Türkiye birincisiyiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi arafından başlatılan "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında Türkiye geneli düzenlenen kurslara katılımda 71 bin kursiyerle Diyarbakır birinci oldu.

Haberler 06.06.2018 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ei Emine Erdoan tarafndan balatlan Okuryazarlk Seferberlii kapsamnda açlan kurslara katlmda Diyarbakr 71 bin 72 kursiyerle Türkiye birincisi oldu.

Ailelerinin çeitli gerekçelerle okutmad kiiler, yllarca hayalini kurduu eitime Cumhurbakan Erdoan ve ei Emine Erdoann balatt Okuryazarlk Seferberlii ile kavutu.

Eitimden mahrum kalanlar, salanan huzur ortamnda Milli Eitim müdürlüklerince düzenlenen kurslara katlmak için okul yolunu tuttu.

Okula yeni balayan bir çocuun heyecanyla snfta yerlerini alan kursiyerler baarya ulamak için engel tanmad.

Özellikle Güneydou Anadolu Bölgesinde terör ve maddi nedenlerle ertelemek zorunda kaldklar eitim hayallerine geç de olsa kavumann sevincini yaayanlardan bazlar okuma yazmann yan sra Türkçe de örendi.

- Diyarbakr birinci oldu

Seferberlik kapsamnda eitim atana geçen illerden Diyarbakrda öretmenler snflar doldurmak için gece gündüz demeden çalma yürüttü. Kimi zaman da okula gelemeyen kadnlar evlerine gerçekletirilen ziyaretle ikna edilerek kursa katlm saland.

Bu çabalarn meyvelerini verdii Diyarbakrda kursiyerlerin kimi bastonuyla kimi torunu ve geliniyle kimi de karnndaki çocuu ile snftaki yerini ald.

Milli Eitim Bakanlndan (MEB) alnan bilgiye göre Türkiye geneli düzenlenen kurslara katlmda 62 bini kadn 71 bin 72 kursiyerle Diyarbakr birinci, 45 bin 170 ile stanbul ikinci, 25 bin 435 ile Gaziantep üçüncü oldu.

- Eitim hakkn yeniden kazanm oldu

Diyarbakr Milli Eitim Müdürlüü Hayat Boyu Örenme ube Müdürü Ebubekir Ekin, Türkiye genelinde düzenlenen kurslara yaklak 480 bin kiinin katldn söyledi.

TÜKin 2017 verilerine göre Diyarbakrda 107 bin okuryazar olmayan vatanda bulunduunu dile getiren Ekin, bunlarn yüzde 67sine ulatklarn belirtti.

Türkiyedeki 480 bin okuma yazma kursiyerinden 71 bininin Diyarbakrda bulunduunu ifade eden Ekin, öyle devam etti:

Diyarbakr kadn yllarca ötelenmi eitim hakkn bu vesileyle yeniden kazanm oldu. Sahalara indik öretmenlerimizle beraber. Bunun en büyük kahramanlar öretmenlerimiz. Köylere, kahvelere, evlere gittik. Allaha ükür güzel bir netice elde ettik. Diyarbakrn bu denli baar elde etmesinin sebebi sahaya inmemizin dnda kadnlarmz da buna sk sk sarld. Sadece bir okulumuzda 652 kursiyerimiz bulunuyor ve bu çok büyük bir rakam. Bunlarn yüzde 90n da kadnlar oluturmakta.

- kinci ans kaçrmadlar

Kursiyerlerin genelde 30-60 yalarnda olduuna iaret eden Ekin, unlar aktard:

Kimileri köylerde deiik sebeplerle kimileri de terör sebebiyle okuyamam. Bu ikinci ans kaçrmadlar. Bu ansn farkndalar ve Cumhurbakan ile eine, yerel yetkililere, öretmenlere çok ey borçlu olduklarn söylüyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Valilik ve l Milli Eitim Müdürlüü olarak çok büyük bir atak yaptmz düünüyoruz. Metropol ehirlere kyasla okuma yazma bilmeyen saylar bizden daha fazla olmasna ramen bizim kazandrdmz kursiyer says daha yüksek.

Ekin, MEBe bal Hayat Boyu Örenme Genel Müdürlüünce 8 Haziran Cuma günü Diyarbakrda ödül töreni düzenlenmesinin planlandn belirterek Buraya gelip bizi onure edecekler ve Türkiye birincisi olan Diyarbakrda bir tören yapacaklar. dedi.

- mkan verildiinde daha ilerilere gideceklerine inanyorum

Diyarbakrda seferberlik kapsamnda kurslarn düzenlendii okullardan merkez Balar ilçesindeki Hürriyet lkokulunda öretmen ükran Osmanolu, kadnlarn kendilerini güçlü hissetmeleri bakmndan projenin önemine deindi.

Kadnlarn bu ii baardn ve özgüven kazandklarn dile getiren Osmanolu, Bana kalrsa hedeflediimiz yere geldik. Kadnlar imdi okuyorlar, yazyorlar. Kendi reçetelerini kendileri okuyabiliyor. Bir yere gittiklerinde kimseye ihtiyaç duymuyorlar. Bir doktora gidince kendi ilerini hallediyorlar. diye konutu.

Osmanolu, projenin her kesime hitap ettiine dikkati çekerek öyle konutu:

Hedeflerine ulamak isteyen genç kzlarmz da var. Hatta üniversiteye gitmek isteyen genç kzlarmz var. Bilinçli anne demek bilinçli çocuk ve yarn demek. Bilinçli ebeveyn yetitirdiimiz zaman haliyle çocuk da bilinçli yetiecektir. Diyarbakrdaki kadnlara ikinci bir ans verildi ve bunu da iyi deerlendirdiler. Bunu bir üst seviyeye tamak istiyorlar. mkan verildii taktirde daha ilerilere gideceklerine inanyorum.

- çok ükür okuma yazma örendim

Kursiyerlerden 35 yandaki 6 çocuk annesi çidem Bayhan, okuma ve yazma bilmediini, çocuklar kitap okurken hep merak ettiini anlatt.

Ben de çok ükür okuma yazma örendim ve çocuklarmla beraber okuyorum. Hayatmda çok ey deiti. diyen Bayhan, artk adres bulabildiini, ilaç aldnda nasl kullanacan okuyarak örendiini belirtti.

3 çocuk annesi 32 yandaki Emine Göksun, okuma yazmay hiç bilmediini, örenmek için kursa katldn ifade etti.

Göksun, bilmedikleri her eyi kursta örendiini dile getirerek çocuklarmza nasl katk sunacamz örendik. çocuklu bir anne olarak hem okul hem ev zor oluyor ama biz kadnlar güçlüyüz. Bunlarn altndan kalkarz. mza atmay da bilmiyorduk, burada onu da örendik. dedi.

3 çocuu ile kursa gelen ve 4üncü çocuuna hamile olan 35 yandaki Nuray Damla, artk okuma yazma bildii için hastaneye gittiinde zorluk yaamadn aktard.

Damla, çocuklarnn eitimine da katk saladna iaret ederek okuma yazma bilinmediinde skntlarn arttn vurgulad.

Kzm defterini getiriyor, bilmediin için yardm edemiyorsun. Bakas yardm etsin diyorsun. Bildiim zaman Kzm gel ben sana göstereyim. diyorum. 3 çocuum var, hamileyim, evin ileri var. Onlara ramen mücadele ediyorum ve okuma yazma kursuna geliyorum diyen Damla, okuma yazma örenmekten duyduu memnuniyeti söyledi.

- Okuma yazma bildiim için çok mutluyum

Kardei ile kursa katlan Ksmet Teke (29), hedeflerini gerçekletirmek için okuma yazma örenmek istediine dikkati çekti.

Üniversite eitimi almak istediini kaydeden Teke, yi bir yere gelip, hayatmda mutlu olmak istiyorum. imdi okuma yazma bildiim için istediim yere gidebiliyorum ve çok mutluyum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git