Tercihte 10 altın kural!

Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, adaylar için doğru tercihin yol haritasını; inovasyon, başarı, karar verme ve fark yaratma kavramlarını ters yüz eden Apple'ın efsane CEO'su Steve Jobs örneğinden hareketle çıkardı. Acet, üniversite ve meslek seçimleriyle dünya çapında başarılı olmuş bir insan modelinden yola çıkarak adaylara önemli tavsilerde bulundu ve bunları 10 kuralda formüle etti.

Haberler 28.07.2018 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite snav sonuçlarnn açklanmasna günler kala, tercih yapma hakk kazanan adaylarn tercih süreçleri balayacak. Üniversiteler ve uzmanlardan adaylarn kendileri için en uygun tercihi yapabilmeleri için öneriler de gelmeye balad.

Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Apple dünyann en büyük irketi yapan efsane CEO Steve Jobsun biyografisini yazan WalterIsaacson, Steve Jobs kitabnda 21. yüzyln çlgn dhisi olarak tanmlanan bu adamn nasl bir efsaneye dönütüünü keyifli, sade ve akc bir dille anlattn ve baar yolundaki kurallarn 10 maddede okuyucuya aktarmaya çaltna vurgu yapt. Acet Giriimcilik-novasyon-Baar- Karar Verme- Fark Yaratma kavramlarnn bildik anlamlarn ters yüz eden Steve Jobs, yaamn ekillendiren bu kurallaryla 2018 YKSde tercih yapacak bir aday olsayd neler yapard? diye sordu. Rehberlik Koordinatörü Acet, adaylar için doru tercihin yol haritasn Steve Jobs örneinden hareketle çkard. Acetinüniversite ve meslek seçimleriyle dünya çapnda baarl olmu bir insan modelinden yola çkarak adaylara ufuk açan öneri ve tavsiyeleri öyle:

1.KURAL: ODAKLAN

Steve Jobs,Appledan kovulduktan sonra 1997 ylnda irkete geri döndüünde ilk yapt i 100den fazla çeide sahip ürün yelpazesini 4e indirmesiydi. Amac, deiimin önündeki karmakl ortadan kaldrarak sadelemek ve tam olarak odaklanmakt.

O halde Jobs YKS tercihi yapan bir aday olsayd muhtemelen snava hazrlk sürecinde yaadklarn, yaptklarn, yapamadklarn, arkadalarnn snav sonuçlarn, Matematik çok zordu..., Kontenjanlar artt bu sene puanlar düer mi? gibi soru ve yaklamlara taklp kalmaz, tutku ve kararllkla Gerçekten ne istiyorum ve isteklerim için neler yapabilirim? sorusunu hayatnn merkezine alarak doru cevaplarn aramaya odaklanrd.

2. KURAL: SORUMLULUK AL

Steve Jobs tüm ileri kendi kontrolü altnda tutmaktan holanrd ve irketi içerisinde iplerin gevemesine asla izin vermezdi. Tüm Apple ürünlerinin birbirine son derece uyumlu olmasna çok önem verirdi.

Bu kuraln nda Steve Jobs, YKS tercih süreciyle ilgili tüm süreçlerin (Tercih Klavuzuna ait detaylarn, üniversite ve meslek seçimine ait bilgi toplama, görüme ve ziyaretler yapma ve sonucunda karar vermenin) kendi sorumluluunda olduu gerçeini ve gerekliliini kabul ederdi. Sonuç olarak tercih danman görümesine kendisi yerine babasnn gitmesini istemez, tercih klavuzunu incelemeyi ablasna, karar verme aamasn da annesine brakmazd.

3. KURAL: GERDE KALIRSAN YETMEYE çALIMA, LER SIçRA

Apple her zaman sektördeki yenilikleri ilk gerçekletiren firma olmad. Steve Jobs, takld ve baarsz olduunu düündüü zamanlarda yeni ve farkl bir tasarm ve hikyeyle zaman zaman gerisinde kald rakiplerinin bir anda önlerine geçmesini bildi.

Jobs tercih yapsayd YKS sonuçlarna, puan ve baar srasna göre deil, gelecekte nasl bir yaam yaamak istediine göre tercih yapard. Tercih dönemini, üniversite-meslek seçimini yeni bir hikye yazma frsat olarak görür, eksiklerinden örenerek, snav sonuçlarn ardnda brakarak kariyer admlarn emin ve hzl admlarla trmanmaya devam ederdi.

4. KURAL: KAZANçTAN ÖNCE ÜRÜN GELSN

Steve JobsunApple kurarken en büyük hayali, karl bir irketten önce, yenilikçi ürünler üreten bir irket ortaya çkarmakt.

Jobs, bu kurala göre tercih dönemini ve verecei kararlar kiisel marka olmak yolunda kendine yapt yatrmlar olarak alglard. Daha tercih yapmadan, emek ve çaba sarfetmeden tercih ve kararlarn para kazandran gelecei parlak meslekler açsndan deerlendirmezdi.

5. KURAL: ANKETLERN KÖLES OLMA

Jobs pazar aratrmalarn fazla sevmezdi. Müteriler biz onlara göstermeden ne istediklerini bilmez derdi.

Steve Jobs, doru kaynaklara dayanmayan tercih efsanelerini, ezbere dayal bilgileri, bölümler- üniversiteler için olumu ancak gerçekçi olmayan alglar bir kenara brakarak hayal etmeye ve hayallerinin peinden komaya devam ederdi.

6.KURAL: GERçE E BÜK

Steve Jobs, insanlar zorlamay severdi. Jobs, ayn zamanda insanlar snrlarna kadar zorlamasyla ünlüydü.

O halde Jobs için YKS tercih süreci hayallerini, isteklerini ve kararlarn snayabilecei bir dönem olacakt. Bizim ailece matematiimiz kötü, Bu saatten sonra yabanc dil örenemem gibi kolayc ve kalplam kaçlar yerine Bunlar yapamamam için hiçbir neden göremiyorum derdi.

7. KURAL: BiRARAYA GEL

Elektronik sektöründe yer alsa da, Steve Jobs tüm çalanlarn biraraya geldii toplantlara güvenir, e-posta ile iletiime scak bakmazd.

Bu kuraldan Steve Jobsun yüz yüze ve duygusal iletiime önem verdiini anlyoruz. O halde Jobsu tercih döneminde üniversite yerlekelerinde, tercih ve tantm günlerinde skça görürdük. Kendisini akademisyenlerle, örencilerle ve tercih danmanlaryla konuurken, fikir alveriinde bulunurken, hararetli tartmalar yaarken görme ihtimalimiz oldukça yüksek olurdu.

8. KURAL: HEM BÜYÜK RESM HEM DETAYLARI GÖR

Baz yöneticiler genellemeciyken bazlar ise detaylara çok takldrlar. Steve Jobs ise bunlarn her ikisini de uygulard.

O zaman Steve Jobs tercih döneminde bir yandan kendi isteklerinin, hayallerinin peinden talepkar bir ekilde koarken, dier yandan deien dünyada mesleklerin geleceini, üniversitelerin kendine sunduu akademik ve sosyal olanaklar aratrmaya devam ederdi. Doru tercih ve baarnn bu iki durumun uyumlu birlikteliinden doacan düünürdü.

9. KURAL: SOSYAL BLMLER FEN LE HARMANLA

Steve Jobs kendisinden bahsederken Kendimi hep sosyal bilimlere ait gördüm. Ama elektronii de hep sevdim. kisinin kesitii noktada durmaya karar verdim diyor.

Jobs tercih döneminde bu kurala istinaden üniversitelerin uzmanlk alanlarn, tercih etmek istedii bölümlerdeki mesleki baarlar, fakülte ve bölümlerin birbirleriyle temaslarn, aratrma projelerini, ders d proje ve etkinlikleri dikkate alarak disiplinleraras bir üniversite eitimi aray içinde olurdu.

10. KURAL: Aç VE DEL OL!

çünkü dünyay deitirmeyi baaranlar, dünyay deitirebileceini düünecek kadar çlgn olanlardr.

Jobs bu kurala dayanarak üniversite eitimini yaam boyu örenme sürecinin bir dura olarak alglard. Muhtemelen üniversite -meslek seçimi ve üniversite eitimi onun için bir son deil, bir balangç olurdu. Aç olmay her zaman peinden koulacak hedeflerin olduu, deli olmay baarl olmann birden fazla yolu olduu fikrine dayandrrd.

Ana Sayfaya Git