Türkiye, özel yetenekli öğrencilerini seçiyor

Milli Eğitim Bakanlığınca, 36 bin dolayında özel yetenekli öğrenci için farklılaştırılmış eğitim programlarının uygulandığı BİLSEM'lere yeni öğrenci seçim süreci, 13 Kasım Pazartesi günü başlatılacak.

Haberler 09.11.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), 36 bin dolaynda özel yetenekli örenci için farkllatrlm eitim programlarnn uyguland Bilim Sanat Merkezlerine (BLSEM) yeni örenci seçim süreci, 13 Kasm Pazartesi balatlacak.

MEB Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel yeteneklilerin eitiminin MEB tarafndan açlan BLSEMlerde yapldn anmsatt.

Türkiye genelinde 81 ilde 117 merkezde hizmet veren BLSEMlerde ilkokul, ortaokul ve lise çanda yaklak 36 bin özel yetenekli örencinin eitim aldn aktaran Güngör, özel yetenekli örencilerin BLSEMin yan sra destek eitim odalarndan da yararlanabildiini vurgulad.

Özel yetenekli örenci tanlama döneminin 2015-2016 eitim öretim ylnda balatlan uygulamayla ilk defa tablet bilgisayarlarla birinci snf düzeyinden itibaren yaplmaya balandn hatrlatan Güngör, uygulamann 2017-2018 eitim öretim ylnda da devam edeceini kaydetti.

2017-2018 eitim öretim ylnda özel yetenekli örencilerin eitim alaca BLSEMlere örenci seçme sürecine 13 Kasm Pazartesiden itibaren snf öretmenlerinin örencilere ilikin gözlem formlarn doldurulmasyla balanacan bildiren Güngör, daha sora örencilerin grup tarama uygulamalarna alnacan söyledi.

- Baraj üstünde kalan tüm örenciler BLSEMde eitim alacak

Güngör, bu yl ilk defa örencilerin giri belgelerinde karekod uygulamasnn balatlacan, bu kapsamda örencilerin tablet bilgisayarlar üzerinden giri belgelerini okutup uygulamay açabileceini anlatt.

Grup tarama uygulamasn geçen örencilere uluslararas standardizasyonu salanm testler uygulanarak bireysel incelemelerinin yaplacan anlatan Güngör, yaplan test sonucunda belirlenen barajn üstünde puan alanlarn tümünün BLSEMde eitim almaya hak kazanacan bildirdi.

Tablet bilgisayarla yaplacak grup tarama uygulamasna ilikin örneklerin yer ald BLSEM 2018 Grup Tarama Sistemi Tantm Sürümünün hem Android hem IOS platformlarnda yaynda olduu bilgisini paylaan Güngör, örencilerin uygulamayla grup tarama sistemindeki ekran görüntüleri hakknda bilgi edinebileceklerine, sorularla ilgili pratik yapabileceklerine iaret etti.

- Proje ve etkinlik tabanl eitim

Genel Müdür Güngör, BLSEMlerde özel yetenekli örencilerin, okul d saatlerde yetenekleri dorultusunda proje ve etkinlik tabanl eitim aldn, bu eitimlerin disiplinler aras ders içerikleriyle sunulduunu hatrlatt.

Merkezlerde örencilerin ilgi alanlar ve okul müfredatlarnn göz önünde bulundurulduunu aktaran Güngör, bu kapsamda BLSEMlerde güzel sanatlar, edebiyat, drama, yazlm, yabanc dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji, havaclk, akl ve zeka oyunlar, düünce eitimi, arkeoloji, ehir kültürü ve benzeri alanlarla ilikilendirerek zenginletirilmi eitim programnn uygulandn ifade etti.

Destek eitim odalarnn bireylere ilgi ve yetenekleri dorultusunda çalabilecekleri bir ortam oluturduunu, bu odalarda program farkllatrma ve bireyselletirmeye yönelik zenginletirme uygulamalarnn yapldn dile getiren Güngör, 2016-2017 eitim öretim ylnda bin 925 özel yetenekli örencinin destek eitim odasndan faydalandn söyledi.

Destek eitim odalarnn 81 ilde açldn ve saylarnn artrlmas çalmalarnn devam ettiini anlatan Güngör, bu kapsamda 20 bin 185 snf ve bran öretmeni ile 13 bin 680 idareciye farkndalk eitimi verildiini belirtti.

Özel yetenekli örencilerin eitiminin niteliini artrmaya yönelik çalmalara deinen Güngör, yaplan çaltaylar sonucunda 19 branta genel çerçeve planlarnn oluturulduunu, bu kapsamda proje ve etkinlik temelli eitimin planlarnn yapldn aktard.

MEB Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Güngör, BLSEMlerde üniversiteler, bilim merkezleri, müzeler, sanat kurumlar, Ar-Ge kurulular ve TÜBTAK gibi kurumlarla i birliine önem verdiklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git