UNESCO listesindeki 'ıslık dili' yok olmaktan kurtarıldı

"Kuş dili" olarak da bilinen ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan ıslık dilinin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için sürdürülen çalışmalar ile ölü diller arasına girmesi önlendi.

Haberler 13.07.2019 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ku dili olarak da bilinen ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alnan slk dilinin korunmas, yaatlmas ve gelecek nesillere aktarlmas için sürdürülen çalmalar ile ölü diller arasna girmesinin önüne geçildi.

Giresunun çanakç ilçesine bal Kuköy köyünde yöre halknca yüzylladr haberlemede kullanlan slk dili göç ve teknolojik gelimelere bal olarak unutulmaya yüz tuttu.

Islk Dili Kültür ve Turizm Dernei, Giresun Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanl Aratrma ve Eitim Genel Müdürlüünce 2015 ylnda balatlan ortak çalmayla slk dili yeniden gün yüzüne çkarlrken, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine de girdi.

Açlan kurslarla 7den 70e dili kullananlarn says hzla artarken, düzenlenen etkinlikler ve organizasyonlar da Türkiye ile dünya genelinde tannmaya balad.

Islk Dili Kültür ve Turizm Dernei Bakan eref Bakan, AA muhabirine yapt açklamada, göç ve teknolojik gelimeler nedeniyle dilin kullanmn yörede azaldn, yok olma tehlikesi ile kar karya kalndn söyledi. Bakan,Kültürel mirasmza sahip çkarak öncelikle yaatlmasn amaçladk. Bunda da baarl olduk. Yeniden slk dili gün yüzüne çkarld. Bundan sonraki hedefimiz koruyup gelecek nesillere aktarmak. dedi.

Bakan, kurslar düzenleyerek yörede dilin kullanmn hedeflediklerini ifade ederek, Bu kurslarmzda çocuklarmza büyük önem veriyoruz. Onlarn slk dilini örenmelerini amaçlyoruz. çalmalarmzn meyvelerini de almaya baladk. Hzla kullanc says artyor. diye konutu.

Gelecek aylarda slk dilini metropol kentlere de tayacaklarn aktaran Bakan, kurslarla isteklilere dilin öretileceini ifade etti.

Islk dili kitaplayor

Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi ile ortak yürüttükleri bir proje kapsamnda slk dilinin tarihi, kültürel ve sosyal geçmii hakknda geni kapsaml aratrma balatldn vurgulayan Bakan, ortaya çkan verilerin bir kitapta toplanacan söyledi.

Yine Giresun Üniversitesi Senatosunda turizm fakültesinde dilin seçmeli ders olarak okutulmas kararnn alndn vurgulayan Bakan, festivaller ve çeitli organizasyonlar düzenleyerek slk dilinin daha geni kitlelerce yaylmasn amaçladklarn kaydetti.

Bakan, Islk Dili Kültür ve Turizm Dernei, Giresun Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanl Aratrma ve Eitim Genel Müdürlüünce projelerin ortak yürütüldüünü dile getirdi.

çalmalardan birinin de UNESCO neslindeki faaliyetler olduuna iaret eden Bakan, dilin Acil statüsünden çkarlmas için UNESCOya bavuruda bulunacaklarn belirterek, öyle konutu:

Islk dilinin acil statüsünden çkartmak için youn çalmalarmz var. Bu kültürel miras yeniden canlandrld ve yok olmayacak düzeye getirildi. Gelecek kuaklara aktararak ömür boyu yaayacak. Bu nedenle bundan sonraki hedefimiz UNESCO Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alnmas.

Yurt dnda dilin tantmnda UNESCOnun büyük öneminin olduuna iaret eden Bakan, gelecek dönemlerde dünyann deiik ülkelerinde tantm etkinlikleri organize edeceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git