Tesettürsüzlük!

Günümüzde modayla özdeşleşmiş olan Müslüman bayanın iffet kaynağı tesettürün önemi ve mahiyeti ile ilgili görüşlerini ifade eden sosyolog ve eğitimciler, Müslüman kadının tesettür sorunlarına dikkat çekti.

Haberler 19.08.2018 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tesettürün sadece baörtüsünden ibaret olmadna dikkat çeken Sosyolog Enise Dal ile Eitimci Yazar Merve Bozan, giyiniin Allahn rzas dorultusunda ve slamn emrettii ekilde olmas gerektiini söylediler.

Genç kuan tesettürü Kuran Kerimde söylendii gibi deil modann heva ve heveslerine uyarak kullanmasnn yanl olduunu söyleyen sosyolog ile eitimci yazar, tesettüre gerekli önemin verilmediinin altn çizdiler.

Yazar ve eitimciler, Tesettür ile ilgili kurumlarda ve okullarda ciddi bir engel kalmadysa da aslnda toplumumuzun çok ciddi bir tesettür sorunun var olduunu ve her geçen gün sorunun daha da büyümekte olduunu belirttiler.

Tesettür salt bir örtü deildir

Toplumda tesettür yozlatrlm olduunu, tesettür bilinci yok edilmeye doru sürüklendiini belirten Sosyolog Enise Dal, Yozlaan tesettürden bahsediyorsak aslnda ilk bata neden yozlatn farkna varmamz gerekiyor. Eer bu soruyu sormazsak yozlamann önüne de geçemeyiz. Yozlaan tesettür deince bizim aklmza iki ey gelmektedir. Bunlarn bir tanesi gelenek, dieri ise modernizm gelmektedir. çünkü insanlar bir eylerin farknda deiller ya da bir bilinç oluturamamlar. Örtüyü salt ba örten bir örtü olarak alglarsak eer, balarn örten ya da iki tel saçn örten insanlarn baörtüsüne bir söz söylememi, ona yozlatrlm bir tesettür dememi oluruz. Tesettür salt bir örtü deildir. slami kaideler, kurallar tamamyla bir bütündür. Bir bütün olarak alglamamz gerekiyor. Parçac bir yaklamla buna asla yaklaamayz. dedi.

Kuran Kerimdeki baörtü kamil olan ba örtüdür

Kuran Kerimde tesettür neyse biz Müslümanlar içinde tesettür o olmaldr diyen Dal, konumasna öyle devam etti:

Baörtü deince insanlarn aklarna ba örten bir bez parças gelir dier bütün mahiyetini boaltm oluruz. Bunu kavrayabilmemiz için bu örtünün mahiyetini doldurmamz lazm bunun için de Kuran Kerime bakmamz lazm ve peygamber efendimizin ve ondan sonraki tabii neslinin uygulamalarna bakmak lazm böyle yaparsak ancak mahiyetini anlam oluruz. Bu mahiyeti bizimde anlayabilmemiz, kavrayabilmemiz için birkaç noktann üzerinde durmak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi, ilk bata herkes unu bilsin ki, Allah dinini tamamlamtr. Herhangi bir yoruma, güncellemeye ihtiyaç yoktur. Dolaysyla Kuran Kerimdeki baörtü kamil olan ba örtüdür. Herkesin bu baörtüye geri dönü yapmas gerekiyor eer bu geri dönü salanamazsa tesettür sadece yozlaan tesettür olmaz, bunun ahlaki alt yapsn da doldurmam oluruz. Tamamyla tesettür olarak alglarsak, tesettür ahlakn da alglamamz gerekiyor bunu toplumda yaygnlatrmamz gerekiyor.

Ülke gündemini oluturan birçok sorunun nedeni tesettürsüzlüktür

Toplumda tesettür bilincinin yok edilmeye doru sürüklendiine dikkat çeken Eitimci Yazar Merve Bozan ise çan tesettürü ile ilgili maalesef ki yozlatrlm bir zihinle kar karyayz. Bireyler hedef alnyor, bireyler edep ve haydan yoksun braklmaya çallyor. Birey edep ve haydan yoksun braklrsa, slami deerlerden yoksun kalr ve slami deerlerden yoksun kalm olan bir birey de toplumu çökertmek için yeterli bir nedendir. Bugün ülke gündemini oluturan birçok sorunla kar karyayz ve bunun alt nedenlerine baktmz zaman tesettürsüzlüün olduunu anlyoruz. eklinde konutu.

slamn kalesi olan tesettürün içini boaltm

Tesettürün mümin bayanlar için gerekli olan, ihtiyaç olan ve bu ihtiyaç üzerine Allahu Telnn farz kld bir giyini biçimi olduunu hatrlatan Bozan, unlar kaydetti:

Tesettür bizim için slamn vazgeçilmez kalesidir. Günümüzde kamusal alanlarda hemen hemen her yere tesettür ile girebildiimiz halde maalesef ki slami deerlerden arndrlm bir tesettür önümüze sergilenmi durumda ve buda slamn kalesi olan tesettürün mahiyetini, içini boaltm durumdadr. Bizler bu tehlikenin farkna varp bir önce elimizden gelen her eyi yapmamz lazm ülke genelinde de ayn ekilde çalmalarn balatlmas gerekiyor. Bugün tesettürle balayan serüven yarn slamn vazgeçilmez baka bir emrine bavuracaktr. Bu tehlikeyle kar karyayz ve bizler toplumun her kesiminde yozlam olan zihinlerini temizlemek için çaba sarf etmeliyiz bizim bundan baka bir çk yolumuz da yoktur. dedi.

Ana Sayfaya Git