TEOG maratonunda sona doğru

Milli Eğitim Bakanlığınca, 26-27 Nisan'da yapılacak ikinci dönem merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 185 bin öğrencinin girmesi öngörülüyor.

Haberler 25.04.2017 - 07:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) Temel Eitimden Ortaöretime Geçi (TEOG) Sistemi kapsamnda gelecek hafta gerçekletirilecek ikinci dönem ortak snavlarna 1 milyon 185 bin 328 örencinin katlmna yönelik planlama yapld.

MEB Ölçme, Deerlendirme ve Snav Hizmetleri Genel Müdürlüü yetkililerinden alnan bilgiye göre, 8. snf örencilerine yönelik TEOG snavlar, yurt içinde 970, yurt dnda ise 15 merkezde gerçekletirilecek.

TEOG ikinci dönem snavlar 26 Nisanda balayacak ve 2 gün sürecek. Merkezi ortak snavlara 1 milyon 185 bin 328 örencinin katlm öngörülüyor. Snavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dnda ise 15 merkezde ve 22 okulda gerçekletirilecek.

Snav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle ilenen 7 örenci hastanede, 205 örenci evde, 11 bin 776 örenci tek kiilik snfta snava alnacak ve bu örencilere 15 dakika ek snav süresi tannacak.

Snavn yurt içi ve yurt dndaki merkezlerde yaplacak oturumlar, saat 09.00, 10.10 ve 11.20de balayacak. Teneffüs aralar 30 dakika olacak.

Snav uygulamas, tüm merkezlerde e zamanl gerçekletirilecek.

Örenciler, 26 Nisan çaramba yaplacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 27 Nisan Perembe günkü ikinci oturumda ise fen bilimleri, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabanc dil derslerinden snava girecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluan 20 soruluk A, B, C, D kitapçk türleri kullanlacak ve her bir ders yazlsnn süresi 40 dakika olacak. Örenciler, olaanüstü haller ve özel durumlar dnda kendi okullarnda belirlenen snflarda snava alnacak. Snav düzenlenecek okullarda, snav günleri ders yaplmayacak.

ngilizce testini 1 milyon 166 bin 750 örenci, Franszca testini 391 örenci, Almanca testini 378 örenci, talyanca testini de 23 örenci yantlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Musevilik dersine 33, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ermenilik dersine ise 226 örenci girecek.

TEOG snavna giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendiren örenciler, 20-21 Maysta mazeret snavlarna girebilecek. Snav sonuçlar, e-okul sisteminde açklanacak.

TEOG ikinci dönem snav sorularnn basm için kapal devre matbaa süreci 22 Martta balad. Snav güvenlii için kapal devre süreci boyunca jandarma ekiplerince önlemler alnd. Snav sorular, Bakanln 4 ylda oluturduu soru havuz sistemi içinden müfredata uygun ekilde hazrlanan sorular arasndan seçildi.

- Cevaplarn cevap kadna iaretlenmesi gerekiyor

MEB yetkilileri, ortak snav sisteminde bu yl herhangi bir deiiklik yaplmadn, snav kapsamndaki müfredatn önceden ilan edildiini, beklenmedik bir soruyla karlalmasnn söz konusu olmadn vurgulad.

Yetkililer ayrca geçen snavlarda az sayda örencinin cep telefonu ile snava girmesinin ve sorularn yantlarn cevap anahtarna iaretlemeyi unutmasnn snavda puan alamamalarna neden olduunu hatrlatarak, u uyarlarda bulundular:

Örencilerimizi, özellikle bu husus konusunda uyarmak isteriz. Cevaplarn, soru kitapçna deil, cevap kadna iaretlenmesi gerekiyor. Snava cep telefonu gibi elektronik cihazlarla girmek ise kural ihlaline girdiinden maalesef snavn iptaline neden oluyor. Örencilerin, daha önce ilan ettiimiz müfredat kapsamndaki kazanmlara çalmalar halinde sürpriz bir soru ile karlama ihtimalleri yok. 20 soru için 40 dakika süre tanyoruz ve snav yetitirememe gibi bir durumlar da söz konusu deil. Snav zor olmayacak, düzenli çalan örencilerin yapabilecei bir snav. Bu nedenle örencilerimiz, gönül rahatlyla snava girsinler.

Ana Sayfaya Git