TEOG'un yerine 3 alternatif

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine 3 alternatif üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Haberler 02.10.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, TEOG sonras için 3 alternatif üzerinde çalldn açklad. çalmalardan biri her lisenin kendi snavn yapmas, ikincisi sorularn bakanlkça merkezi sorulmas, üçüncüsü adrese dayal kayt sistemine göre yerletirme. Ylmaz, hiçbir snavda test olmayacan da söyledi.

NTVnin sorularn yantlayan Ylmazn açklamalarndan öne çkanlar öyle:

ETM SSTEM DEMYOR

Siz bir snav sadece teste dönütürürseniz bunun örenciler arasnda yara dönümesini engelleyebilmek mümkün deil. 8. snftaki snav için 6. snftan itibaren hazrlanlyor. Hayatlarnn gelime döneminde biz örencileri adeta yar atna çevirdik. Kendi evladm da Baba ben dershaneye gitmeyecek miyim? diye sordu. Eitim sistemi deimiyor. Ölçme deerlendirme sisteminin snav bölümünün nasl daha az stressiz hale getirebiliriz. Nasl okul d unsurlarn önemini azaltarak okulu ön plana çkarabiliriz, bütün kaygmz bunlar.

HER LSE KEND SINAVINI YAPABLR

Amacmz kaliteli bir eitim vermek ve frsat eitlii. Sorular merkezden hazrlanm bir snav yapalm ki herkes ayn snava girsin not iirme oldu ithamndan da kurtulalm. Baz okullar notlar iiriyor eletirileri vard. Baarl olan her çocuk her noktaya gidecek. çalma yaptk, bir tanesi her lisenin kendi snavn yapmas. steyen okullar baka okullarn snav sonuçlarn kullanabilecek. Bu olabilir. Fakat bunun da sakncalar var. Snavlarn çakmayaca bir takvim bulabilmek hemen hemen imknsz. çok fazla soru hazrlanaca için hatal soru ihtimali fazla. Bir de her okul kendi snavn yapt, diyelim ki Vanda snav kazand. Göç ettiinde yeni okulu onu alacak m, liseler arasnda deerlendirme farkll olabilirdi.

SORULAR BAKANLIKçA HAZIRLANACAK

Öretmenin deerini artralm, okulun deerini artralm. Okuldaki snavlarn objektifliini salayabilmek için soru bankas oluturmak lazm. Yeni müfredata uygun bir soru bankas oluturma çalmasna balamtk. Her örenci okulda snavna giriyor mu? Ölçme deerlendirme olmayan bir eitim sistemi olmaz. Seviyeyi ölçmeden nasl bileceksiniz? Bir soru bankas oluturalm, sorular oradan siz seçin diyoruz. Yazl olacak, klasik olacak, açk uçlu olacak. çocuklar kendini ifade edebilmeli. Nitelikli okullar var. Sorular bakanlkça merkezi olarak hazrlanacak. Snavlar okullarda yaplacak. Snavlar okullardaki yazllarn yerine geçecek. Ortaokul mezuniyet ortalamasna göre yerletirilebilir.

ÖRENCY EVNE YAKIN OKULA GÖNDEREBLRZ

Bir alternatif daha var. Bizim yaptmz snav sonucuna göre bir ksm örenciyi evine yakn okula gönderebiliriz. Yüzde 5 örenciye denk gelen liseler merkezi bir snavla da yaplabilir. Merkezi snavla yaparsak 1 milyon 200.000 kii yerine 120.000 kii girecek. Fen lisesi snavna girebilmek için not ortalamas kriteri vard.

TEST OLMAYACAK

Hiçbirinde test yok. Test kesinlikle örencinin ne örendiini ölçmez. Üç alternatif üzerinde çalld. Bakanlar Kuruluna sunacaz. Duyurabilirsin dendiinde kamuoyuna duyuracaz.

ÜNVERSTEYE GR

Üniversite snavnda cumartesi balasn pazar öle bitsin istiyoruz. Tek snav bu yl uygulanacak ve 18 çeit puandan 4 türe düecek. Bu puanlara göre örenciler yerleecek. Bu snavda da Türkçe ve matematik arlkl olacak. Servisle ilgili mafyavari yaklamlarn bundan böyle olmayacan söylemek isterim. Örenciyi belli saatten önce okula brakmak yasak.

Ana Sayfaya Git