Türkiye’nin ilk uluslararası STEM müfredatı tamamlandı

UNESCO ve Mektebim Koleji, Türkiye’yi STEM eğitimi alanında bölgenin en iyi uygulama merkezi hâline getirmek amacıyla geçen yıl Uluslararası STEM Eğitimi Projesi’ni hayata geçirmişti. Projeye ait Türkiye’nin ilk uluslararası STEM müfredatı tamamlandı.

Haberler 08.07.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1,5 yl akn süredir dünyadan ve Türkiyeden uzmanlarn çalt proje kapsamnda Türkiyeye özgü hazrlanan müfredatn matematik, biyoloji, fen, ilkokul, biliim alanlarnda örnek modüllerin pilot uygulamas yapld. Müfredatn teslim töreninde hazr bulunan UNESCO Uluslararas Eitim Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope, Dünyadaki en gelimi müfredat oldu dedi.

MÜFREDATI YETERLK VE BECER TEMELLER ÜZERNE KURDUK

Müfredatn detaylarn, UNESCO Uluslararas Eitim Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope ve Mektebim Koleji Genel Müdürü Servet Özkök düzenlenen toplantda, Türkiyedeki müfredat inceleyerek süreci balattklarn dile getiren UNESCO Uluslararas Eitim Direktörü Dr. Mmantsetsa Marope, Hazrladmz müfredatn Birlemi Milletler nezdinde de STEM alannda en iyi uygulama olmasna özen gösterdik. Müfredat bilgiyi aktarma, bilgiyi ezberlemeden ziyade yeterlik ve beceri temelli oluturduk. Yeterlii, beceriyi gelitirme ve ölçme-deerlendirme uygulamalarn dikkate alarak hazrladk. Üniversiteden çkan i gücü ile i dünyasnn talepleri arasnda dengesizlik var diye konutu.

Dr. Marope sözlerine öyle devam etti:

Müfredat eitlik, farkllklara sayg gibi uluslararas alanda önem arz eden birçok noktaya cevap verecek ekilde hazrladk. Dünyadaki en gelimi müfredat olduunu söyleyebilirim. Bütüncül bir yaklamla birçok soruya cevap verecek bir uygulama ortaya koymaya çaltk. Türkiyeyi uluslararas alanda STEM eitiminde öne çkarmay hedefliyoruz. çok kültürlü, sadece bilgiye dayal deil, kültürlere saygl, etik deerleri kazandrmaya çalan bir müfredat olmasna özen gösterdik. Örenciyi ayn zamanda deerlere saygl ve dünyay doru alglamaya yönelik bir zemine kaydrma amacndayz.

Ekonomiyi ve eitimi birbirinden ayr düünmemek gerektiini söyleyen Mektebim Koleji Genel Müdürü Servet Özkök ise, Ülkelerin gelimilii ekonomi ile ölçülür. Eitim ise ekonominin ihtiyaç duyduu insan gücünü yetitirir. Bu balamda okullarn en önemli sorumluluu, toplumsal kalknmaya katk salamaktr. STEM eitimi ekonomik anlamda ilerleme ve liderlik için insan gücü ihtiyacn karlamay ve güçlendirmeyi hedefler ve ayrca toplumsal bar ve eitimde frsat eitliini salamada bir araç olarak da kullanlabilecei savunulmaktadr. STEM eitimi bahsedilen bu alanlarda örencilere yetkinlik kazandrmay amaçlar. Eitim süresince örenciler ana disiplinin yan sra kritik düünme, problem çözme, i birlikli çalma gibi çeitli farkl becerileri kazanrlar. Sözü geçen bu beceriler, gelecein i gücünü doru biçimlendirmek adna kritik önem tamaktadr dedi.

STEM LE LGL BLMSEL VE ULUSLARARASI çALIMA YAPILDI

Son birkaç yldr STEM eitiminden skça söz edildiini aktaran Özkök, STEM eitimi ilgili olarak bilimsel ve uluslararas bir çalma ile sistem yaklam ortaya koyarak farkllatmz için mutluyuz. Proje kapsamnda STEMin farkl boyutlar fen, matematik, teknoloji, yapay zek (AI), artrlm gerçeklik (AR), robotik, matematik, mühendislik ve tasarm gibi geni bir yelpazedeki beceri ve deneyime sahip dünya çapnda 11 STEM uzmanndan oluan bir STEM Müfredat Ekibi kuruldu. Bu ekip bizim Kolejimiz tarafndan oluturulan STEM Müfredat Koordinasyon Kurulu ile koordineli bir ekilde çalmaya balad. UNESCO Müfredat Ekibi, 31 Temmuz 2019 tarihinde Mill Eitim Bakanl müfredatlarnn incelemesini tamamlad. Uluslararas STEM ihtiyaçlar ve Türkiye Müfredatlarnn esaslar gözetilerek STEM Müfredatnn tasarm aamas balatld ifadelerini kulland.

Pilot uygulama öncesinde öretmenlerin hizmet içi eitimlerini tamamlamak için STEM Mesleki Geliim Programnn (STEM Professional Development Program) organize edildiini söyleyen Özkök, UNESCO Eitim Direktörünün de yer ald ekipten 7 STEM uzmannn liderlik ettii STEM Mesleki Geliim Programna 150den fazla eitim uzman katld. Yetkinlik temelli bir K-12 STEM müfredat salayan ve bütüncül bir yaklam benimseyen UNESCO Ekibi tarafndan, ilk K-12 STEM müfredat taslannn akademik yln balamasyla Kasm 2019da pilot uygulamas, matematik, biyoloji, fen, ilkokul, biliim alanlarndan gönderilen örnek modüller ile gerçekletirildi diye konutu.

UNESCO ve Mektebim Koleji arasnda gerçekletirilen i birlii, Türkiyenin ilk olarak bölgesinde, daha sonra dünya genelinde STEM eitiminin liderleri arasna girmeyi amaçlyor. Projeyle Türkiyede STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eitiminin kalitesi önemli ölçüde artrlarak örencilerin örenme süreçleri iyiletirilecek.

Ana Sayfaya Git