Uluslararası mesleki yeterlilik programı, MEB’den onay aldı

Nitelikli iş gücünün artırılması, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik gelişim hedefleri açısından önemli bir yer tuttuğu düşüncesiyle, 2019-2023 dönemi için hazırlanan 11. Kalkınma Planı’na göre Türkiye, uluslararası yatırımcıların ihtiyaç duyduğu yeterliliklere sahip öğrenciler yetiştirmeyi, sektörlerin talep ettiği yetkinliklere ve dijital dönüşüme uygun alan ve dallar açmayı hedefliyor. Bu kapsamda Pearson tarafından hazırlanan ve Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğü'ne bağlı liselerde uygulanacak programla, mesleki yeterliliklerin artırılması amaçlanıyor.

Haberler 23.04.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann önde gelen eitim kurumlarndan Pearsonn örencilere mesleki yeterlilikler kazandrmay amaçlayan ve mezunlarn i bulma ansn yüzde 14 artran eitim modeli BTECnin 3. seviye uluslararas program (Business and Education Technology Council International Level 3), tüm mesleki ve teknik liselerde Türkçe olarak uygulanmak üzere MEB tarafndan onayland. Uluslararas kabul gören program, stanbul Geliim ve stanbul Okan Üniversiteleri tarafndan ilgili bölümlere giri yeterlilii olarak da tannaca belirtildi.

DÜNYA çAPINDA BRçOK ÜNVERSTE TARAFINDAN KABUL EDLYOR

Konuya ilikin açklamada bulunan Pearson Türkiye Genel Müdürü Sinan Kezer, BTEC, uygulamal örenim alannda dünyann en baarl eitim program olarak karmza çkyor. 25 yl akn bir süredir örencilere yükseköretimde ya da i hayatnda yükselmek için gereken sosyal ve düünsel becerileri, uygulamaya yönelik içeriklerle kazandryor. Akademik gereklilikleri ve i dünyasnn beklentilerini göz önüne alarak oluturulan, uluslararas geçerlilii bulunan ve Avrupa yeterlilik çerçevesiyle uyumlu BTEC programlar örenme yöntemleri, ölçme-deerlendirme ve pratik uygulamaya dayanyor. 3. seviye uluslararas yeterlilikler ise küresel olarak okul ve kolejlerden istihdama ya da yükseköretime doru ilerlemeyi desteklemek için tasarlanm bir eitim program olarak Türkiyenin mesleki yeterlilik müfredat gelitirme hedefleri için büyük önem tayor. Dünyann dört bir yanndaki iverenler, yükseköretim kurumlar ve öretim profesyonelleri ile i birlii içinde gelitirilen bu yeterlilik program, dünya çapnda birçok üniversite tarafndan kabul edildiinden, Türkiyenin 21. yüzyln becerilerine ve uluslararas rekabet yetkinliine sahip igücünü artrmas bakmndan da kritik dedi.

MEZUNLARIN BULMA ANSI YÜZDE 14 ARTIYOR

Mesleki yeterliliin önemini vurgulayan Sinan Kezer, BTEC sertifika ve diplomalar, mezunlarn i bulma ansn % 14 artryor. Pearson olarak mesleki yeterlilik kazanmlarnn Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüüne bal liseler seviyesine inmesiyle 21. yüzylda baarl olmak için gereken temel becerileri örenme ve uluslararas standartlara göre zanaatkarln kalitesini artrma noktasnda ciddi fayda salayacana eminiz. Bunun yannda örencileri eitim hayatlarnn en bandan itibaren kendilerini yanstan profesyoneller olarak eitmenin, ülkenin küresel ekonomide kabul gören becerilerle daha hzl büyümesine de yardmc olacana inanyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git