Tercihlere aman dikkat

Üniversite sınavına (YKS) giren öğrencilerin tercih süreci hakkında bilgi veren eğitim koçu Hatice Nilgün Akçay, “Doğru meslek, mutlu gelecek için aile büyüklerinin tutumu çok önemli” dedi.

Haberler 10.07.2021 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snav sonras hem üniversite adaylarn hem de ailelerini önemli bir tercih dönemi beklediini ifade eden Eitim Koçu Hatice Nilgün Akçay, Geleceklerini ekillendirecek meslek seçimini yaparken üniversite adaylarnn, kendi istekleri ve ailelerinin beklentilerinin arasnda kalmalar nedeniyle skntl bir süreç geçirmektedir. Ailelerin bu tutumu bu noktada çok önemlidir diye konutu.

ALE BASKISI YANLI TERCHE NEDEN OLABLR

Her üniversite adaynn bu süreçte endieli ve stresli günler geçirdiini hatrlatan Akçay, her adayn birer birey olduunun kabul edilmesi gerektiini ve meslek seçimi noktasnda adayn kiisel özellikleri ve tercihlerinin mutlaka göz önünde bulundurulmas gerektiinin altn çizdi. Aile büyüklerinin beklentisinin üniversite adaylar üzerinde bask unsuru olabileceine dikkat çeken Akçay, Sana sunduumuz imknlar zamannda bana sunulsayd doktor ya da mühendis olurdum. Ben yapamadm ama sen yapacaksn gibi basklarda bulunarak çocuklar hiç sevemeyecekleri bir meslein dar kalplarna yerletirmenin ileride telafisi zor sorunlara neden olacan belirtti.

EN BÜYÜK SHR DORU LETM

Aile büyükleri ile üniversite aday arasnda kurulacak kuvvetli iletiimin bu süreçte yaanmas muhtemel geliebilecek sorunlarn almasnda etkili olacann altn çizen Akçay, Zamannda ailesinin yapt tercih ile üniversite eitimi alan ancak mesleini yaparken de mutsuz olduu için baarl olamayan ve 40l yalarndan sonra yeniden bu kez istedii alanda eitim almak için üniversite snavna giren pek çok kii ile karlayoruz. Bu sorunlar amann ilk adm aile içinde iletiimi sürekli klmak. Birey olarak kabul edilen üniversite adaynn kiisel özelliklerinin gözlendii, isteklerinin desteklendii bir aile ortamnda hem adayn hem ebeveynlerin ortak karar ile yaplan tercihler daha mutlu ve baar ile sonuçlanacak bir sürecin balangcn oluturacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git