Türk üniversitelerinin 'marka bilim alanları' açıklandı

İstanbul, ODTÜ, Bilkent, İTÜ, Boğaziçi'nin aralarında bulunduğu Türk üniversiteleri kimya, inşaat, elektrik-elektronik mühendisliği, biyolojik bilimler gibi alanlarda dünyadaki üniversiteler arasında dünya markası olmayı başardı.

Haberler 01.05.2019 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafndan dünya bilim alan sralamalar dikkate alnarak hazrlanan rapora göre, stanbul, ODTÜ, Bilkent, TÜ ve Boaziçinin aralarnda bulunduu Türk üniversiteleri kimya, inaat, elektrik-elektronik mühendislii, biyolojik bilimler gibi alanlarda dünyadaki üniversiteler arasnda marka olmay baard.

ODTÜ URAP tarafndan dünya bilim alan sralamalarnda Türk üniversitelerinin durumunu gösteren rapor yaymland.

URAP tarafndan 26 ubatta yaymlanan 2018 Ylnda Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sralamasndaki Durumu balkl raporda Türk üniversitelerinin genel sralamalardaki durumlar yer almt.

USNEWS and World Report, QS, THE, Leiden (CWTS),RUR, ARWU, NTU ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarnn sralama listeleri baz alnarak yaymlanan yeni raporda ise dünya alan sralamas yapan 8 kurumun 2018 ylndaki alan sralamalarna girebilen üniversitelerin durumu topluca sunuldu.

Bu raporda, üniversitelerin hangi sralama kurumunun hangi alan sralamasna girebildii ve dünyada kaçnc olduklar aktarld. Üniversitelerin en güçlü olduklar ve gelimeye açk olan alanlarn görebilmeleri için raporda alan sralamas yapan tüm sralama kurumlarna yer verildi.

Buna göre, 8 sralama kurumunun tümünde alan sralamalarna ODTÜ ve TÜ ile Bilkent, Hacettepe ve stanbul üniversiteleri girdi.

Bu 5 üniversiteden; ODTÜ 89 alanda, TÜ 70 alanda, Bilkent 51 alanda, Hacettepe 49 alanda, stanbul 47 alanda yer alarak en fazla bilim alanna girebilen üniversiteler oldu.

Dier üniversiteler arasnda en az 11 alan sralamasna giren üniversitelerden Boaziçi 46, Gazi 39, Koç 38, Ege 33, Ankara 29, Yldz Teknik 26, Atatürk 18, Erciyes 16, KTÜ, Sabanc ve Dokuz Eylül 13er, Selçuk Üniversitesi ise 11 alanda dünya alan sralamalarnda yer ald.

ÜNVERSTELERN EN FAZLA YER ALDII 10 BLM ALANI

Alan sralamalar arasnda, 20den fazla üniversitenin girdii 5 alan tespit edildi.

Fizik alan sralamalarna 47 üniversite, mühendislik alan sralamalarna 44 üniversite, kimya mühendislii alan sralamalarna 29 üniversite, inaat mühendislii alan sralamalarna 28 üniversite, elektrik ve elektronik mühendislii alan sralamalarna ise 22 üniversite girme baarsn gösterdi.

LK 100E GREBLEN TÜRK ÜNVERSTELER

Dünya alan sralamalarnda ilk 100e girebilen 8 üniversite, Karadeniz Teknik Üniversitesi, TÜ, Yldz Teknik Üniversitesi, Boaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Eskiehir Osmangazi Üniversitesi oldu.

TÜ, Deniz ve Okyanus Mühendislii, Mineral ve Maden Mühendislii ile mimarlk alanlarnda ilk 100e girdi.

Yldz Teknik Üniversitesi, Deniz ve Okyanus Mühendislii alannda 40nc srada, Boaziçi Üniversitesi ise fizik alannda 66. srada yer ald.

DÜNYADA 3-4 SIRALAMADA BRDEN YER ALAN TÜRK ÜNVERSTELER

Raporda, dünya genelinde 4 sralamada birden yer alan Türk üniversitelerinin alanlar da ilk kez belirlendi.

Buna göre, stanbul Üniversitesi, biyolojik bilimler alannda 4 sralama kurumunun listesinde ilk 500e girmeyi baaran tek Türk üniversitesi oldu.

TÜ ve ODTÜ, kimya mühendislii alannda 5 sralama kurumunun ilk 500 listesinde yer ald. TÜ, NTUnun sralamasnda bu alanda 168inci srada yer alarak büyük baar gösterdi.

Bilkent Üniversitesi, kimya alannda 4 sralama kurumunun listesinde ilk 500e girdi.

TÜ ve ODTÜ inaat mühendislii alannda 4 sralama kurumunun listesinde ilk 500 arasnda yer ald. ODTÜ, inaat mühendislii alannda ARWU listesinde 101-150 bandnda yer alarak en iyi dereceyi elde eden üniversite oldu.

Bilkent, ODTÜ, TÜ ve Boaziçi Üniversitesi elektrik elektronik mühendislii alannda 4 sralama kurumunun ilk 500 listesine girdi. ODTÜ ve TÜ, QS sralamasnn 151-200 bandna girme baarsn gösteren iki Türk üniversitesi oldu.

ODTÜ ve TÜ ayrca mühendislik alannda 4 sralama kurumunun ilk 500 listesine girebilen 2 Türk üniversitesi oldu. TÜ, USNEWS sralamasnda 182nci srada yer alarak en iyi dereceyi yapt.

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi klinik tp alannda üç sralama kurumunun sralamasnda ilk 400de yer alrken USNEWS sralamasnda ise 185. srada yer alabilen tek Türk üniversitesi oldu. stanbul Üniversitesi ise klinik tp alannda üç sralamada ilk 500e girdi, en iyi dereceyi ise USNEWSdeki dünya 242ncilii oldu.

YAMACI DERG KARARINA DESTEK

URAP Bakan Prof. Dr. Ural Akbulut, yapt deerlendirmede yaptklar analizlerin üniversitelerin baz alanlarda, ylda sadece 10-15 makale daha fazla yaymlayarak o alanlarda yer alabileceini gösterdiine iaret etti.

Yeni kurulan baz üniversitelerin ilk günden itibaren akademisyenlerin etki deeri yüksek dergilerde makale yaymlamasn tevik ederek, ksa sürede genel ve alan sralamalarna girmeyi ve yükselmeyi baardna dikkati çeken Akbulut, Bu tür tevikler sayesinde, 2000den önce kurulan üniversitelerimizin daha fazla alan sralamasna girmesi ve üst sralara yükselmesi ksa sürede gerçekleebilir deerlendirmesinde bulundu.

Son yllarda, Türkiye kaynakl bilimsel makalelerin önemli bir bölümü etki deeri çok düük veya sfr olan dergilere yöneldii için ülkenin makale bana düen atf saylarnn azaldn dile getiren Akbulut, bu nedenle baz üniversitelerin dünya sralamalarnda alt sralara dütüünü veya sralamalara giremediini söyledi.

Akbulut, Bu yldan itibaren Yükseköretim Kurulu (YÖK) karar ile yamac (predatory) dergilerdeki yaynlarn akademik yükselmelerde deerlendirme dnda braklacak olmas üniversitelerimizin gelecei açsndan çok yararl olmutur. Bu uygulamann pozitif etkileri ksa sürede görülmeye balanacak ve çok sayda üniversitemiz dünya alan ve genel sralamalarnda üst sralara yükselecektir vurgusunu yapt.

Ural Akbulut, Türk üniversitelerinin bir bölümünün en az 4 bilim sralamasnda yer almasnn o bölümün artk bir dünya markas haline geldiine iaret ederek, bu markalar yaratan üniversitelerin listelerde açk bir ekilde görüldüünü sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git