Tercihte gerçekçi olun!

Eğitim uzmanları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) kapsamında tercih yapacak üniversite adaylarına, puanları ve ilgi alanlarına göre tercih yapmaları gerektiğini belirterek, hedeflerini yüksek tutmaları ama hayal kırıklığına uğramamak için de tercih yaparken gerçekçi olmaları uyarısında bulundu.

Haberler 14.08.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Sefa Bulut, örenciler için tercih döneminin geri dönülmez bir süreç olmadn, tekrar snava girip tercih yapabileceklerini, 1 yln büyük bir kayp olmadn söyledi.

Örencilerin üniversite okurken de bölüm deiiklii yapabileceine iaret eden Bulut, ayn zamanda üniversiteye yerletikten sonra da çift anadal ve yandal programlaryla istedikleri baka bir bölümü okuma imkanna sahip olacaklarn kaydetti.

Üniversiteye balamann örenciler için bir keif süreci olduunu ifade eden Bulut, Neye ilgi duyduklarn ve yeteneklerini kefedecekleri bir dönem. Buna nokta koymayalm. Bu ucu açk bir süreç. Vazgeçilmez bir süreç gibi düünmesinler. Bu geliimin bir parças. Yeni eyler örenecekler, deneyimleyecekler. Tercih sürecine bu ekilde baklmal. diye konutu.

Prof. Dr. Bulut, örencilere hedefleri ve hayallerini yüksek tutmalar, puanlar yettiince kaliteli ve büyük üniversiteleri tercih etmeleri önerisinde bulunarak, öyle devam etti:

Hayallerimiz ve hedeflerimiz yüksek olsun ama ayn zamanda gerçekçi de olalm. Aldmz puanlar yaklak olarak nereyi tutuyor, nereye girebilirim? bunu yaklak olarak örenciler bilir. Tercih yaklammzda gerçekçi olalm ki Ben en yüksei istedim de bana en düüü geldi. gibi bir hayal krkl olmasn. Gerçekçi olmak bu anlamda çok önemli. Aldmz puanlarn e deeri nedir, hangi üniversitelere ve bölümlere girebilirim? bunu düünelim.

- Seçeceiniz meslein gereksinimlerini bilin

Örencilerin puan yüksek diye belli bölümleri seçmeleri yerine sevdikleri, ilgi duyduklar, hobi alanlarna yakn, doyum salayabilecekleri ve kiilik özelliklerine uygun mesleklere yönelmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Bulut, tercih yaparken rehber öretmenlerden danmanlk almann önemini vurgulad.

Adaylarn meslekleri seçmeden önce o meslekleri tanmalar gerektiini belirten Prof. Dr. Bulut, Bir meslei tanmadan sadece isminden, statüsünden ya da gelir kaynandan dolay seçmesinler. Bu meslee girildiinde nasl bir ortamda çallr, ne tür iler yaplr, kendilerinden beklenti ne? Seçecekleri meslein gereksinimlerini mutlaka bilsinler. ifadelerini kulland.

Salk, beslenme ve gda mühendislii ile insanlarn ihtiyaçlarn karlayan psikoloji, sosyal hizmetler, rehberlik ve psikolojik danmanlk, öretmenlik gibi mesleklerin sürekli popüler olduunu ve bu bölümlerden mezun olanlarn i bulmakta zorlanmadklarn dile getiren Bulut, biliim teknolojisi, sosyal medya uzmanl, bilgisayar mühendislii, yazlm, kodlama gibi alanlarn da zamanla popülerliinin artarak gelecein meslekleri olacan belirtti.

Prof. Dr. Bulut, örencilere, Hangi alanda, hangi meslekte olursanz olun, üniversiteye girdikten sonra kendinizi iyi gelitirmeniz gerekiyor. Giriimcilik yeteneinizi gelitirerek, çeitli staj imkanlarndan faydalanarak, gönüllü projelere katlarak kendinizi yetitirebilirsiniz. Her alanda kendini yetitiren örenci mezun olunca i bulabilir. önerilerinde bulundu.

- çocuunuzun potansiyelini gözden geçirin, kararlarna sayg gösterin

Ailelere ise çocuklarnn ilgilerine, yeteneklerine ve deerlerine sayg göstermelerini tavsiye eden Prof. Dr. Sefa Bulut, u önerileri sralad:

çocuunuzun potansiyelini gözden geçirin, kararlarna sayg gösterin. çocuunuz meslekler hakknda çok fazla fikir sahibi olmayabilir. Konuarak onlar aydnlatn. Soru-cevap diyaloglaryla çocuunuzu daha fazla yardmc olun. Mutlaka bir yardm, yönlendirme süreci olsun ama çok fazla da müdahale olmasn. Bu meslei okumasn istiyorum. Yapmak istedim, yapamadm, çocuum yapsn. gibi bir empoze olmasn. Karlkl anlaarak gönül rzasyla çocuk da sevdii, ilgi duyduu meslee yönelsin. Burada tatl sert bir politika olmas gerekir. çocuu aydnlatacaz ama çok fazla müdahil olmayacaz.

- Bir önceki yln sralamalarna göre tercih yapn

Prof. Dr. Selami Aydn ise Türkiye gibi gelimekte olan ülkelerde üniversite tercihlerinin genellikle mezuniyet sonras istihdam edilme düzeyiyle dorudan ilikili olduunu, bu anlamda örencilerin doal olarak i garantili mesleklere yöneldiklerini anlatt.

Prof. Dr. Aydn, Örencilerimizin kendi ilgilerini, yeteneklerini ve bilisel kapasitelerini dikkate alarak tercih yapmalar, ileride hayat kalitesi ve i memnuniyeti açsndan oldukça önemlidir. Bu bakmdan, yi meslek yoktur, bir meslekte iyi olmak vardr. ilkesinin tercih yaparken dikkate alnmas, örencilerimizin üniversitesi sonras yaantlar açsndan önemlidir. dedi.

Bu süreçte adaylarn, ilgi duyduklar meslee ilikin meslei yapan kiilerden görü alarak tercihlerine yön verebileceklerini ifade eden Aydn, okullardaki rehberlik uzmanlarnn da bu konularda örencilere profesyonel yardmlar sunduklarn hatrlatt.

Prof. Dr. Aydn, bu konuda u önerilerde bulundu:

Örencilerimizin tercihlerini yaparken gerçekçi olmalar önerilmektedir. Bir baka ifade ile bir önceki ylda ortaya çkan yüzdelik dilimler ve sralamalar, yaklak olarak hangi bölümlerin tercih edilebilir ve kazanlabilir olduu konusunda kararl bilgiler sunabilmektedir. Adaylar, sralamalarnn belirli bir oranda alt ve üst basamaklar hakknda bilgi sahibi olarak tercih yaparlarsa yaklak olarak tercih ettikleri bölüme girme anslarn artracaklardr. Tercih sralamas bahsedilen dilim ve sralamalar dhilinde adaylarn ilgi duyduklar bölümlere göre yaplabilir. Ek olarak belirli lisans programlar için konulan sralama koullarnn da dikkate alnmas faydal olacaktr.

Üniversitenin bulunduu ehir, ulam durumu ve burs olanaklarnn önemine de iaret eden Prof. Dr. Aydn, özellikle vakf üniversitelerini seçecek örencilerin, burs koullar ile ilgili olarak tercih öncesi bilgi sahibi olmalar gerektiini belirtti.

Yüksek örenimin niteliinin, örencilerin en ideal koullarda yetimesi için dikkate alnmas gereken bir ölçüt olduunu vurgulayan Prof. Dr. Aydn, Bu nedenle örencilerimiz tercih yaparken ilgili bölümlerin akademik kadrosunu, bilimsel aratrma potansiyelini ve eitim kalitesini de dikkatli bir ekilde incelemelidir. deal bir eitim süreci, ileriki yaantda i bulma frsatlar açsndan oldukça faydal olacak ve mesleki yaant içinde farkn gösterecektir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git