Ülkü Öğretmen Eğitimin Meleği

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı köyündeki ilkokulda görevli öğretmen Ülkü Gürses, okuma yazma kursuna kayıt yaptırdığı halde yoğun ev işleri nedeniyle katılamayan kadınlar için "Onlar gelemiyorsa ben onlara giderim" diyerek okuryazar olmalarını sağladı.

Haberler 05.05.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 05.05.2018 - 09:56

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Yaprakba köyündeki ilkokulda görevli öretmen Ülkü Gürses, okulda düzenlenen kursa kaydolan ancak youn ev ileri nedeniyle katlamayan kadnlar kap kap gezerek okuryazar yapt.

Türkiyenin farkl bölgelerinde büyük fedakarlkla görevlerini yerine getiren öretmenler, sorumluluklarndaki örencileri eitimle bulutururken, çeitli gerekçelerle okuldan uzak kalan her yatan vatandan da okuryazar olmasn salamak için adres tanmyor.

Deniz yldz misali yaamna dokunduu vatandalar gelecee hazrlayan öretmenler için okul, kimi zaman hayvan otlatlan mera kimi zaman bir hasta yata kimi zaman da bir köy evi oluyor.

Kahramanmaral 26 yllk snf öretmeni Ülkü Gürses de bir eitim neferi olarak görev yapyor.

- Onlar gelemiyorsa, ben onlara giderim

Üç yl önce atand Yaprakba köyünde örencilerini gelecee hazrlayan Gürses, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ei Emine Erdoan tarafndan balatlan Okuryazarlk Seferberlii kapsamnda köydeki kadnlara da eitim vermek için kollar svad.

Düzenlenen kursa ailelerinin çeitli gerekçelerle okutmad 30-35 ya aras 9 kadn kayt yaptrd. Kadnlarn günlü ileri nedeniyle kursa gelemediini örenen Gürses, Onlar gelemiyorsa ben onlara giderim. diyerek ev ev gezdi.

Gürses, ekmek piirirken tandrn banda, hayvanlarla ilgilenirken ahrda, temizlik yaparken evinde görütüü kadnlara okuma yazmann önemini ve hayatlarnda salayaca kolaylklar anlatt.

Kadnlar, öretmenlerine duyduklar minnetle ksa sürede okulun yolunu tuttu.

Okuldaki eitimin yan sra ödev kontrolü için yine ev ziyaretlerini sürdüren Gürses, kadnlar her frsatta kitap okurken görmenin mutluluunu yayor.

Hayallerini gerçekletirecek olmann heyecann yaayan kadnlar da gelecee güvenle bakyor.

- Hocam biz gelmedik, siz mi geldiniz?

Gürses, AA muhabirine yapt açklamada, kadnlarn kayt yaptrd kursa evde ilerimiz youn, çocuumuzu ihmal ederiz gibi gerekçelerle katlmadn belirterek, onlara okuma yazma öretmek için umudunu kesmediini söyledi.

Kitabm, kalemimi aldm, kaplarn çaldm. Beni görünce mahcup oldular, Hocam biz gelmedik, siz mi geldiniz? dediler. ifadelerini kullanan Gürses, öyle devam etti:

Onlara, Sizin okumanz istiyorum. Ben hiçbir zaman emeimi esirgemem. Siz de emeinizi esirgemeyeceksiniz. Yeri gelince iinizi brakacaksnz ama kursa devam etmeniz gerekiyor. dedim. Evlerine gittiimi gördükçe biraz da mahcubiyet yaadlar. Bana kar minnet duydular ve kursa gelmeye istekli oldular.

- Sevginin açamayaca kap yok

Keyifli ve samimi bir snf ortam oluturmak için önceleri snfa börek çörek de getirdiini, kadnlardan yemek tarifi aldn anlatan Gürses, kursiyerlere okulun çekinilecek bir yer olmadn göstermek istediini belirtti.

Zamanla kadnlarn kursa daha da severek gelmeye baladn gördüünü ifade eden Gürses, Buray bir ev ortamna dönütürüp, sorunlarn dinledim. Sohbet ettik, aramzda sevgi ba olutu. Sevginin açamayaca kap yok. Bana olan sevgileri, minnet duygular onlar buraya tayor. diye konutu.

Gürses, annelerinin okuma yazma örenmesinin örencileri için de çok faydal olacana, onlarn baarsna katk sunacana deinerek, elerinin sürekli il dnda çalmas nedeniyle evle ilgili ve çocuklarn sorumluluunun köydeki kadnlarda olduunu aktard.

Kadnlarn bu eitim ile artk gittikleri, hastane, banka gibi yerlerde sknt yaamayacan belirten Gürses, okuldaki eitimin yan sra kursiyerlerini evlerinde ziyaret edip, ders tekrar yaptrmay ve çalmalarn kontrol etmeyi sürdürdüünü kaydetti.

- Ev sahibi olmak en büyük hayalim

Kursiyerlerden 6 çocuk annesi Güne Demir (31), einin kursa katlmasn istemediini anlatt.

Demir, Eim kursa baladktan sonra bana Hanm sen bu belgeyi alrsan ne yapacaksn? diye sordu. Ben de Bu belge benim için çok önemli. leride belki anlaamazsak bu belgeyle i bulabilirim. dedim. ifadesini kulland.

Tabela ve yazlar okuyamad için çarda, hastane gibi yerlerde sknt yaadn belirten Demir, okuma-yazma kursu sayesinde artk rahatlkla bu tür yerlerde ilerini gördüünü dile getirdi.

Demir, bulduu her frsatta ders tekrar ve okuma yaptna iaret ederek, çocuklar okula gönderdikten sonra, ekmek yapmak için tandra gittiimde kitabm da yanma alyorum. Ekmek piirirken, çocuumu beikte sallarken kitap okuyorum. Tek odal kerpiç evde yayoruz. Okuma yazma örendikten sonra ilk, orta ve lise diplomas alp, çalarak eime yardmc olup ev sahibi olmak en büyük hayalim. eklinde konutu.

- mza atmasn bilmiyordum

5 çocuk annesi 32 yandaki Meneke Demir, Gürsesin evine gerçekletirdii ziyaretle okuma yazma örenmeye baladn belirtti.

Einin mevsimlik ilerde çalmas nedeniyle evin ve çocuklarnn bütün sorumluluunun kendisinde olduunu anlatan Demir, Eskiden imza atmasn bilmiyordum imdi adm soyadm yazp, imzam da atabiliyorum. ehre gittiimiz zaman Bu araba nereye gidiyor? diye sorardk, imdi kimseye sormuyorum, okuyorum. diye konutu.

- çocuklarma ders çaltrabileceim

7 çocuk annesi 33 yandaki Suphiye Kanevi, okuma yazma örendikten sonra çocuklarnn derslerine yardm edeceini anlatt.

Kanevi, Admz, soyadmz yazmay bilmiyorduk. Ülkü hoca sayesinde örendik. Bankaya gittiimizde mühür basyorduk, imdi imzamz atyoruz. Okuma yazmay tam örenince yemek kitab alp, çocuklarma bilmediim güzel yemekler yapacam. çocuklarma ders çaltrabileceim. Hastalandklarnda bakp, ilaç verirken üzerini okuyabileceim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git