"Türkiye'de 20 binin üzerinde Suriyeli üniversiteli oldu"

Şanlıurfa'da YTB tarafından barınma merkezlerinde kalan "Suriyeli ve Iraklılar İçin İleri Düzey Türkçe Eğitimi Değerlendirme Çalıştayı" düzenlendi.

Haberler 10.05.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada Babakanlk Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl (YTB) tarafndan barnma merkezlerinde kalan Suriyeli ve Irakllar çin leri Düzey Türkçe Eitimi Deerlendirme çaltay düzenlendi.

Bir otelde gerçekletirilen ve Suriyeli örencilerin yer ald çaltayda, üniversite çana gelmi snmac çocuklara verilen ileri düzey Türkçe eitimleri ile ilgili çalmalar deerlendirildi.

YTB Ortadou Koordinatörü Mehmet Nedim Aslan, programn açlnda yapt konumada, 2013 ylnda balattklar program kapsamnda Türkiyedeki kamplarda geçici koruma altnda bulunan Suriye ve Irakllar için ileri düzey Türkçe kursu açtklarn hatrlatt.

Türkiyede kalan yaklak 3,5 milyon snmacnn en güzel ekilde arlandklarna dikkati çeken Aslan, kurum olarak da Suriyelilerin eitimine yönelik çalmalar yürüttüklerini anlatt.

20 BN SURYEL ÜNVERSTEL OLDU

Mehmet Nedim Aslan, bugünkü programn da verimli geçeceine inandn ifade ederek, öyle konutu:

Ülkemize snan bu insanlara ülkelerindeki iç sava bittikten sonra yeniden evlerine döndüklerinde oray ina etmelerine katk sunmak istedik. Devletimizden aldmz talimatla liseyi bitirmi örencilerin yüksek öretime kazandrlmas ve geri döndüklerinde ülkelerine katk sunmas amac tayoruz. Bu yüzden 2013 ylnda önce kamplarda bu süreci balattk. Türkçe eitim alan örencilerin bir çou üniversiteye gitti. Bugün ülkemizde yaklak 20 binin üzerinde Suriyeli örenci yüksek örenim görüyor. Bu örencilerin tamam burslu diyebiliriz. Daha önce de bu tür çaltaylar düzenledik. Amacmz bu iin içinde olan öretmenlerimiz, eitim koordinatörlerimiz ve özellikle örencilerimizden gelecek talepleri, önerileri, skntlar birlikte deerlendirmek, bunlar not etmek. Ve bir sonraki dönemde proje devam ettii sürece bunlar nasl iyiletirebiliriz bunun için çalyoruz bu yüzden buradayz.

BM Mülteciler Yüksek Komiserlii Kdemli Eitim Müdürü Jennifer Roberts ise projenin önemli olduunu dile getirerek, Türkiyenin bu konuda takdiri hak ettiini belirtti.

Açl konumalarnn ardndan uzmanlar, Suriyelilere yönelik gerçekletirilen çalmalar hakknda sunum yapt. Daha sonra ise snmac örenciler merak ettikleri konular hakknda yetkililere soru yöneltti.

çaltayn sonunda baz Suriyeli örenciler, Türkçe iirler seslendirdi.

Ana Sayfaya Git