Tercihleri puanınıza göre belirlemeyin!

Üniversite adaylarının merakla beklediği YKS sonuçları bugün açıklandı. ÖSYM takvimine göre 2021-YKS tercihleri 5-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Rehberlik Uzmanı Tuğba Zırıh tercih dönemi öncesinde adayları bilgilendirdi. Zırıh, “Sınavdan aldığınız puana göre bölüm seçmek doğru değildir. Sevmediğiniz, istemediğiniz bir bölümü yalnızca puanınız tutuyor diye tercih listenize almamanızda fayda vardır” dedi.

Haberler 30.07.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik Uzman Tuba Zrh tercih döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda örencilere tavsiyelerde bulundu.

SEVMEDNZ BÖLÜMLER TERCH ETMEYN

Tercih aamasnda alnan puann üstündeki programlarn yazlabileceini ifade eden Zrh, Tercih listenizin ilk sralarnda, says fazla olmayacak ekilde, istediiniz ama baar sralamas sizinkinden yüksek olan programlarn yer almasnda saknca yoktur. Sonraki tercihlerinizin ise baar sralamanzla e deer olmaldr. Tercih listenizin sonlarnda ise okumak istediiniz bölüm olmas kaydyla kendi sralamanzdan düük programlara da yer vermenizde fayda vardr. Böylelikle salkl bir tercih listesi yapm olacaksnz. Yalnz unu unutmayn ki snavdan aldnz puana göre bölüm seçmek doru deildir. Sevmediiniz, istemediiniz bir bölümü yalnzca puannz tutuyor diye tercih listenize almamanzda fayda vardr. Son olarak belirlemi olduunuz programlara ait burs, ücret, özel koullar vb. özelliklere, bir önceki ylda giren adaylarn baar sralamalarna mutlaka göz atmalsnz ki doru bir tercih listesi oluturabilesiniz diye konutu.

24 TERCH OLANAINI DEERLENDREBLRSNZ

Adaylarn en çok sorduu sorulardan biri YKSde tüm tercih hakkm kullanmak yerleme ansm arttrr m? oluyor diyen Zrh, 24 tercih yapacaksnz diye bir kural yok, ama bu olana da deerlendirmekte fayda vardr. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli ey, tercih listenize eklediiniz tüm programlarn isteiniz programlar dorultusunda olmas ve yerletiinizde hiçbir pimanlk yaamayacanz programlar olmasdr dedi.

YKS baraj puanlar ile ilgili de bilgi veren rehberlik uzman Tuba Zrh, TYT puan ile örenci alan yükseköretim programlarn tercih edebilmek için TYTde 150 ve üzeri puan alm olmak gerekmektedir. SAY, SÖZ, EA ve DL puan türleri ile örenci alan lisans programlarn tercih edebilmek için ise ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan alm olmak gerekmektedir ifadelerini kulland.

YERLETRMEDE ORTAÖRETM BAARI PUANINIZIN (OBP) KATKISI ÖNEML

OBP yani ortaöretim baar puan, üniversiteye gitmeyi düünen adaylar için yerletirme puannn belirlenmesini salayan bileenlerden bir tanesidir diyen Zrh konuyla ilgili unlar söyledi:

OBP; 0,12 katsays ile çarplarak snav puanlarna eklenip yerletirme puanlar hesaplanacaktr. Ortaöretim de 100 üzerinden alnan diploma notu, 5 ile çarplarak Ortaöretim Baar Puanna (OBP) dönütürülür. Diploma notu bildirilmeyen adaylarn diploma notu ile 50nin altnda olan adaylarn diploma notlar, 50 olarak deerlendirmeye alnr. Böylece 50 olan en düük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktr. Yerletirmede ortaöretim baar puannzn katks önemlidir.

BU PROGRAMLARDA BAARI SIRALAMASI ARTI DEVAM EDYOR

Tp, hukuk, mühendislik, mimarlk, eczaclk, di hekimlii, öretmenlik programlarna yerletirme için baar sralamas art devam etmektedir diyen stanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik Uzman Tuba Zrh puanlamalarla ilgili bilgiler de verdi. Zrh, Hukuk programna yerlemek isteyen adaylarn EA puan türünde en düük 125 bin, Mühendislik için SAY puan türünde en düük 300 bin, Mimarlk programna SAY türünde en düük 250 bin, Tp program için SAY türünde en düük 50 bin, Öretmenlik programlar ilgili puan türünde 300 bin, Eczaclkta SAY puan türünde en düük 100 bin, Di Hekimlii program için ise SAY puan türünde 80 bin baar sralamas gerekmektedir diye konutu.

Tuba Zrh son olarak, Özel Yetenek Snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna TYT puan ile bavurulabilir. Meslek lisesi mezunlarnn ise ön lisans programlarna snavsz geçi hakk yoktur dedi.

Ana Sayfaya Git