Teşvikler, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının artmasını sağlayacak

Güneş ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rüzgar ve güneş yatırımlarına yönelik açıkladığı yeni teşviklerin bu alanlarda öz tüketim uygulamalarına ve yatırımlara olumlu yansıyacağı görüşünde birleşiyor.

Haberler 18.02.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, rüzgar ve güne enerjisi yatrmlarna KDV istisnas ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamn genileterek, güne ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssz faaliyetler kapsamndaki yatrmlarn dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasnn önünü açtklarn açklamt.

Böylece güne ve rüzgar enerjisi yatrmclarna KDV istisnas ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 orannda vergi indirimi, 6 yl boyunca sigorta prim iveren hissesi destei salanacak.

BU HABER SEKTÖRÜ HEYECANLANDIRDI

Ankarada faaliyet gösteren güne enerjisi ekipman üreticisi ELN Enerjinin Yönetim Kurulu Bakan Arda Yal, AA muhabirine, mevcutta günete gümrük vergisi ve KDV muafiyeti olduunu ve buna ilave teviklerin sektöre hareketlilik getireceini söyledi.

Yal, yatrmc için ek kaynak olan bu gelimenin yatrm saysn ve kalitesini artracan belirterek, Gümrük vergisi, KDV muafiyeti gibi destekler yannda buna ilave olarak imdi yüzde 30 vergi indirimi ve 6 yl içi sigortasna destek getirildi. Bu durum yatrmc için ek bir kaynak, güzel bir gelime. Güne enerjisi yatrmlarn tevik edici bir adm. Bu haber sektörümüzü heyecanlandryor. Bizim gibi yatrmclar da heyecanlandrd. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann söyleminde sektörde ithal panel için bir serbestlik gibi bir algnn da bulunduunun altn çizen Yal, unlar kaydetti:

Mevcut desteklerin dnda gibi bir ifade kullanmas, onlar mevcut desteklerden saydn gösteriyor. u an için sektörün daha da hzlanacan gösteriyor bu durum. Günee daha fazla yatrm yaplacak. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan projeleri dnda, öz tüketim dnda proje yaplamyor. Bu vergi indirimi öz tüketim projelerini tetikleyecek. Bu durum vergi üreten sanayicinin bu yatrmlar vergi indiriminde kullanlabilmesini salayacak. Öz tüketim güne enerjisi yatrmlarn çok hzlandracak. Bir hesapla anlatacak olursak, diyelim ki 1 milyon lira kar etmi kurumun 250 bin lira kurumlar vergisi var. Bu kiinin 1 milyon lira yatrm yaptn düünürsek. Yüzde 30 vergi indirimi deyince bu 250 bin liralk verginin yüzde 30unu devlete ödemek yerine yatrmda kullanacak. çok ciddi bir rakam. Devlete verecei vergiyi gidip yatrmda kullanacak, çok ciddi bir tevik.

Güne ve rüzgar sektöründe faaliyet gösteren Enisolar Enerji San. Tic. Anin kurucusu Enis Fakiolu da yeni teviklerin heyecan oluturduunu ve önümüzdeki günlerde açklanan bu desteklerin uygulama detaylarnn daha da anlalr olacan aktard.

Güncel enerji maliyetleri ile kendi elektriini üretip uluslararas rekabetçiliini artrmak isteyen sanayici için yeni teviklerin büyük frsat yaratacan belirten Fakiolu, Lisanssz rüzgar yatrmlar Türkiyede maalesef geri planda kald bu güne kadar. Bu düzenleme ile lisanssz rüzgar sektörü de hz kazanacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Rüzgar ve güne yatrmcs Solarçat ve çATIGES Üst Yöneticisi Utku Korkmaz ise elektrik fiyatlarnn dünyada olduu gibi Türkiyede de artmasyla öz tüketim uygulamalarnn enerji gündeminde üst sralarda olduunu anmsatarak, açklanan yeni teviklerin güne ve rüzgar yatrmlarn yaygnlatrp artracan aktard.

Korkmaz, yatrm yaplmas için ayn zamanda faiz desteinin de verileceini belirterek, Sadece faiz desteinin üst limiti 600 bin lira. Güne ve rüzgar yatrmlar gibi büyük projeler için biraz düük kalm gibi gözüküyor. Bu yatrmlar çok büyük yatrmlar. 600 bin liraya kadar lirada dört puan dövizde de 1 puan indirim görünüyor. Bunlar nispeten iyiletirilebilir. Güne panellerinde ciddi bir gümrük vergisi ödeniyor, dardan gelen ithal panellerde, o zaman bu konu gerçekten önemli bir etki yaratr sektörde. Küresel anlamda emtia fiyatlar ve yükselen döviz kuru içerisinde Türkiyenin kendi içerisinde kendi elektriini üretmekten baka bir ans yok.diye konutu.

DERNEKLER YEN TEVKLERDEN MEMNUN

Global Enerji Dernei Bakan Murat Dilek, elektrik fiyatlarnn tekrar gözden geçirilecei müjdesinin yannda güne ve rüzgar sektörlerine salanan yeni teviklerin bu alanda faaliyet gösteren tüm ölçekteki firmalar destekleyeceini söyledi.

Küresel anlamda enerji sektörü dahil bir çok sektörün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn dolaysyla sekteye uradn hatrlatan Dilek, unlar kaydetti;

Ekonomik tahribatlarn younlat bu iki yln ardndan böyle bir tevik sektörü rahatlatacaktr. Elektrii ucuzlatmasn da bekliyoruz. Tevik detaylaryla ilgili netlik salandktan sonra deerlendirmemiz daha salkl olacak. Santral saymzn artmas toplumun refah seviyesine katk salayacaktr. Yerli kaynaklardan elektrik üretmek artk bizim için ideal demiyorum artk bir zorunluluk haline geldi. Özellikle sürdürülebilir kalknma ve sürdürülebilir büyüme için son derece önemli. Bizim ülke olarak doal gaz arama faaliyetleri yannda yenilenebilir enerji kaynaklarmz da artmal.

Dilek, Türkiyenin ekipman üretim maliyetleri baznda çok uygun fiyatlarda üretim yaptn, ayn zamanda mühendislii ile birçok ülkeye hizmet verdiini anmsatt.

Türkiyenin enerjide tercih edilen bir ülke olduuna dikkati çeken Dilek, Ama bir sektörün global pazarda yer alabilmesi için önce kendi ülkesinde tercih ediliyor olmas lazm, kendi ülkesinde kullanlyor olmas lazm. Bu anlamda yatrmlar ve tevikler son derece önemli. Cumhurbakanmz bu anlamda açklamas son derece sevindirici sektör açsndan. çünkü bu destekten ötürü özellikle panel ithalat türbin ithalat azalr. diye konutu.

Güne Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Dernei (GENSED) Bakan Halil Demirda, bu teviklerle neredeyse Türkiyede kendi elektriini üretmeyen yatrmcnn kalmayacan söyledi.

Türkiyede 7 bin 800 megavat güne kurulu gücü olduuna deinen Demirda, Emin olun 7 bin 800 megavat daha güne kurulu gücümüz olsayd ülkemizde yaanan elektrik skntlarnn birçou yaanmazd. Bu kadar doal gaz ve ithal kömüre ihtiyaç duymazd. Yeni teviklerle artacana inandmz güne yatrmlar bu anlamda cari açn kapatlmasna yardmc olacak. çok yerinde ve güzel bir adm olarak deerlendiriyoruz. Sadece KDV muafiyetinden yatrm maliyeti yüzde 18 daha uygun hale geliyor. Dier taraftan da dördüncü bölge vergi indirimleri yaklak hesaplannca, yüzde 30 civarnda bir getirisi olacak. Hem KDV sfr olacak, hem yatrmc yatrmnn yaklak yüzde 30unu dördüncü bölge tevikleri ile geri alyor olacak. Bugünkü elektrik fiyatlaryla bu teviklerle güne enerjisi yapmayan sanayici kalmayacak gibi gözüküyor. ifadelerini kulland.

Enerji Yatrmclar Dernei Bakan Cem Özkök ise kararn sanayiciye salanan destek açsndan son derece olumlu bir adm olduunu kaydetti.

Elektrikte talep artnn en çok sanayide görüldüünü dile getiren Özkök, Bilindii gibi elektrik ihtiyac artan ihracat ile rekor üzerine rekor krmaktadr. Bu nedenle lisanssz kurulumun desteklenmesi de dikkate alndnda kurulu gücün tüketim tesisinin balant anlamas sözleme gücü ile snrlandran hükmün de kaldrlmas son derece olumlu bir adm olacaktr. Bu hem yenilenebilir enerji kapasitemizin hzla artmasn salayacak hem da bamllmz azaltc etki yapacaktr. dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birlii (TÜREB) Bakan Ebru Arc, 2022 ylnn rüzgarda lisanssz yl olmas gerektiini düündüünü belirterek, Doru zamanda yaplan doru tevikin rüzgarda kurulu gücümüzü 11 bin 000 megavat düzeyine getirdiini biliyoruz. Hem iklim deiikliinin önemi ve snrda karbon vergi düzenlemelerinin gelmek üzere olmas hem de sanayici açsndan rekabette enerji fiyatlarnn belirleyici olduu bu zamanda yaplan düzenlemeyi çok önemli buluyor ve gerekli ikincil mevzuat düzenlemeleri ile yatrmlarn bir an önce hayata geçmesini, 2022 ylnn lisanssz rüzgar enerji yatrmlarnn yl olmasn umuyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git