TSE'den okul alışverişi yapacak velilere uyarılar

TSE Başkanı Şahin, "Çocuklarımızı kalitesiz ya da standart dışı ithal kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın en güvenilir yolu alışverişlerde TSE markalı ürünleri tercih etmektir." dedi.

Haberler 27.08.2019 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Standardlar Enstitüsü (TSE) Bakan Adem ahin, yazl açklamasnda, yeni eitim öretim yl öncesi örenci ve velilere, okul alverilerinde dikkat etmeleri gereken konulara ilikin uyarlarda bulundu.

2019-2020 eitim öretim ylnn balamas nedeniyle çok sayda marka ve çeitte krtasiye malzemelerinin sata sunulduunu belirten ahin, reyonlarda genellikle çizgi film kahramanlaryla süslenmi, albenisi yüksek, renkli krtasiye ürünlerinin satldn hatrlatt.

ahin, söz konusu ürünlerden bir ksmnn markasz ya da üretim yeri belirsiz olmalar nedeniyle çok ucuz fiyatlardan sata sunulduuna dikkati çekerek, çocuklar için albenisi, veliler için fiyatlar nedeniyle cazip görünen bu ürünlerin salk açsndan ciddi riskleri beraberinde getirdiini bildirdi.

Güvenlik standartlarna uygun üretilmeyen ürünlerin kullanclar için bata hijyen kaynakl olmak üzere saln bozulmasna neden olabilecek riskler tadna iaret eden ahin, velilerin bu risklere kar okul alverii yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemlerin olduunu kaydetti.

ahin, bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediinin, dolaysyla sala zararl maddeler içerip içermediinin ancak laboratuvar ortamnda yaplan testlerle tespit edilebileceini ifade ederek, velileri özellikle TSE markal ürünleri tercih etmeleri konusunda uyard.

Okul alverilerinde ve oyuncaklarda CE iareti aranmal

TSE markasnn 1964ten bu yana ürün belgelendirme hizmetleri kapsamnda verilen ve ürünün standartlarda öngörülen güvenlik artlaryla performans ve kalite kriterlerine uygunluunu gösteren iaret olduunu vurgulayan ahin, öyle devam etti:

Bir ürünün üzerinde TSE markas bulunmas, bu ürünün üretim yerinde tetkikler yapldn, ürünün TSE laboratuvarlarnda test ve muayenelerden geçtiini göstermektedir. Tüm tetkikler sonunda standarda uygunluu tespit edilen ürünler TSE markas kullanmaya hak kazanmaktadr. Dolaysyla TSE markas, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluunun hem de salkl, güvenli ve kaliteli olduunun tescili anlamna gelmektedir. Tüketicilerin okul alverilerinde ve oyuncaklarda aramas gereken bir baka marka ise CE iaretidir. CE iareti, üzerine ilitirildii ürünün insan, hayvan ve çevre açsndan salkl ve güvenli olduunu gösteren ve Avrupa Birlii ülkelerinde serbest dolam salayabilmek adna belirli mallarda bulunmas zorunlu olan bir iarettir.

ahin, velilerin aldklar ürünlerin üzerinde ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluunu gösteren EN71-1, yanmazlk özelliine ilikin standartlara uygunluunu gösteren EN71-2, ar metallerin belirlenen snrlar dahilinde kullanldn gösteren EN71-3 iaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve dier oyuncak güvenlii standartlarn da aramalar gerektiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git