Trafik kazalarını önleyecek; nitinol

Lise öğrencilerinin "nitinol" ile trafik kazalarında kayıpları önleyen sistemi TEKNOFEST'te

Haberler 27.09.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lise örencileri Berfe Nur Biçer ve Dilay Gökçe, nitinol isimli alamla araçlar kaplayarak trafik kazalarnda can ve mal kaybn önleyen projelerini Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFESTte sergiliyor.

TÜ ETA Vakf Doa Koleji Acarkent Kampüsü Anadolu Lisesi örencileri Biçer ve Gökçe, Nitinol ve Metal Esnekliinin Araç Güvenilirlii Üzerindeki Etkisi projesiyle TEKNOFEST kapsamndaki nsanlk Yararna Teknoloji Proje Yarmasnda finalist olarak yaryor.

Berfe Nur Biçer, Anadolu Ajansnn medya payda olduu TEKNOFESTte AA muhabirine yapt açklamada, gelitirdikleri projeyle araç kazalar sonucunda oluan can ve mal kaybn en aza indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bunu nitinol ad verilen bir alamla yaptklarn anlatan Biçer, Nitinol, nikel ve titanyumdan oluan bir alam. Bu ala ekil hafzas, süper elastiklik özelliine sahip. Ayrca bu alamn yüksek darbe emici özellii de var. Araçlarn d iskeletinde çelik sacn üstünde bir çelik kaplama oluyor. Biz o kaplama yerine nitinol alamn kimyasal solüsyon eklinde püskürtmeyle veya sl yöntem uygulayarak kaplamay planlyoruz. diye konutu.

Biçer, yapacaklar bu kaplamann 8 mikron kalnlnda olacan belirterek, nitinol ile kapl olan ve olmayan iki aracn ayn hzda ve koullarda çarpmas sonucu nitinol kaplama olan aracn dier araca göre minimum yüzde 40 daha az hasar göreceini ve oluacak can ve mal kayplarnn engelleneceini söyledi.

ARACI HASAR ALMAMI HALNE GER DÖNDÜREBLYORUZ

Dilay Gökçe de nitinolun bir dier özelliinin ise ekil hafzas olduunu belirterek, Nitinol alamn programlayabiliyoruz. 1000 derecelik bir s uygulayarak, ardndan soutarak program kazandryoruz. Daha sonrasnda bu programlanm nitinol alamn aracmza kaplyoruz. Araç, ald hasar sonucunda bir gömülme, bir çöküklük yayor. Bunu da 75 ila 100 derecelik bir s uygulayarak ilk bataki hasar almam haline geri döndürebiliyoruz. ifadelerini kulland.

Gökçe, asl temel kullandklar noktann nitinol bir çubuun 110 newtonluk bir bask kuvvetini emmesi olduunu söyledi.

Bu 110 newtonluk bask kuvvetinin sadece bir çubuk için geçerli olduuna dikkati çeken Gökçe, unlar kaydetti:

Genel olarak d iskeleti kapladmzda 110 newtonun üstünde bir deer olacak. Bir araba çarptnda, örnein bir duvar düünelim, arasndaki bask kuvvetini emecek ve içeriye hiçbir ekilde yanstmayacak. Hiçbir insann ne burnu kanayacak ne de can kaybna yol açm olacak. çelik bir sacn üstüne çelik kaplama yaplr. Onun üstüne de boya atlr. Biz bunu boyann altna yapacaz ve hiçbir ekilde dtan bir görüntü bozukluuna sebep olmayacak.

Gökçe, fizik öretmenleri Gökhan Aldemirin danmanlnda gelitirdikleri bu projeyle ödüller aldklarn ve uluslararas pek çok yarmada finalist olduklarn aktararak, düük maliyetle gerçekletirilebilecek bu proje ile otomotiv endüstrisine katk sunacaklarn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git