"Torba yasa" ile 79 milyona müjde

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "TBMM Genel Kurulunda önceki gece kabul edilen 'torba yasa' ile esnafımızdan işçimize, kamuya borcu olan vatandaşlarımızdan işletmelerimize, ihracatçılarımıza, engelli yakınlarından finans ve sigorta sektörüne neredeyse 79 milyon vatandaşımızı ilgilendiren çok önemli düzenlemeler hayata geçecek." dedi.

Haberler 19.01.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abal, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen torba yasann getirdii yeniliklere ilikin, AA muhabirine açklamalarda bulundu.

Hükümet olarak, toplumun neredeyse bütün kesimlerini ilgilendiren önemli bir yasay daha hayata geçireceklerini dile getiren Abal, söz konusu kanun ile çok geni bir alanda büyük deiiklikler yapldn söyledi.

Abal, yasa ile memur emeklilerinin 30 yl üstü çalmalarnn karl olan ikramiyelerin ödeneceini belirterek, 30 yln üstündeki hizmetleri için emekli ikramiyesi alamam 400 bin civarnda emekliye toplamda 2 milyar liraya yakn ödeme yaplacan bildirdi.

Geçen yl uygulamas balatlan asgari ücret desteinden yaklak 9,1 milyon sigortalnn yararland ve yaklak 7 milyar lira ödeme yapldn anmsatan Abal, Asgari ücret desteini 2017 ylnda da devam ettiriyoruz. dedi.

Abal, yasa ile asgari ücret desteinden yararlanan özel sektöre sigorta primlerini öteleme hakk da sunulduunu aktararak, iverenlerin ocak, ubat ve mart aylarnda ödemeleri gereken SGK primlerinin bir ksmn ekim, kasm ve aralk aylarnda ödeyebileceklerini ve bu ötelemeden dolay hiçbir faiz alnmayacan kaydetti.

Abal ayrca yaklak 14 milyon sigortaldan 11,2 milyonunun sigorta primlerini bu ekilde yl sonuna ertelediklerini bildirdi.

- Yeniden yaplandrmada süreyi kaçranlara ek süre

Maliye Bakan Abal, söz konusu yasaya dün gece eklenen bir önerge ile baz alacaklarn yeniden yaplandrlmas uygulamas kapsamnda gelen youn talepleri de karladklarn belirterek, u bilgileri verdi:

Kasm ve aralk aylarnda vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve bu nedenle haklarn kaybedenlere ikinci bir ans getirdik. Bu durumda olan vatandalarmz, ödemelerini mays ay sonuna kadar yapabilecek. Taksitlerini düzenli ödeyen vatandalarmzn da vergi bakmndan ocak ve mart aynda, sigorta primleri bakmndan ise ubat ve nisan aylarnda ödeyecekleri taksitler dahil olmak üzere tüm taksitlerin ödeme sürelerini faizsiz uzattk. Yaplandrma uygulamasnda bundan sonraki tüm taksitleri de 4er ay uzattk.

- Hazine destekli kefalet miktarn 25 milyar liraya çkardk

Daha fazla iletmenin Hazine destekli kredi garanti imkanlarndan yararlanmas amacyla, 2 milyar lira olan Hazine destekli kefalet miktarn 25 milyar liraya çkardklarn anmsatan Abal, 25 milyar lira tutarndaki Hazine destei, 250 milyar lira tutarnda kredi hacmi oluturarak, mevcut durumdaki olas kredi hacmi 10 kattan fazla artacak. Hazine destekli kefalet nedeniyle bankalarmzn kredi maliyetleri de önemli ölçüde düecek ve bankalarn daha ucuz kredi salamalarnn önünü açlacak. diye konutu.

Bankalara tahsis edilen kredi limitleri için Hazine tarafndan tazmin edilecek kredi miktarnn azami yüzde 7 olduunu belirten Abal, böylece hem Hazinenin üstlenecei riske tavan getirileceini hem de bankalara müracaat eden iletmelerin kefalet ilemlerinin minimum bürokrasi ile tamamlanacan söyledi.

Abal, hesaplamalarna göre salanan tüm kefaletin kullanlmas durumunda 3-4 yllk bir süreçte azami 17,5 milyar liralk bütçe yükü oluacan kaydetti.

- Sicil aff ile beyaz bir sayfa açlacak

Yasa ile getirilen sicil aff sayesinde vatandalara sicillerinde beyaz bir sayfa açma hakk tandklarn dile getiren Abal, unlar kaydetti:

Yaptmz düzenleme ile karlksz çkan çek, protesto edilmi senet, kredi kart ve dier kredi borçlarn zamannda ödeyemeyenlerin, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, geçmi ödeme performanslarna ilikin olumsuz kaytlar, kredi ve finansal kurumlarca dikkate alnmayabilecek. Yani bankalarmz, geçmi sicil kaytlarnda yer alan birtakm olumsuz kaytlar dikkate almadan, dorudan doruya müteriye kredi kullandrabilecek, bankaclk ilemleri yapabilecek. Ancak burada bir koulumuz var. Bu durumda olan vatandamz veya esnafmz geçmiten kalan borçlarn yeniden yaplandracak ya da 6 ay içerisinde bunlar ödeyecek.

- 52 milyon liralk tahsilattan vazgeçtik

Evde bakm yardm uygulamasndan yararlanan vatandalarn hanedeki gelir deiiklii, engellinin ölümü, salk kurulu raporunun süresinin bitmesi gibi meydana gelen deiiklikleri bazen zamannda, bazen de elinde olmayan nedenlerden dolay bildiremediklerinin tespit edildiini anlatan Abal, burada oluan maduriyeti de yasa ile çözdüklerini söyledi. Naci Abal, Yaplan tespitler sonucu vatandalarmza bu dönemlerde yaplan yersiz ödemelerden dolay alacaklar olumutur. Bu kapsamda yaklak 9 bin 700 vatandamz bulunuyor. Getirilen düzenleme ile evde bakm yardm uygulamasnda, gerçee uygun olmayan belge ve salk kurulu raporu kullanm hariç olmak üzere bakma ihtiyac olan engellilere yersiz yaplm yaklak 52 milyon lira tutarndaki ödemelerin tahsilinden vazgeçtik. diye konutu.

- KDVye hzl iade

Yasa ile indirimli oranda mal ve hizmet tesliminde bulunanlara da önemli bir avantaj salandn kaydeden Abal, bu iletmelerin yüklendikleri KDVyi bir yl beklemeksizin iade alabilmesine yönelik yetki aldklarn belirtti. Abal, böylece iletmelerin nakit akn iyiletirerek, finansman ihtiyacn karlam olacaklarn vurgulayarak, malat sanayinde yaplacak yatrm harcamalarn çok güçlü ekilde destekliyoruz. Bu kapsamda, 2017 ylnda yaplacak inaat harcamalar nedeniyle ödenecek katma deer vergisini iade edeceiz. Böylece finansman açsndan iletmelerimizi rahatlatm olacaz. dedi.

Abal, öte yandan söz konusu yasann ayrca üretim sektöründe faaliyette bulunan kurumlarn birlemelerini tevik ettiini de söyledi.

Söz konusu tevikten sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle itigal eden KOBlerin yararlanabileceini anlatan Abal, malat sanayinde faaliyet gösteren KOBler, bir araya gelerek daha büyük bir irket kurup imalattan gelen güçlerini birletirirlerse, birleme ylndan itibaren üç yl süreyle Kurumlar Vergisi orann yüzde 20 deil yüzde 5 uygulayacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git