Üniversite adaylarına, pandemi şartlarında hazırlık önerileri

Pandemi, hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de köklü dönüşümleri beraberinde getirdi. Sınavlara hazırlanan öğrencilerin motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, yeni süreci normalleştirmek gerektiği, bahaneyi azaltıp, çalışma süreçlerini yönetebilme önerisinde bulunuyor. Bu dönemin avantaja dönüştürülebileceğini de hatırlatan uzmanlar, adayların kendilerini tanıma ve uygun meslekleri öğrenilmesi açısından online konferansların yararlı olacağına dikkat çekiyor.

Haberler 26.11.2020 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Kurumlar ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, pandemi döneminin getirdii artlarn avantaja dönütürülebileceini söyledi.

Yeni normalde hayatmzdaki pek çok ey deiim gösterirken üniversiteleri, bölümleri, meslekleri tanmak da bir tk uzamzda diyen Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, 2020-YKS tercihlerinde; aday örenciler sanal tur ile üniversitelerin yerlekelerini gezme imkn buldu. Online olarak tercih etmeyi düündükleri bölümlerin hocalar ile görüüp, tercihleri ile ilgili tercih danmanlarndan destek ald. Sosyal medya hesaplarndan ve whatsapp üzerinden üniversitelerle iletiim kurdu dedi.

KARYER TEST YOL GÖSTEREBLR

Snava hazrlk yaplan bu dönemde de üniversiteleri, bölümleri, meslekleri tanmak için yaplabilecek pek çok ey olduunu hatrlatan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, u önerilerde bulundu:

Meslek seçimi konusunda kafanz hala karksa Kariyer Testi ni çözerek kiilik özellikleriniz ve özelliklerinize uygun meslek alanlarn görebilirsiniz.

SANAL TUR LE ÜNVERSTELER GEZEBLRSNZ.

Sosyal medyadan, web sayfalarndan üniversiteye dair merak ettiiniz tüm sorular sorabilirsiniz.

ONLNE KONFERANSLARA KATILABLRSNZ

Online konferanslarla adaylara yardmc olduklarn belirten Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, Bu dönemde online konferanslarmzla da öretmen ve örencilerle buluuyoruz. Örencilere yönelik Snav Sistemi, Kayg ve Motivasyon, Verimli çalma Teknikleri gibi ihtiyaç duyduklar balklarda okullar araclyla online platformlarda bilgilendirme çalmalar yapyoruz.

Okullar, Milli Eitim Müdürlükleri, Rehberlik Aratrma Merkezleri araclyla Eitimde Yeni Dorular , Beyin ve Örenme , Eitimde Pozitif Psikoloji , Pandemi Süreciyle Deien Dünya gibi farkl balklarda ihtiyaçlar dorultusunda online konferanslarmzla öretmenlerimizin de yannda oluyoruz diye konutu.

BAHANEY AZALT, çALIMA SÜRECN YÖNET!

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Tantm Uzman Erturul Tut ise pandemiyle beraber herkesin hayatnda yeni normallerden bahsedilen süreçlerin yaandn belirterek Yeni normal çalma süreci üzerine çok fazla cümle kuruldu. Sürecin zorluu malum artk üniversite hazrlk sürecini normalletirmemiz gerekiyor. Bu sebeple sizlere pandemi döneminde çalma sürecinden bahsetmek yerine normal çalma sürecinden bahsetmek istemekteyim. Snacak bahanelerimizi en aza indirgeyerek çalma sürecimizi yönlendirmemiz gerekiyor dedi.

MOTVASYONU YÜKSELTMEK çN BU ÖNERLERE KULAK VERN

çalmalar yönlendirmeye balamadan önce üniversiteye yönelik motivasyonun yüksek tutulmas gerektiini vurgulayan Tut, tavsiyelerini öyle sralad:

- Öncelikle çalma ortammz rahat edeceiniz ekilde ve dikkatinizin dalmayaca ekilde ayarlayn.

- Dikkat datc unsurlar (Cep telefonu, tablet, bilgisayar vb.) çalma esnasnda kendinizden uzaklatrn.

- Kendinize mutlaka gerçekçi ve sizi heyecanlandran hedef belirleyin.

- Gelecee yönelik kendinize dair hayal kurmay sakn ihmal etmeyin.

- Ne kadar zorlanrsanz zorlann süreci mutlaka kendiniz için olumlamaya gayret edin.

- çalmalarn güzel sonucunu alacanz düünün.

- Son olarak bahsettiimiz konular nda yol haritanz belirleyin.

NASIL çALIACAINI BLYOR MUSUN?

Adaylarn hazrlk döneminde yapt en önemli hatalardan birinin doru çalma yöntemini bilmemek olduunu kaydeden Erturul Tut, Belki de en fazla yaptmz hatalardan biri, nasl çalacamz, hangi yöntemin kendimiz için daha verimli yöntemi bilmiyoruz ya da geç kefediyoruz. Bu sebeple öncelikle kendimize en uygun çalma yöntemini, saatlerini, dikkatimizi toparlayabileceimiz maksimum zaman dilimini belirlemeliyiz. Ardndan en fazla sorun yaadmz dersten balayarak en sorunlu olduumuz konular bir kda yazarak, eksik olduumuz konulara dönü yaparak konu eksiimizi gidermeliyiz. Sonraki süreç fazlaca soru tipi görmek için youn soru çözümü ve en önemlisi yaplamayan sorularn bir uzmandan destek alarak çözüm mantnn kavranmasdr dedi.

DENEME SINAVLARI LE ZAMANI VERML KULLANMAYI ÖRENEBLRSNZ

Zamann verimli kullanlmasnn önemine iaret eden Erturul Tut, Zamann verimli kullanlabilmesi için de uygun koullarda mutlaka fazlaca deneme snav yapmalyz. Yine burada da yaplamayan sorular mutlaka çözüm mant kavranarak bir uzman destei ile çözülmelidir. Kendimize düzgün ders notlar tutarak konu eksiklii hissettiimiz dönemlerde konulara dönü yapmamz da faydal olacak bir baka yoldur. Unutulamamal ki üniversite hazrlk süreci uzun soluklu bir planlamay gerektiriyor. Planlamay düzgün yapan adaylar zamana hükmedebilmekte, planlamay yapamayan adaylar ise zamana yenik dümektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git