yöntemi deise de örenciler için asl önemli olan deimeyecek, baarl olmak ve istedii lisede eitim almak için yine okul örenmesi ve akademik bilgilerinin iyi olmas gerecektir. çocuklara ölçülen bilgi içeriinin deimeyecei, okul örenmelerinin önemli olduu sadece yöntem deiiklii olduu hatrlatlmaldr dedi.

Örenmeye dair motivasyonlar desteklenmeli

Örenci velilerinin çocuklarn sakinletirmeleri ve örenme konusundaki motivasyonlarn desteklemesi gerektiini vurgulayan Selvinaz çnar Parlak, unlar söyledi:

Deiiklie dair pek çok tartma konusu var. Karamsarla ve umutsuzlua kaplan örencilere velilerin umut alamas ve çocuklarnn motivasyonunu gözetmesi önemli. Tüm örencilerin eit artlar altnda olduu, bilgi içeriinin deimeyecei, deerlendiriciler ve yöntemler farklysa da okul örenmesi iyi olan tüm çocuklarn hak ettikleri sonucu alacaklar hatrlatlmal ve bilgi edinmeye, örenmeye dair motivasyonlar desteklenmelidir. yi olan ve hak edenin hedeflerine ulaabilecei, baarnn rastlantsal olmad ve özellikle emein ve disiplinin sonuç getireceine inanmalar önemli.

Düzenli ders çalmaya devam edilmeli

Uzman Klinik Psikolog Selvinaz çnar Parlak, dier tavsiyelerini de öyle sralad:

Örencilerin görev ve sorumluluklar açsndan deien bir ey olmayacak, akademik bilgilerinin güçlü olmas, okul örenmelerini iyi olmas gerekecek ve bu da düzenli ders çalmak ile mümkün.

Yeni ölçme ve deerlendirme sistemi de tüm örenciler için ayn artlarda olacaktr.

stedii hedefe ulamak için yapmas gerekenler deimeyecek.

Örencilerin kayg duymas olaan, belirsizlik netleinceye kadar kayg da devam edecektir ancak bu durum, tetikte olma hali yeni sistemi çabuk adapte olmalarn da salayacaktr.

Ana Sayfaya Git