Tezli yüksek lisans şartı

Yükseköğretim Kurulunun, düzenlemeyi, tezsiz yüksek lisans mezunlarının da öğretim görevlisi olabilmesine imkan tanıyan mahkeme kararına yapılan itirazın yerinde bulunmasının ardından hayata geçirdiği öğrenildi. Araştırma görevlisi olarak atanmak için 35 yaş sınırı konusunda da yeni düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Haberler 02.03.2020 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK) öretim görevlisi olarak atanabilmek için tezli yüksek lisans mezunu olmay zorunlu klan koul, yeniden yönetmelikteki yerini ald.

YÖK yetkililerinden alnan bilgiye göre, Dantay Sekizinci Dairesinin 17 Mays 2019 tarihli kararnda, öretim üyesi dnda öretim elemanl kadrolara yaplacak atamalardaki usul ve esaslar belirleyen, ilgili mevzuattaki öretim görevlisi olmak için en az tezli yüksek lisansa sahip olma koulunun yürütmesi durdurulmutu.

Yükseköretim Kurulu, bu karar üzerine zorunlu olarak tezsiz yüksek lisans mezunlarnn da öretim görevlisi olabilmesinin önünü açan yönetmelik deiikliini 3 Ekim 2019da yapmt.

YÖK, öretim görevliliine atanmada kalite çtasn yükseltme politikasnn gerei olarak söz konusu mahkeme kararna itirazda bulundu.

Dantay dari Dava Daireleri Kurulunca, YÖKün itiraz hakl bulundu ve en az tezli ibaresinin yürütmesinin durdurulmasna ilikin karar kaldrld.

- Atanmaya hak kazananlarn hakk korundu

YÖKün bu mahkeme karar üzerine deiiklik yapt Öretim Üyesi Dndaki Öretim Eleman Kadrolarna Yaplacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Snav ile Giri Snavlarna likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Düzenlemeyle, bugün itibaryla meslek yüksekokullarnn uzmanlk alanlarndaki öretim görevlisi kadrolar haricindeki üniversitelerin tüm yükseköretim birimlerinde, öretim görevlisi kadrolarna bavurabilmek için, en az tezli yüksek lisans mezunu olmak art tekrar yönetmelikteki yerini ald.

Söz konusu düzenlemede, yönetmelik deiiklii öncesi tezsiz yüksek lisans mezunu olarak öretim görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazananlarn haklar korundu.

- 35 ya için de çalma balatld

Öte yandan YÖKün, Dantayn aratrma görevliliine atanmak için 35 ya snrnn kaldrlmasna ilikin kararyla da ilgili çalma balatt ve akademik açdan 50-55 yandaki kiilerin aratrma görevlisi olmasnn uygun olmamas düüncesinden hareketle yeni bir düzenleme üzerinde çalt örenildi.

Ana Sayfaya Git