TYT örnek soru kitapçığı ÖSYM resmi sayfada ! 2018 YKS ne zaman? TYT konuları

ÖSYM TYT örnek sorular kitapçığı yayınlandı. Sınav sisteminin değişmesine ayak uydurmaya çalışan milyonlarca öğrenci ÖSYM tarafından YKS TYT örnek sorular kitapçığını ÖSYM resmi internet sayfasından araştırmaya başladı. tyt ÖRNEK SORU KİTAPÇIĞI DETAYLANDIRILDI

Haberler 04.12.2017 - 00:06 Son Güncelleme : 04.12.2017 - 00:18

ÖSYM TYT örnek sorular kitapç yaynland. Snav sisteminin deimesine ayak uydurmaya çalan milyonlarca örenci ÖSYM tarafndan YKS TYT örnek sorular kitapçn ÖSYM resmi internet sayfasndan aratrmaya balad. Geride braktmz sezon sonlarnda ÖSYM tarafndan TEOG snavlarnn kaldrlmas akabinde gözler üniversite snavlarndaki sadeletrimeye çevrilmiti. YGS ve LYSnin sadeletirileceini ve bu kararn alndn da bakanlk açklamt. Yeni üniversite snavnn isminin, Yükseköretim Kurumlar Snav ve Temel Yeterlilik Testi olduu açklamasndan sonra herkes yeni snav sisteminde sorular nasl olacak? die merakla gözlerini ÖSYM2ye çevirmiti. te ÖSYM tarafndan son dakiki üniversite snav yeni sistem örnek soru kitapç yaymland.

PEK YEN SSTEM NASIL

ÖSYMnin internet sitesinde, üniversiteye girite gelecek yl uygulanacak YKSnin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilikin örnek soru kitapç yaymland. pEK sorular nasl olacak?

Üniversiteye girite uygulanacak Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) ilk oturumuna ilikin örnek sorular resi internet sayfasndan izleneblecek.

ÖSYMnin internet sitesinde, üniversiteye girite gelecek yl uygulanacak YKSnin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilikin örnek soru kitapç yaymland.

Kitapçkta, Türkçe ve matematikten 40ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKSnin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziranda, ikinci oturum ile Yabanc Dil testi de 24 Haziranda yaplacak.

Bavurularn 1-21 Martta, geç bavurularn ise 4 Nisanda yaplaca YKSnin sonuçlar 31 Temmuzda açklanacak.

Adaylar örnek kitapça www.osym.gov.tr adresinden ulaabilecek.

YKS SON DAKKA

Yükseköretim Kurulu Bakanl (YÖK), Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularnn da tabii olarak yöneltileceini, YGS-LYS sisteminde olduu gibi bu yl YKSde puanlarn 100-500 puan aralnda hesaplanacan bildirdi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farkl bir müfredat ile alan adaylar için YGS-LYS sistemindeki durum söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar snavda ilave felsefe grubu sorularn cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularn cevaplandrmayacak.

Felsefe Grubu sorunlarnda Felsefe sorularnn dahil olup olmadna ilikin ise Felsefe Grubundaki sorulara Felsefe sorular tabii olarak dahildir. 15. Soruda, ikinci oturumda testlerin içeriine yönelik verilen açklamada, Felsefe Grubu sorularnda Felsefe dndaki alanlardan hangilerinin dahil olduunun belirtilmesi amac ile sadece Mantk, Psikoloji ve Sosyoloji belirtilmitir denildi.

Özel Yetenek snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna hangi puan türü ile bavurulabilecei yle ilgili ise, Özel Yetenek snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan ile bavurulabilecei kaydedildi. Bu programlara bavurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduu gibi TYT puannn da 150 ve üzeri olmas gerekiyor.

Yükseköretim Kurumlar Snavnda adaylar snav baladktan ne kadar süre sonra snav salonundan ayrlabileceiyle ilgili ise adaylarn snav salonundan ayrl ile ilgili olarak ÖSYM tarafndan makul süreler belirlenecei, buna ilikin bilgilerin Bavuru Klavuzunda ve ÖSYMnin web sayfasnda bildirilecei ifade edildi.

YKS BAVURULARI

ÖSYM Bakan Prof. Dr. Mahmut Özer, Yükseköretim Kurumlar Snavna bavurularn mart ay içinde yaplacan açklad. Prof. Dr. Özer, snavn tarihi ile ilgili Ramazan Bayram sonras 23-24 Haziran 2018 olarak üzerinde durduklar söyledi. ÖSYM Bakan Prof. Dr. Özer, YKSye bavurunun mart ay içinde yaplacan kaydetti. Prof. Dr. Özer, snavn okullar kapandktan sonra yaplacan belirterek, Ramazan Bayram sonrasnda 23-24 Haziran 2018 tarihi üzerinde durduklarn ifade etti.

YKS HAKKINDA DETAYLAR

Yükseköretim Kurulunca (YÖK), Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) ikinci oturumundaki sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularnn da tabii olarak yöneltilecei, özel yetenek snav ile örenci alan programlara bavuru için Temel Yeterlilik Testi (TYT) puannn 150 ve üzeri olmas gerektii bildirildi.

YÖK, kurulun internet sitesinden, YKSye ilikin kamoyunda anlalmayan hususlara açklk getirmek için zaman zaman güncelleyeceini açklad Yükseköretim Kurumlar Snav Sistemi ile lgili Skça Sorulan Sorular ve Cevaplarna eklemeler yapt.

Buna göre, Yükseköretim Kurumlar Snavnda puanlar, YGS-LYS sisteminde olduu gibi 100 ile 500 puan aralnda hesaplanacak. Adaylarn bu puanlarna Ortaöretim Baar Puan (OBP) geçen sene olduu ekilde hesaplanarak eklenecek.

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi almayan veya farkl bir müfredat ile alan adaylar için de YGS-LYS sistemindeki uygulama söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar, snavda ilave felsefe grubu sorularn cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularn cevaplamayacak.

YÖK, kamuoyunda yeteri kadar anlalmayan sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu (mantk, psikoloji, sosyoloji) testinde, ayrca felsefe sorularnn bulunup bulunmayacana ilikin tartmalara da açklk getirdi. Bu kapsamda, Felsefe grubundaki sorulara felsefe sorular tabii olarak dahildir. açklamas yapld.

Felsefe grubuna mantk, psikoloji ve sosyolojinin, Felsefe dndaki alanlardan hangilerinin dahil olduunun belirtilmesi amacyla yazld vurguland.

Özel yetenek snav

Özel yetenek snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna hangi puan türü ile bavurulabilecei konusundaki soruya da yant veren YÖK, Özel yetenek snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan ile bavurulabilecektir. Bu programlara bavurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduu gibi TYT puannn 150 ve üzeri olmas gerekmektedir. bilgisini paylat.

Salondan ayrlma süresi

Yükseköretim Kurumlar Snavnda adaylarn snav salonundan ayrl ile ilgili olarak ÖSYM tarafndan makul süreler belirlenecei, buna ilikin bilgilerin Bavuru Klavuzunda ve ÖSYMnin web sayfasnda bildirilecei aktarld.

YKS NEDR?

u an var olan 18 puan türü önemli bir ilev görmekteyse de bu sayda puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlatrmaktadr. Bundan dolay bu 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

Her bir puan türünde Türkçe ve Matematiin katks olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yllarda en güç olandr. MEB müfredat daha önceki yllarda olduu gibi bu snavda da baz alnacaktr.Ailelerimiz ve örencilerimiz asla tedirgin olmasnlar. Örencilerimiz çalma yöntemlerini deitirmesinler ve sk skya derslerine sarlsnlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamalar da dikkate alarak daha yaln ve daha sade ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.

Snavn ad Yükseköretim Kurumlar Snav

Öleden sonraki ikinci oturumda adaylarn lise müfredat esas alnacaktr. Yükseköretim Kurumlar Snav Haziran aynn ilk hafta sonu Cumartesi yaplacak, 2 oturumla gerçekletirilecektir. Yabanc dil snavna giren aday saymz çok azdr.

Yüksek Öretim Kurumlar Snavdr, adaylar temel yeterlilik snavn alacaklar. Bu testte adaylarn mantkl düünmeye yönelik sözel ve saysal sorular olacaktr. Bunun örnekleri dünyadaki sistemlerde mevcuttur.

Türkçe ve temel matematik sorularndan oluan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adaylarn birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öle aras verilecektir. Bu ara, adaylarn zihinsel olarak rahatlamasn salayacaktr. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularndan oluan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekletirilecektir.

Temel yeterlilik testi önlisans ve lisans için baraj puanlarn belirleyecektir. Lisans programlarn tercih etmek için baraj puanlar deimeyecektir. 150 puann altnda olan adaylarn tercih hakk olmayacak. 180 üstü olanlar hak kazanacak. 200 ve üzeri olan puanlar bir sonraki yl içinde geçerli olacaktr.

kinci oturum cumartesi günü öleden sonra gerçekletirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen, 40 Sosyal sorular olacaktr. Oturumun süresi geçen yla göre belirlenecektir.

Puan türü 5e düürüldü

Özetle yeni sistemimiz daha yaln, sade ve kolay anlalabilir bir sistemdir. Snav puan türü 18den 5e indirilmitir. Snavlar 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmi, 6 oturumdan 3 oturuma çekilmitir. Temel yeterlilik puannn oluturulmas önemlidir. Türkçe ve matematiin esas olduu bir deerlendirme olacaktr. Tek bir puanla meslek yüksek okullarn tercih etmeye izin veren bir sistemdir. Snav sürelerinde önceki sistemi dikkate alyoruz ve stres yaamamalar için gereken süre için uzmanlardan bilgi alyoruz. Toplamda soru bana düen dakika hesaplarna baktmzda en olumlu noktasn tespit edeceiz.

Akademik Yl Açlnda duyurmutu

Bu seneden itibaren uygulanacak üniversite snav sisteminde YGS-LYS ayrm kalkt. 5 güne yaylan snavlar artk bir hafta sonu içinde yaplmas bekleniyor. Puan türü ise 4 balk altnda deerlendirecei belirtiliyor.

Akademik Yl Açlnda konuan YÖK Bakan Saraç, snav sisteminde yaplmas planlanan deiiklikler hakknda bilgi vermiti.

ESK SSTEM NASILDI?

Deitirilen sistemde üniversitelere iki snavdan alnan puanlarn ortalamasyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran aynda yaplyordu.

YGSde 4 ayr testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 baar gösteren yani 20 net çkaran YGSnin ilk barajn geçip ön lisans programlarn tercih edebiliyordu.

180 puan ve üzerini alanlar LYSye girme hakk kazanyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aamadan oluan LYSlerde de her aday en az 2 snava giriyordu. 180 puan barajn aanlar tercih yapma hakkn kazanyordu.

YGSde 6, LYSde ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapyordu.

YÖK yetkilileri, yeni snav sistemine ilikin kendileri için net olan ancak kamuoyunca yeterince net olarak anlalmayan konular, kurulun web sitesindeki Skça Sorulan Sorular bölümüne bu tarz eklemeler yaparak paylamaya devam edeceklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git