Tercihleri etkiledi!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) sayılı günler kalırken uzmanlar bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle sağlık bilimleri bölümlerinin daha revaçta olduğunu açıkladı.

Haberler 08.06.2020 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn sürecinde; virüsle ilk cephede savaan salk çalanlar oldu. Uzmanlar, tp ve salk sektörüne güvenin tazelendii, itibarnn zirve yapt bu sürecin, üniversite adaylarnn tercihlerine de yansyacana ve salk sektörüne talebin artarak devam edeceine dikkat çekiyor. YKSye sayl günler kala Prof. Dr. Selim Nalbant, Dr. enay Öztürk ve Okan Özpnar katldklar bir programda salgn sonras tp ve salk bilimleri fakültelerinin yeniden yükselen deer olup olmayaca, meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konular konutu. Programda ayrca adaylara snav ve tercih tüyolar da verildi.

TÜRKYE GÜçLÜ BR SALIK ETM SSTEMNE SAHP

Türkiyenin güçlü bir salk eitim sistemine sahip olduunu belirten Prof. Dr. Selim Nalbant, salk sisteminin altyaps ve motivasyonu sayesinde COVID-19 salgn snavn baaryla verdiklerini söyledi. Tp eitiminin çok zorlu bir süreç olduuna dikkat çeken Prof. Nalbant, Sadece zeka ve beceri yetmiyor. Ruh gerekiyor, yürek gerekiyor. Türkiyede tp eitiminin gözde olmasn sebebi de Türk halknda bu ruhun olmasdr dedi.

Tp fakültesini tercih etmek isteyen örencilere önerilerde bulunan Prof. Nalbant, Dousundan batsna kuzeyinden güneyine her vatandamza yardm edecek, salk problemlerini çözebilecek örenciler yetitiriyoruz. Bilim, ilim, irfan kazanlr. Ama bu ruhu tamak çok önemli. Bu ruhu tayan her örenciye bilgiyi, irfan vermeye hazrz diyerek, öyle devam etti:

Tp fakültesinde okumak isteyen adaylar öncelikle en önemlisi tp fakültesinin kendi hastanesinin olup olmadna bakmallar. Tp fakültelerinde örencinin gerçekten hasta ile temas etmesi, ayrca öretim görevlisi bana düen örenci says çok önemli. Akreditasyon ve sosyal olanaklar, kampüs olanaklar da elbette önemli ancak hastane imkan birinci art.

HEMRELERE HER ZAMAN HTYAç VAR

Dr. enay Öztürk ise COVID-19 salgn sürecinde hemirelerin gösterdii yüksek özveri ve meslek akna dikkat çekerek, Hemirelik, insanln var olduu günden itibaren varln devam ettiriyor. Bu zorlu süreçte de biz gördük ki, gerçekten olmazsa olmaz meslek gruplarndan biri hemirelik. çünkü insanlara en kritik döneminde efkatle dokunanlar hemire oluyor. Bu efkate bilgiyi de ekleyince, profesyonel ellerde olmak istersiniz. Bu zorlu süreçte bunu gördük dedi.

Hemirelere her zaman ihtiyaç olduunu ve bu ihtiyacn artarak devam edeceini vurgulayan Dr. Öztürk, dünya genelinde 28 milyon civar hemire olmasna ramen halen 6 milyon açk olduuna dikkat çekerek, Türkiyede hemire istihdamna açk olduunu söyledi.

BU YIL EN REVAçTA OLANLAR SALIK BLMLER BÖLÜMLER

Okan Özpnar da meslek seçiminin gelecei belirleyen bir karar olduunu vurgulayarak, bu yl en revaçta olan bölümlerin salgn dolaysyla salk bilimleri bölümleri olduunu anlatt. Özpnar, hangi bölüm tercih edilirse edilsin Türkiyenin iyi yetimi, donanml bir yeni nesile ihtiyac olduunu söyleyerek, bu tercihin iyi düünülerek yaplmas gerektiini vurgulad.

Bu yl YKS snavna girecek adaylara tavsiyelerde bulunan Özpnar, Bu yl snava girecek çocuklarmzda snav kaygs var. Ama snavn hayatn sonu olmadn bilmeleri gerekiyor. Snav stresini atn. Rahat olun, yapacanz bir hatann hayatlarnn sonu olmadn bilin dedi. Ailelerin çocuklara baskda bulunmamasnn da çok önemli olduunu anlatan Özpnar, taban puanlarnn dümesi ve sürenin uzatlmas gibi avantajlarn iyi deerlendirilmesi gerektiini söyleyerek, yaanan durumdan frsat çkarmak gerektiinin altn çizdi. Özpnar, Snava girecek olan çocuklarmz mutlu olaca tercihleri yapabilmeli. Ebeveynlerin deil çocuklarn kendi hayatlarna yön verebilmesi büyük önem arz ediyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git