Tercihler başlıyor

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Haberler 01.07.2021 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) 2021 LGS tercih ve yerletirme klavuzu açkland.

LGS tercih ve yerletirme klavuzuna göre, LGS kapsamnda lise tercihleri 5 Temmuz Pazartesi balayacak ve 16 Temmuz saat 17.00ye kadar sürecek.

Yerletirme sonuçlar, 26 Temmuz 2021 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

Milli Eitim Bakanl, ilk defa 2019da oluturduu ve örencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacyla hazrlad yüzdelik dilimlerine göre tercih robotunu güncelledi.

Örenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralklarnda hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detayl bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2020 yllna ait yüzdelik dilimlerine göre arama yaplabiliyor.

- Merkezi yerletirmede 10 tercih yaplabilecek

Merkezi yerletirme, merkezi snavla örenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eitim kurumlar/proje okullar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna tercihler dorultusunda merkezi snav puan üstünlüüne göre yaplacak. Örenciler snavla örenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.

- Yerel yerletirme nasl yaplacak?

Klavuza göre, 8inci snfta özürsüz devamszlk yaplan gün saysnn azl kriteri merkezi yerletirme ve yerel yerletirme kriterlerinden çkartld.

Snavla örenci alan okullarda merkezi snav puannn eitlii halinde srasyla Okul Baar Puan (OBP) üstünlüüne, srasyla 8inci, 7nci ve 6nc snflardaki Ylsonu Baar Puan (YBP) üstünlüüne, tercih önceliine ve örencinin doum tarihine göre ya küçük olana baklarak yerletirme yaplacak.

Yerel yerletirme ise okullarn türü, kontenjan, bulunduklar yere göre oluturulan ortaöretim kayt alan ile örencilerin ikamet adresleri ve okul baar puanlar gibi kriterler göz önünde tutularak yaplacak.

- Tüm örenciler yerel yerletirme tercihi yapacak

Snava giren ve merkezi snav puanna sahip olan örenciler dahil tüm örenciler yerel yerletirme ile örenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercih yaplmamas durumunda, örencilere merkezi snavla örenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekran açlmayacak.

Özel ortaöretim kurumlarna ve yetenek snav ile örenci alan okullara kesin kayt ilemini tamamlam örenciler, tercihte bulunamayacaklar.

Örenciler, merkezi snav puan ile örenci alan okullar, yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Merkezi snava girmeyen örenciler ise yerel yerletirme ile örenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

- lk ekran yerel yerletirme için açlacak

Örenciler, ilk olarak yerel yerletirme ile örenci alan okullar ekranndan tercih yapabilecek. Yerel yerletirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla örenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek.

Tercihlerde, ayn okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerletirmeyle örenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayt ilemini tamamlayan örenciler, istemeleri halinde merkezi snavla örenci alan okullar için açlacak merkezi snavla örenci alan okullar ekranndan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranndan da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerletirme tercih ekranndaki yeil renk örenci için ikamet adresinin bulunduu kayt alanndaki okullar, mavi renk komu kayt alannda yer alan okullar, krmz renk ise il içindeki dier kayt alanlar ile il dndaki kayt alanlarn tarif edecek.

- Nakiller iki dönem sürecek

Geçen ylki LGS yerletirmelerinde iki dönemde yaplan yerletirmeye esas nakiller, bu yl da iki dönemde yaplacak. Her dönemde, merkezi snav puan ile örenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerletirmeyle örenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yaplabilecek.

Yerel yerletirmeyle örenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerletirmede tercihine yerleen örencilerin, yerletirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayt alanndan okul ve farkl tür tercih etme zorunluluu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleemeyen örenciler, yerletirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayt alanndan seçmek kaydyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.

Yaplan tercihlerde ayn okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

- Sonuçlar 26 Temmuzda açklanacak

Bakanln takvimine göre, özel ortaöretim kurumlarnn kayt ilemleri, yetenek snavyla örenci alan okullarn i ve ilemleri ile kaytlar bugünden itibaren 16 Temmuza kadar tamamlanacak.

Özel öretim kurumlarna kayt ilemini tamamlayan örencilere tercih ekran açlmayacak. Örenciler, tercih süresi içerisinde kaytlarn iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

Yerletirme sonuçlar, 26 Temmuz 2021 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

- 2 bin 91 liseye merkezi snav puanyla örenci alnacak

Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi snav puanna göre örenci yerletirilecek.

Bu kapsamda, snavla örenci alan okullara toplam 177 bin 500 örenci alnacak. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrld.

Ana Sayfaya Git