Tercih maratonu başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih başvuruları, dünden itibaren 29 Temmuz'a kadar alınacak.

Haberler 21.07.2020 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2020 LGS tercih ve yerletirme klavuzuna göre, LGS kapsamnda lise tercihleri dün balad ve 29 Temmuz saat 17.00ye kadar sürecek.

MEB, ilk defa 2019da oluturduu ve örencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacyla hazrlad yüzdelik dilimlerine göre tercih robotunu güncelledi.

Örenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralnda hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detayl bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2019 yllna ait yüzdelik dilimlerine göre arama yaplabiliyor.

- Merkezi yerletirmede öncelik

Merkezi yerletirme, merkezi snavla örenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna tercihler, merkezi snav puan üstünlüüne göre yaplacak.

MEB, bu yl merkezi snavla örenci alan okullara yönelik tercih saysn 5ten 10a çkartt.

Snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde srasyla Okul Baar Puan (OBP) üstünlüüne, 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki Yl sonu Baar Puan (YBP) üstünlüüne, 8inci snfta özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azlna, tercih önceliine ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklarak yerletirme yaplacak.

TÜM ÖRENCLER YEREL YERLETRME TERCH YAPACAK

Yerel yerletirme ise okullarn türü, kontenjan ve bulunduklar yere göre oluturulan ortaöretim kayt alan ile örencilerin ikamet adresleri, okul baar puanlar ve devam-devamszlk gibi kriterler gözönünde tutularak yaplacak.

Snava giren ve merkezi snav puanna sahip olan örenciler dahil tüm örenciler yerel yerletirme ile örenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercih yaplmamas durumunda, örencilere merkezi snavla örenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekran açlmayacak.

Özel ortaöretim kurumlarna ve yetenek snav ile örenci alan okullara kesin kayt ilemini tamamlam örenciler, tercihte bulunamayacak.

Örenciler, merkezi snav puan ile örenci alan okullar, yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezi snava girmeyen örenciler ise yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

LK EKRAN YEREL YERLETRME çN AçILACAK

Örenciler, ilk olarak yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercihte bulunabilecek. Yerel yerletirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla örenciler en fazla 5 okul tercihi gerçekletirebilecek.

Tercihlerde, ayn okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3ü seçilebilecek.

Yerel yerletirme ile örenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayt ilemini tamamlayan örenciler, merkezi snavla örenci alan okullar ekranndan en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranndan da en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilecek.

Yerel yerletirme tercih ekranndaki yeil renk örenci için ikamet adresinin bulunduu kayt alanndaki okullar mavi renk komu kayt alannda yer alan okullar krmz renk ise il içindeki dier kayt alanlar ile il dndaki kayt alanlarn tarif edecek.

NAKLLER K DÖNEM SÜRECEK

Geçen ylki LGS yerletirmelerinde iki dönemde yaplan yerletirmeye esas nakiller, bu yl da iki dönemde yaplacak. Her dönemde, merkezi snav puan ile örenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerletirmeyle örenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yaplabilecek.

Yerel yerletirme ile örenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerletirmede tercihine yerleen örencilerin, yerletirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayt alanndan okul ve farkl tür tercih etme zorunluluu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleemeyen örenciler, yerletirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.

Yaplan tercihlerde ayn okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

SONUçLAR 10 AUSTOSTA AçIKLANACAK

Bakanln takvimine göre, özel ortaöretim kurumlarnn kayt ilemleri, yetenek snavyla örenci alan okullarn i ve ilemleri ile kaytlar 16 Temmuzda balayacak ve 29 Temmuzda tamamlanacak.

Özel öretim kurumlarna kayt ilemini tamamlayan örencilere tercih ekran açlmayacak. Örenciler, tercih süresi içerisinde kaytlarn iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

Yerletirme sonuçlar 10 Austos 2020 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

Ana Sayfaya Git