TSE'den okul alışverişi uyarısı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin, okul alışverişi öncesinde velilere uyarılarda bulunarak, "Çocuklarımızı kalitesiz ya da standart dışı ithal kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın en güvenilir yolu, alışverişlerde TSE markalı ürünleri tercih etmektir." ifadesini kullandı.

Haberler 06.09.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ahin, yapt yazl açklamayla yeni eitim-öretim yl öncesinde örenci ve velilere, okul alveriinde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili hatrlatma ve uyarlarda bulundu.

Alveri merkezleri, çar ve pazarlarda çok sayda marka ve çeitte krtasiye malzemesinin sata sunulduuna dikkati çeken ahin, reyonlarda genellikle çizgi film kahramanlaryla süslenmi, albenisi yüksek, renkli krtasiye ürünlerinin bulunduunu bildirdi.

- Albenili ürünlerdeki risk

ahin, çocuklarn ilgisini çeken bu ürünlerden bir ksmnn markasz ya da kayna belirsiz ürünler olmas nedeniyle çok ucuz fiyatlardan sata sunulduunu belirterek, Ancak çocuklar için albenisi, veliler için fiyatlar nedeniyle cazip görünen bu ürünler salk açsndan ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

TSEnin standardizasyon ve kalite alanlarndaki çalmalarnn velilere okul alveriinde yardmc olacana inandklarn aktaran ahin, güvenlik standartlarna uygun üretilmeyen ürünlerin, saln bozulmasna neden olabilecek riskler tadn vurgulad.

ahin, velilerin bu risklere kar çocuklar korumak için okul alverii yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler bulunduuna iaret ederek, öyle devam etti:

Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmedii, dolaysyla sala zararl maddeler içerip içermedii ancak laboratuvar ortamnda yaplan testlerle tespit edilebilir. Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduu, üzerinde tad iaret ve markalarla tescillenir. Okul alverilerinde velilerimizin özellikle dikkat etmesi gereken marka TSE markasdr. Tüketicilerin okul alverilerinde ve oyuncaklarda aramas gereken bir baka marka ise CE iaretidir. Bu iki temel iaretin dnda velilerin aldklar ürünlerin üzerinde, ürünün mekanik ve fiziksel özelliklerinin standartlara uygunluunu gösteren EN71-1, yanmazlk özelliine ilikin standartlara uygunluunu gösteren EN71-2, ar metallerin belirlenen snrlar dahilinde kullanldn gösteren EN71-3 iaretlerini, fitalat ve BPA analizlerini ve dier oyuncak güvenlii standartlarn da aramalar gerekmektedir.

- Veliler unlara dikkat etmeli

ahin, velilerin dikkat etmeleri gereken konular, u ekilde sralad:

Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satn alnmamal. Ürünlerin üzerinde ya da ambalajlarnda mutlaka üretici ya da ithalatçya ait ulalabilir adres ve telefonlarn bulunmas gerekiyor. Üründe herhangi bir sorun olduunda firmann ulalabilir olmas önem tayor.

Ya grubuna uygun ürünler tercih edilmeli.

Kokulu ürünler tercih edilmemeli. Oyuncaklarda, ar metallerin belirlenen snrlar dahilinde kullanldn gösteren EN71-3 iareti aranmal.

Yumuatlm oyuncaklarda fitalat gibi sala zararl maddeler limitlerin üzerinde olmamal.

Yüz boyas, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmi, güvenilir markalar tercih edilmeli. Parmak boyas ve oyun hamuru gibi daha küçük ya gruplarnn kulland, aza götürülme olasl yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan almamal.

Markasz boyal ve plastik baskl okul ve beslenme çantalar, mataralar tercih edilmemelidir. Özellikle youn boya kokusu içeren, plastik baskl beslenme çantas ve matara alnmamaldr. Ürünlerin üzerinde sala zararl olmadn belirten ibareler aranmaldr.

Solvent içermeyen yaptrclar tercih edilmeli.

Eitim malzemeleri sektöründe TSE markal ürünlerin saysnn, tüketicilerin standartlara uygun ve kaliteli ürün satn alma konusunda gösterdikleri hassasiyetle birlikte artacana deinen ahin, unlar kaydetti:

Unutulmamaldr ki çocuklarmz kalitesiz ya da standart d ithal krtasiye malzemelerindeki olas risklerden korumann en güvenilir yolu, alverilerde TSE markal ürünleri tercih etmektir.

Ana Sayfaya Git