Tercihte profesyonellik

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak olan 2019-YKS tercih işlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberler 20.07.2019 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Ör. Üyesi Ahmet Alkay, ÖSYMden yaplan duyuruya göre, 2019 Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) tercih ilemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde balayacan söyledi.

23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasnda ÖSYMye tercih ilemi yaplacan söyleyen Alkay, Austosun birinci ya da ikinci haftasnda yerletirme sonuçlar açklanr. 19-21 Austosta Elektronik kaytlar, 19-23 Austosta ise kesin kaytlar yaplacak. dedi.

Lisans ve ön lisans programlar tercihi için adaylar en az kaç puan almallar?

Alkay, Ön Lisans programlar tercihi için birinci oturum (TYT Puan) puan 150 ve üzeri olmaldr. Lisans programlar tercihi için ikinci oturum (AYT) puan ise 180 ve üzeri olmaldr. Özel yetenek için TYTde en az 150 puan ve üstü almak gerekir. Bu yldan itibaren özel yetenek snav ile örenci alan öretmenlik programlarna bavuru yapabilmek için adaylarn TYT puannn en düük 300 bininci baar srasna sahip olmalar gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Önceki yllara oranla bu yl, ÖSYMye tercih bildirim süresi daha ksadr

Daha önceki yllara oranla bu yl, ÖSYMye tercih bildirim süresi daha ksa olduunu dile getiren Alkay, Bu nedenle tercih yapacak adaylarn imdiden meslekler konusunda ciddi aratrmalar yaparak, bölüm ve programlar hakknda bilgi edinmeleri gerekir. Aksi takdirde ksa bir tercih sürecinde, yani bir haftalk zaman diliminde ilgili aratrmalar yapmak için yeterli deil. çünkü her yl üniversite snavnda çok iyi bir puana ve baar srasna sahip olmasna ramen yeterli bir aratrma yapamayp yanl tercih listesiyle üniversiteye yerleemeyen adaylarla kar karya kalyoruz. Bu yl da öyle bir tablonun olmamas adna imdiden bu tür aratrmalara zaman ayrmak gerekir. dedi.

2019 YKS tercihleri yaplrken baar sralarnn makas aral geni tutulmaldr

Alkay, çünkü geçen yl YKSnin ilk yl olduu için baz lisans ve ön lisans programlarnn baar sralarnda ciddi deikenlikler ortaya çkt. Ancak bu yl tercihler döneminde ayn deikenlikleri beklemek doru deildir. Dolaysyla bu yl tercih listesi hazrlanrken baar srasnn makas aral geni tutulmal. Üniversite tercihi yaplrken dikkat edilmesi gereken bir dier önemli konu ise öncelikle adayn en çok istedii meslek olmaldr. çünkü adayn istedii meslek kiilik özelliklerine uygun olduunda, onu hem rahatlatacak, hem de mutlu edecektir. Ancak baz mesleklerin önemi teknolojik gelimelerle kayboluyor ya da ihtiyaçlar çerçevesinde popülerliini yitiriyor. Bu nedenle meslekleri daha iyi tanmak adna; meslein gerektirdii kiisel özellikler ve yetenekler nelerdir? Meslein örenim süresi kaç yldr? Mezun olduktan sonra i imknlar nelerdir? çalma ortam ve koullar nasl? gibi sorularn cevab çok iyi aratrmal.

Örnein, açk hava koullarnda çalmay istemediiniz takdirde bu özellii gerektiren bir meslein tercih edilmesi ne kadar salkl olur? O halde aday, kariyerini planlarken tercih edecei meslein gerektirdii özellikleri tamal ve meslein içeriini çok iyi bir ekilde örenmelidir. Ksaca ifade edecek olursak, meslekler hakknda bilgi edinmeyi tercih ilemlerin son gününe brakmamaldr.

Alkay, 2019 YKS tercihlerinde meslekler konusunda yaplacak gerekli çalmalardan sonra üniversitelerin olanaklar da aratrlmaldr. çünkü aday birkaç yln, tercih edecei üniversitede geçirecek. Bu balamda tercih edilecek ilgili üniversitenin; Akademik Kadrosu, çift Anadal, Yandal, Erasmus, Farabi, Staj ve Uygulama mknlar, Yurt Olanaklar gibi önemli konular çok iyi aratrlmaldr. diye konutu.

Bu yl yeni açlan ve ilk kez örenci alacak programlara da deinen Alkay, Lisans, Bilgi Güvenlii Teknolojisi, Yapay Zek Mühendislii, Yazlm Gelitirme, Ön lisans, Dijital Medya ve Pazarlama, Hibrid ve Elektrikli Tatlar Teknolojisi, Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon. diye belirtti.

Okul birincileri tercihlerini nasl yapmallar?

Okul birincilerinin tercih yaparken daha dikkatli olmalar gerektiini ifade eden Alkay, çünkü okul birincilii kontenjan, sadece lise son snf için geçerlidir. Aday, mezun olup tekrardan üniversite snavna hazrlandnda artk okul birincilii kontenjanndan faydalanamayacak. Okul birincileri hem ön lisans hem de lisans tercihi yaparken okul birincilii kontenjanlarndan yararlanabilirler. Ancak okul birincileri için ayrlan kontenjanlar snrldr. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköretim programlar arasndan yapan okul birincileri, puanlar ve baar sralar yeterli deilse hiçbir programa kayt hakk kazanamayp açkta kalabilirler. dedi.

Tercih sürecindeki stratejiler nelerdir? Profesyonel bir tercih için adaylar neyi göz önünde bulundurmallar?

Alkay, unlar söyledi:

2019 YKS tercih döneminde, bir önceki yln (2018 TYT-AYT-YDT) saysal verileri kullanlaca için tercih klavuzu çok iyi incelenmeli. Tercih ilemi puana göre deil, kesinlikle baar srasna göre yapldn gözden kaçrmamak gerekir. Klavuzda yer alan özel koullara dikkat edilmeli. Baz bölüm ve programlarn özel bavuru koullarn gözden kaçrmamak gerekir. Örnein; ebelik bölümü tercih edilirken özel koul ve açklamalarn 78. maddesinde yer alan sadece kz örenciler bavurabilir gibi. Ayrca vakf üniversitelerin ücret ve indirimlerinin aratrlmas vd. çünkü bu önemli bilgiler, tercih döneminin en kritik konulardr. Adaylarn toplam 24 tercih hakk var. Ancak adaylar tercihlerin tamamn doldurmak zorunda deiller. Tercih süresi (23-29 Temmuz 2019) içinde ÖSYMye bildirilen tercih ilemlerinde deiiklik yaplabilir.

Ortaöretim baar puan (OBP) hangi durumda yar yarya düer? Üniversite tercihi yaparak herhangi bir yere yerleemeyen bir adayn diploma notu düer mi?

Alkay, 2019 YKS sonucu ile bir yükseköretim programna merkez yerletirmeyle yerleen (Ek Yerletirme dhil) veya özel yetenek snavyla bir yükseköretim programna kayt olan adaylarn, bir sonraki yl snava girdikleri takdirde, ortaöretim baar puanlar yar yarya düecektir. Merkez yerletirme döneminde tercih yapp ancak herhangi bir tercihine yerleemeyen adaylarn ortaöretim baar puannda herhangi bir düü olmayacaktr. Tercihlerinizi ve kariyerinizi asla ansa brakmayn. fadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git