Tercihte kritik viraj!

LGS tercihlerinin bitmesine son 2 gün kala uzmanından uyarı

Haberler 15.07.2021 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Liseye Geçi Snav (LGS) tercihlerine son iki gün kald. Örenci ve ailelere bu konuda uyarlarda bulunan Müdür Yardmcs Saadet Süslü, Özellikle son 2 gündeki telamz herhangi bir örencimizin u an için hiçbir okula kaytl olmamas veya tercih yapmam olmasdr. Veliler özellikle bu konuya dikkat etsin. Bu dönemde örenci ve veliler ya bir özel ortaöretim kurumuna kaytl olsun ya da resm okullara kayt için tercih yapsn açklamasn yapt.

LGS tercih sisteminin 8inci snf örencilerini ortaöretime yerletirmek için kullanlan bir sistem olduunu belirten Pedagog - Uzman Psikolojik Danman Saadet Süslü, örencilerin 4 farkl ekilde ortaöretime yerleeceini söyledi. Süslü, Örenciler, merkezi snavla örenci alan okullara yerleebilirler, yerel okullar tercih edebilirler, özel yetenek snavyla yerleebilirler bir de kayt için özel okullar tercih edebilirler diye konutu.

Tercih listesi yaparken merkezi snavla örenci alan en fazla 10 okul tercih edebileceklerini belirten Süslü, Kendi yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak tercih yapacaklar. Okullarn yüzdelik dilimleri geçen ylki örencilerin yüzdelik dilimlerinden oluuyor. Bu nedenle, örencinin kendi yüzdelik diliminin üstünden balayarak altna doru inen sralama yapmas gerekmektedir. Böylece liste garanti olur açklamasn yapt.

16 TEMMUZDA SONA ERECEK: ADIM ATILMALI

Tercih döneminin 5 Temmuzda baladn ve 16 Temmuzda biteceini belirten Saadet Süslü u açklamalar yapt:

Velini bir adm atmas gerekmektedir. Özel okula kayt yaptracaklarsa bunun için okul müdürlüklerine ahsen bavurmallar. Örenci özel yetenek snavyla güzel sanatlara, spor liselerine gidecekse onlarn da okul müdürlüüne ahsen bavuru yapmalar gerekmektedir. Merkezi snavla örenci alacak okullara ya da yerel okullara da bavuru yapacaklarsa o zaman ya okul müdürlüklerine ahsen bavuru yapp oradan tercihlerini yapacaklar ya da kendileri onlineda kendi bilgisayarlar üzerinden bavurabilecekler.

KAYDET BUTONUNA BASMAKLA NZ BTMYOR

Pandemi nedeniyle okullara gitmek istemeyen ve okula uzakta olan velilerin bilgisayarlarndan e-okul sistemine girebildiklerini ifade eden Saadet Süslü, Sistemde veli giriinin altnda kendilerine açlm bir bavuru butonu bulunmaktadr. O butona tklayarak açlan ekran üzerinden tercihlerini yapabilirler. Burada çok dikkat etmeleri gereken bir konu var. çünkü baz örenci ve veliler kendi tercihlerini yapyor, kaydet butonuna basyor. Böylece ilerinin bittiini düünüyorlar. Kaydet butonuna bastktan sonra sadece kendi ileri bitmi oluyor. Yine bir sorumluluklar var. Okul müdürünün mutlaka o tercihi onaylamas lazm dedi.

Eer onaylanmazsa tercihlerinin geçerli olmadn vurgulayan Süslü, Sonrasnda da biz tercihimizi yapmtk, ne oldu neden açkta kaldk, yerleemedik diyebiliyorlar. Bu nedenle bu konuya çok dikkat etmeliler. Mutlaka okul müdürlüünün onayland mesajn almalar gerekiyor. Okulu arayp bunu sorabilirler ifadelerini kulland.

TERCHNZ OKUL MÜDÜRLÜÜ LE DETREBLRSNZ

Tercihlerin 16 Temmuz saat 17.00a kadar süreceini belirten Saadet Süslü, yaplan tercihlerin deitirilebileceini söyledi. Bu deiikliin ise okul müdürlüü ile yaplmas gerektiini ifade eden Süslü, çünkü tercihleri onaylanm, ilemde oluyor. Bunu yalnzca okul müdürlüü iptal edebilir. Yeniden tercih yapabilir diye konutu.

TERCH EDLEN OKULLAR çOCUKLARLA ZYARET EDLMEL

Tercih döneminde ön hazrlk yapmak gerektiini vurgulayan Saadet Süslü öyle konutu:

Genellikle veli ve örencilerimize öyle öneriyoruz; istediiniz okullar ziyaret edin. O okula balamadan önce gidin, okul müdürleriyle tann. Okulu gezin, evinize ne kadar uzaklkta, ulam imkanlar nedir, bunlara dikkat edin. Ayrca bir rehberlik hizmeti almalarnda da fayda var. Sekizinci snf örencilerinin listelerini genellikle aileler hazrlyor. Onlara tavsiyemiz örencileri de mutlaka yanlarnda ziyarete getirmelidir. Örencinin 4 yl geçirecei okulunu görmelerini salamallar. çünkü aslnda örenci ortaöretim kurumuna adm atarken dier taraftan da girecei üniversiteyi belirlemi oluyor.

TERCH YAPILMAZSA STENMEYEN OKULA GDLECEK

Son iki günde telalarnn herhangi örencinin u an için hiçbir okula kaytl olmamas veya tercih yapmam olmas olduunu ifade eden Saadet Süslü, çünkü ya 16 Temmuza kadar bir tercih yapp yerel veya merkezi okula yerleecekler. Ya da özel okula kayt yaptracaklar. Eer bu ikisi de olmazsa örenci, komisyon tarafndan herhangi bir ortaöretim kurumuna yerletiriliyor. Bu örenci ve velilerin istemedii okul olabilir. O nedenle örenci ve veliler bu dönemde ya bir özel ortaöretim kurumuna kaytl olmal ya da resm kurumlara tercih yapmaldr dedi.

Ana Sayfaya Git