Teog Ve Üniversite Girişi Nasıl Olacak

Yılmaz, "Benim de TEOG'dan geçmiş evladım var, TEOG'un ne olduğunu ne olmadığını bilirim. Damdan düşmüşüz. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. bir ay içinde Bakanlar Kurulu'na sunacağız"dedi.

Haberler 21.09.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite snav sisteminin deimesiyle ilgili de konuan Bakan Ylmaz, Bizim programmzda var, üniversite snavlar birden fazla yaplacaktr diye. Üzerinde çalyorlar. Olgunlatnda inallah halkmzn önünü sunulacak diye konutu. Bakan Ylmaz 2018, ylnda yaklak 20 bin öretmen atamas yaplacan da açklad.

Milli eitim Bakan smet Ylmaz, TRT haberde eitim gündemine ilikin kontu. TEOGun kaldrldn anlatan ve bir ay içinde yeni sistemin Bakanlar Kuruluna sunulacan dile getirilen Bakan Ylmazn açklamalarnn satr balar öyle:

Önce mevcut yaadmz durumun bir resmini çekelim. Benim de TEOGdan geçmi evladm var, TEOGun ne olduunu ne olmadn bilirim. Damdan dümüüz. 25 yana kadar bir snavdan bir snava gidiyor. spor yapabiliyor mu? Türkiyenin u andaki eitim seviyesi, geçmi yllardan çok çok ileridedir.

2002de yaam ömrü ortalamas 75.5ti, imdi ya 78i geçti. Eitirseniz insannz daha uzun yaar. Refahnz artm, ömrünüz artm. Peki, niçin bu deiiklik? Hedefimiz büyük. Daha iyi gideceiz. Nitelikli bilgiye sahip olmak lazm. Nitelikli bilim adamna sahip olmak lazm. 2002de ihracatmz 36 milyar dolard, imdi 153 milyar dolar. çok net, bana da geliyor, hep deiiklik. Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolaysyla diyoruz ki, bize güvenin. Bu yl snav yapmyoruz. Yerine ne gelecek?

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolaysyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir ey verilmiyor, liseye hazrlk için, lisede bir ey verilmiyor, üniversiteye hazrlk için. Bu dorultuda gidiliyor. lkokulda kalsa dahi birtakm becerileri kazanm olmas lazm. Ortakokulda becerilerini kazanmas lazm. Snav mutlaka öretim programnn ayrlmaz bir parçasdr. Ölçme deerlendirme olmadan evlatlarnzn hangi seviyede olduunu bilemezsiniz.

TEOGUN ALTERNATFLER NELER OLACAK?

imdi kesin olan bir ey var ki bu sene TEOG snav olmayacak. Peki yerine ne nasl bir sistem gelecek? Arkadalarmz çalyor. çkacak alternatifleri Bakanlar Kuruluna sunacaz. Bunun ardndan yeni sestemi açklayacaz.1 milyon 300 bin ortaokul örencisi var. Her okul kendi yapsn diyen var. Herkesin mahallesindeki okula aln diyen var. Baz okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, stanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasnn 85 üzerinde olmas gerekir diyen oluyor. Açk uçlu soru sorun diyen oluyor. Snav yapacak öretmen bir bakas olacak, okuyacak kii bakas olacak. Ancak sonuçta örencinin ne cevap verdiini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir baka alternatif.

ETM ÜZERNE SÖZÜ OLANLAR LÜTFEN BZE GÖNDERSN

Söylenmeyin, söyleyin diye bir tabir var. Eitim üzerine sözüm var diyenler lütfen bize göndersinler. Alrz, deerlendiririz. Evlat hepimizin. Türkiyenin geleceini daha aydnlk yapacaz. htiyaçlar göz önüne alaraktan çalma yapacaz. Frsat eitliini sunmak istiyoruz. Geçen yl TEOG birincisi Mu Vartodan bir kzmz mezrada yayor, tamal eitimle geliyor. Bu yl onun kz kardei de birinci oldu, Erciten, Tunceli çemikezekten çkt. Hiç merak etmesinler, onlar bizim cevherimiz. Ülke bunu deerlendirmeme lüksüne sahip deil. Eitimde genel kural, kimseyi geride brakmamak. Herkesin ulaabilecei bir sistemi getireceiz.

BR AY çNDE BAKANLAR KURULUNA SUNARIZ

Kalkan TEOG bir öncekilerden daha iyiydi. Yerine gelecek sistem de u anki TEOGdan daha iyi olacak. TEOG bir snav deildi. Milli Eitim Bakanlmz ölçme deerlendirme konusunda Türkiyenin en uzman kuruluu. Bir ay içinde Bakanlar Kuruluna sunarz. Onlar tamamdr dedikten sonra hemen açklarz. Yok, Biraz daha u noktann düzeltilmesi, çallmas gerekir derse... Dolaysyla bir tarih verip de düzeltilme talimatn aldktan sonra geciktirirsek orada söylenildi ama yaplmad gibi bir ey olur. Dolaysyla en ksa sürede bu çalma yaplacaktr.

ÜNVERSTE SINAVLARINDA DEKLK

Bizim programmzda var, üniversite snavlar birden fazla yaplacaktr diye. Üzerinde çalyorlar. Olgunlatnda inallah halkmzn önünü sunulacak. Aybüke öretmenimizin ehit olduu gün kardei o gün snava girdi. Bazen böyle, kiinin ailesinde kayp olduu gün snava girmek durumunda da kalyordu.

YEN MÜFREDAT TARTIMASI

En katlmc müfredat hazrladk. Olanla deil, olmayan eylerle suçluyorlar. Önce insaf sahibi olun sonra hakk teslim edin. Fen liselerin fiziinde, kimyasnda var. Matematiinde var, Atatürk konusu. Müzikte var, 10. Yl Mar da var. Biz ilkokulda kendi evinin adresini bilmeyen çocua Atatürkün hayatn bileceksin diyoruz. Bazen eytan talamaktan dikkatimiz dalyor. Darwin de var. Bunun yannda bn-i Sinay da Aziz Sancar da bilin diyoruz. Yerli insanlarn konulmas rahatsz ediyor. stiyorlar bu kendi deerleri ile onur duyulmasn. Kusura bakmayn diyoruz. Evrim ailesinden olan, mutasyon, gen, doal seleksiyon, hepsi var ancak baz konular ise, bu snf seviyesinde verilecek konu deil dedik. Biyomlar var. Corafi bölgeye özgü bitkisel topluluklar. Corafyaya alalm dedik.

2018 YILINDA 20 BN ÖRETMEN ATAMASI YAPACAIZ

Sözlemeli öretmen sisteminden vatandamz memnun. Maliye Bakanl çalyor bütçe çktktan sonra belil olacak ama Biraz aa, biraz yukar olabilir ama 20 bine yakn öretmeni de 2018 ylnda inallah eitim ailemize katacaz. Duyurular ubatta balatyoruz, snavlar mays gibi yapyoruz, austos gibi de göreve balatyoruz.

Ana Sayfaya Git