Tercih nasıl yapılmaz?

Üniversite adayları için tercih süreci başladı, 26 Temmuz tercihlerin son günü. Bu süreçte kendinizle ilgili en doğru tercih listesini oluşturmak öncelikli göreviniz. Her gün yeni bir bilgiye uyanıyoruz, tercihlerle ilgili herkesin söylediği farklı farklı şeyler var: Doğru tercih nasıl yapılır, en doğru liste nasıl oluşturulur? Bir de şöyle bakalım tercih nasıl yapılmaz?

Haberler 19.07.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Kurumlar ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, tercihlerini yapacak üniversite adaylarna önemli tavsiyelerde bulundu. te o tavsiyeler:

Puana göre tercih yapmayn!

- Puana göre tercih yaplmaz. çünkü her yl snava giren adaylarn baar durumlarna göre puanlar farkllklar göstermektedir. Biz bir yl önce yerleen adaylarn puanlarn dikkate alarak bir deerlendirme yaptmzdan dolay puanlar arasnda çok farkllklar vardr. Ama baar sralamalarnda daha az oynamalar olmaktadr. Baar sranz dikkate alnz.

Puan boa gidecek kaygsyla tercih yapmayn!

- Puanm u bölümlere yetiyor, puanmn boa gitmemesi için bu bölümleri yazaym mant ile tercih yaplmaz. Tercihte önemli olan istektir. Bu istekler de sizin kendinizle ilgili beklentilerinizden olumaldr. Yani kiisel özellikleriniz neler, hangi alanlarda mutlu olursunuz, hangi alanlarda yeteneklerinizi daha üst düzeyde kullanabilirsiniz bunlar aratrarak tercih yaplr. Yani seçmeyi düündüünüz bölümü iyi aratrn, tanyn, o bölümlerde görevli hocalarla, o bölümlerde okuyan örencilerle görüünüz.

Üniversitenin adna bakp tercih yapmayn!

- Üniversite adna göre tercih yaplmaz. Eitim süreniz sonunda aldnz diploma hayat boyu tayacanz bir etikettir. Bir üniversite sizlere salad olanaklar, vizyonu, misyonu, akademik kadrosu, uygulama alanlar ile size neler katyor, eitim süreniz boyunca yapmak istediiniz çalmalar ne kadar destekliyor? Üniversite seçmeden önce seçmeyi düündüünüz üniversiteyi iyi tanynz.

Sralamanzn üzerindeki bölümleri yazmaktan çekinmeyin!

- Ölü tercih olur diyerek sralamanzn üstündeki bölümleri yazmayarak tercih yaplmaz. Oluan puanlar ve baar sralar sizden bir yl önce snava giren örencilerin tercih eilimlerine göre oluur. Bu nedenle her yl puan ve baar sralar deimektedir. Tercih listenizin üst sralarnda baar sranzdan yüksek olan bölümleri yazmaktan çekinmeyiniz.

Puan belli olmayan bölümlerden korkmayn!

- Puan belli olmayan bölümlere puanm yetmez ya da bu bölümün puan yok kesin yerleirim diye tercih yaplmaz. Yeni açlan veya geçen yl kontenjan dolmayan bölümlerin puanlar ve baar sralar olumadndan dolay ayn bölümlerin bir önceki yl farkl üniversitelerdeki baar sralarn dikkate alarak tercih listenizde yer verebilirsiniz. Yeni bölümler için aratrma yapnz.

Bir yer olsun da diyerek tercih yapmayn!

- Mutlaka bir yere yerlemeliyim diyerek tercih yaplmaz. Yerletirme sonuçlar açklandnda tercih döneminde sadece bir yere yerlemeliyim diyerek listenize aldnz hiç istemediiniz bir bölüme yerletiinizi sonuç ekrannda görmek sizi mutlu eder mi? Yoksa buradan farkl bölümlere nasl geçi yapabilirim diye mi düünmeye balarsnz? Bu duygu karmaasn yaamamak için tercih listenizi göndermeden önce tercih listeme aldm tüm bölümler gerçekten istediim bölümler mi, okurken mutlu olacam alanlar m sorularn bir kez daha kendinize sorunuz eer cevabnz Evet ise tercih listenizi gönderiniz.

Ana Sayfaya Git