TEOG öncesi öğrencilere uyku önerisi

TUTD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yetkin "Yatma saatinden en az 3 saat öncesinde, yorucu faaliyetleri kesin.

Haberler 25.04.2017 - 06:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Uyku Tbbi Dernei (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sinan Yetkin, 26-27 Nisanda yaplacak TEOG snav öncesinde örencilere uyku konusunda önerilerde bulundu.

TUTDdan yaplan açklamaya göre, ilköretim 8. snf örencileri, TEOG snavlarnn ikinci aamasnda geleceklerini belirleyecek.

Açklamada görülerine yer verilen Doç. Dr. Sinan Yetkin, snavdan önce son gün uykusunun önemine deinerek, örencilerin snav gününe bedenen ve zihnen en iyi hazrlanmalarna yardmc olacak tek eyin iyi bir uyku olduunu vurgulad.

TEOG öncesi örencilere uyku önerisi

Yetkin, örencilere uykuyla ilgili u önerilerde bulundu:

Son gün öncesi ölen saatlerinde yarm saati geçmeyen ksa bir uyku, gününüzü daha verimli geçirmenizi salar. Ancak kesinlikle öleden sonra uyumayn. Bu saatte yaplan uykular gece uykunuzu bozar. Yatma saatinden en az 3 saat öncesinde, yorucu faaliyetleri kesin. Bu saatlerde bedensel ve zihinsel gevemeye frsat verin. Yine akam saatlerinde uykuyu bozabilecek çay, kahve veya kolal içeceklerden saknn. Yatan rahat, yatak odasnn da ses ve ktan korunmu olmasna dikkat edin. Yataa yattnzda cep telefonlarnz veya iPadlerinizle vakit geçirmeyin, bunlar kapatn ve odanzn dnda tutun. Uyku kendi içinde birbirini tamamlayan dinamik süreçlerden oluur. Salkl bir uyku süreci, en az bölünmü uykuyla salanr. Varsa uykunuzun bölünmesine neden olan alkanlklardan kaçnn, bölünmeyi engelleyecek tedbirler aln. Sabah ayn saatte kalkmak uykunuzun düzeni ve biyolojik ritim dengeniz için gerekli kurallardan biridir. Snav günü de snavdan önce hazrlanmanz için yeterli bir süreyi gözeterek mümkünse her zaman uyandnz saatte uyann.

- Yetersiz uyku performans düürür

Yetkin, uykunun, uyankln devam ve tamamlaycs olduunu belirterek, örencilerin uykunun gün içinde yaananlarla ilgili bedenin ve zihnin, tamir, tazelenme ve yeni bir güne hazrlanma süreci olduunu unutmamas gerektiinin altn çizdi.

Her bireyin kendine ait, beynin kurgulad ve ihtiyaç duyduu bir uyku süresi olduunu dile getiren Yetkin, htiyaç duyulan uyku süresi alnmad takdirde uyku yoksunluu gerçekleir. Uykudaki yoksunluk, gün içinde gerek bedensel gerek zihinsel ilevlerde bozulmayla karln bulur. Gündüz ilevsellikteki bozulma, uykudaki yoksunluk miktar ve süresi ile orantldr. ifadelerini kulland.

Yetkin, yarmac snav sistemleriyle beraber örencilerin, çalma sürelerini artrmak için gereken zaman uykudan çaldklarn belirterek, bunun baary artrmadn, yetersiz uykunun, örenme, bellek, dikkat ve dikkati sürdürme yeteneini bozduunu, örencinin performansnn dümesine neden olduunu kaydetti.

Salkl, güçlü zihinsel ve bedensel performans için, salkl bir uykuya sahip olunmas gerektiine iaret eden Yetkin, örencilerin snav öncesi uykunun önemini böyle kavramas ve yetersiz uykuyla yaama devam etmeyi önleyecek bir yaam ritmi oluturmas gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git