Trafikte zorunlu saygı eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni ehliyet alacaklara zorunlu tutulan "trafik adabı" dersi içeriğindeki "trafikte saygı eğitimleri"nin, ehliyet sahibi 25 milyon sürücünün tamamına ücretsiz verilmesi planlanıyor.

Haberler 24.02.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), yeni ehliyet alacaklara zorunlu tutulan trafik adab derslerinin içeriinde yer alan trafikte sayg eitimlerinin, ehliyet sahibi 25 milyon sürücünün tümüne ücretsiz verilmesi hedefleniyor.

Bakanlk, Emniyet Genel Müdürlüü, Sürücü Eitimcileri Konfederasyonu, Türkiye oförler ve Otomobilciler Federasyonu ile yapt protokol dorultusunda, yeni bir uygulamay daha hayata geçirmeye hazrlanyor.

çalma ile karayolu trafik güvenliinin salanmas, bireylerin trafik sorununa kar duyarllklarnn artrlmas ve toplumsal farkndalk oluturulmas için Türkiye genelinde 25 milyon ehliyet sahibi sürücüye sayg eitimi verilmesi öngörülüyor.

Eitimler, ehliyet snavlarndaki trafik adab testindeki adap ve trafik, trafikte temel deerler, trafikte empati ve iletiim, trafikte hak ihlalleri, trafikte dierlerinin sürücü davranlarna etkisi gibi temel balklarda ele alnacak.

Eitimlerde, yayalara öncelik verilmesi, sürücünün araç kullanrken yapaca kural ihlalinin sonucunun sadece maddi cezas bulunduunu düünmemesi, kendisinin ya da sevdiklerinin cann tehlikeye attnn da farknda olmas gerektii gibi konulara dikkat çekilecek.

- Kurslar ücretsiz olacak

Protokol çerçevesinde, Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüüne bal yurt genelindeki 3 bin 500 özel motorlu tat sürücü kurslarnda verilecek sayg eitimleri, kamu yarar gerei ücretsiz düzenlenecek.

Kurslarda verilecek programn 4 saat olmas planlanyor. Bakanlk, sayg eitimlerine ilk olarak kamu kurumlarnda görev yapan sürücülerden balayacak. Bu eitimlerin bir ay içerisinde uygulamaya konulmas öngörülüyor.

Daha sonra, istee bal olarak illerdeki belirli ya grubu aralnda ehliyeti bulunanlara eitim verilecek.

MEB, daha sonra yapaca çalmalarla Türkiye genelindeki 25 milyon ehliyet sahibinin tamamna sayg eitimlerinin verilmesini hedefliyor.

Bakanlk, çeitli zamanlarda video, billboard, afi, el ilan, broür, kamu spotu gibi tantm araçlar ile oldukça geni bir kitleye ulamay amaçlyor. Protokolün yürütülmesi için ayrca il ve ilçelerde yürütme kurullar oluturacak. Bakanlk, eitime katlan sürücülere sertifika verilmesi için hazrlanyor.

Öte yandan, Karayolu Trafik Güvenlii Stratejisi Egüdüm Kurulu, karayolu trafik kazalarndan kaynakl ölümlerin balca sebeplerine dikkat çekmek amacyla 2017 yln Trafikte Sayg ve Araç Kullanrken Cep Telefonu Kullanm ile Mücadele Yl ilan etti.

Ana Sayfaya Git