Tercih sürecinde aileler ne yapmalı?

Uzmanlar, üniversite ve meslek seçimi, öğrencilerin yanı sıra ailelerin de tüm imkânlarını seferber ettikleri kaygılı, zorlu ve yorucu bir dönemden geçtiğini belirterek, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundular.

Haberler 18.07.2019 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, çocuklarnn hayatlarnn seçimini yapacaklar bu dönemde salkl bir tercih süreci için ailelere de düen önemli sorumluluklar olduunu vurgulad.

ALELER DENGELEYC OLMALILAR

Anne ve babalarn bu zor dönemde çocuklarn koulsuz destekleyerek baarya giden yolda onlar tevik edici-dengeleyici bir rol üstlenmelerinin hayati bir önem tadn belirten Eitmen-Rehberlik Koordinatörü Acet, Tercih sürecinde yüksek baar beklentisi ve çevre basks içinde skan gençleri ulalabilir hedeflere yönlendirmeye gayret etmek, herkes bir eyler yapabilir düüncesiyle onlar ksr çekimelere ve kyaslamalara kurban etmemek gerekir diye konutu. Böylesi zor süreçlerde duygusal davranmann beklenenin aksine sonuçlar dourabileceine dikkat çeken Acet, Yaamn doal aknn dna çkarak tercih dönemini bir ölüm kalm meselesi haline getirmenin kimseye yarar olmayacaktr. Aksine gereinden fazla anlam, deer yüklenen bir tercih süreci, büyük ihtimalle duygusal, aceleci ve yanl kararlarla son bulacaktr ifadelerini kulland.

ÖDÜL-CEZA MEKANZMASI DORU DEL

Ailelerin çocuklar için zaman zaman bavurduklar ödül-ceza mekanizmasnn da eitim-öretimin her kademesinde olduu gibi tercih sürecinde de yaandn söyleyen Acet, Bu olmasa iyi olurdu dediimiz bir durum. yi bir üniversiteye yerleirsen tatile gidebilirsin ya da Ancak x bölümü kazanrsan sana istediini alrm ifadeleriyle, seçeneklerin daraltld hatta artlara baland böylesine bir anlay sadece tercih dönemi deil örencilerin yaamlarnn sonraki aamalar için de olumsuz sonuçlar dourabileceine dikkat çekti. Acet, Tercih döneminde gençleri belli kararlar almalar için zorlamak ya da ben karmyorum anlayyla tek balarna brakmak, onlarn endielerini arttrmaktan hatta bile bile hata yapmalarna yol açmaktan öteye geçmeyecektir dedi.

TAKIM RUHUYLA HAREKET EDN

Tercih sürecinde ailelerin unutmamas gereken en temel nokta, baarnn bir takm oyunu olduu ve i birliine dayand gerçeidir diyen Acet, Aileler bu takm ruhunu hem kendilerine hem de çocuklarna hissettirmeliler. Böylesi dönemlerde gençlerin, bir seçim yapma duygusunun yaatt youn ve karmak basky tek bana yüklenmesi zor olacaktr. Eitim ve gelecei hakknda ailelerinden alacaklar fikir ve deneyimler, karar verme sürecini kolaylatrmann yannda onlara büyük bir zenginlik katacak ve kendilerine olan güvenini arttracaktr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git