Tercihe dikkat

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) 27-28 Haziran tarihlerinde yapıldı. YKS sonuçları 28 Temmuz Salı günü açıklanacak. Öğrencilerin sınav sonuçlarının açıklanmasıyla yine heyecan ve stresli bir sürece gireceklerini söyleyen Psikolojik Danışman Sevgi Umuç, gençlere tercih dönemi için tavsiyelerde bulundu.

Haberler 04.07.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adaylarn snavdan çknca birbirlerine en çok nasl geçti? diye sorduunu ve endieye kapldklarn belirten Umuç, Kimileri snavdan mutlu ayrlrken kimileri üzgün ayrld. Belki bekledikleri gibi geçmedi, belki ailelerinin beklentisini karlayamadklarn düündüler, belki de arkadalarnda daha düük puan alacaklarnn endiesi sard. Ancak sonuçlarn düündükleri gibi olacann bir garantisi yok. Snav daha açklanmadan açklanm gibi tepki veriyorlar. çinde bulunduklar ruh hali de snav deerlendirme biçimlerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Stresli hissediyorlarsa snavdaki yalnzca olumsuz bir an zihinlerinde belirip duruyordur, olumlular hatrlamyor olabilirler dedi.

KENDNZE KARI ANLAYILI OLUN

Pandemi sürecinde örencilerin çevresinden anlay kazandn aktaran Umuç, Sonuçlar bekledikleri gibi gelmese dahi bunun bir son olmadn, snavlara dilerlerse tekrar hazrlanma anslar olduklarn bilsinler. Bu snav sonucu baarlarn ölçen tek öncül deildir. Ailelerinin gözünde de yalnzca baarl olduklar zamanlar deil baarsz olduklar zamanlar da iyi birer evlat olduklarn lütfen unutmasnlar. Snava hazrlandklar koullar beklenmedik bir ekilde deiti, okullarndan ayrlmak ve evlerinde çalmak zorunda kaldlar. Birçou ne olduunu anlayamadan çalmaya devam etmek zorunda kald. Haliyle bu dönemden etkilenmeleri çok doal. Kendinize kar anlayl olun, bakasyla kendinizi kyaslamayn. Herkesin zeka düzeyi, kiilik yaps, kaltmsal özellikleri, yetitii çevre bakadr ve tüm bunlar onlarn snavnn nasl geçtiine kadar etkilemektedir ifadelerini kulland.

BOL BOL DNLENN

Snavlarn açklanmasna yaklak bir ay kaldn ve adaylarn bu süreyi dinlenmek için kullanmalar gerektiini söyleyen Sevgi Umuç, u an yapmalar gereken içinde bulunduklar ann farkna varmalar. Sonuçlar nasl gelirse gelsin iyi bir dinlenmeyi ve tatili hak ettiler. Sonrasnda tercih döneminin ayr bir heyecann yayor olacaklar. Kendilerine kar efkatli davranmaya özen göstermeleri bu süreçte çok önemli dedi.

Ana Sayfaya Git