Üniversite için doğru tercih tavsiyeleri

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) sonuçları dün açıklanırken üniversiteler de tanıtım günlerini hem yüz yüze hem de online olarak yapmaya başladı.

Haberler 04.08.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital ortamda gerçekleen tantm günleri kapsamnda Tercih Sürecinde Doru Karar balkl üniversitenin online yaynnda konuan Rehberlik Uzman Elif Aluç Gülen ve Pelin Karahanc, aday örencilere tavsiyelerde bulundu.

Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Bu sürecin en önemli kritii pandemi nedeniyle sürekli deiiklie urayan YKS örencilerin büyük sorunlar yaamasna sebep oldu. Snav süreci için ise söylenecek en önemli eylerden biri de; bütün alanlarda anlam derinlii olan sorularn çok olmasyd. Bu da öyle bir sonuç çkaryor TYT artk bilgi snav olmaktan çok daha öte bir snav. çünkü örencilerin belirli bir süre içerisinde uzun paragraflar ve anlam derinlii olan sorularla nasl mücadele ettiinin önemi artt. Örenciler artk hangi sorunun Türkçe hangi sorunun Matematik olduunun ayrmna varamyor çünkü sözel mantk kabiliyetinin ölçülme oran artt. Yani artk okumak, okuduunu anlamak ve gerçek yaam ile balant kurabilmek, doru analiz edebilmek snav için önemli bu nedenle 2021 YKSye hazrlanacak örenciler tatillerini bol bol okuyarak geçirebilirler diye konutu.

TERCH HATALARINI EN AZA NDRGEMEK ADINA çALIIYORUZ

Aday örencilerin meslek envanterlerini çözüp yatknlarnn hangi alanlara daha uygun olduunu örenmeye çalmas gerektiine vurgu yapan Karahanc, Bu süreci tamamen aratrma üzerine ayrmalarn tavsiye ediyoruz. ifadelerini kulland.

TYT PUAN TÜRÜ LE SADECE K YILLIK ÖN LSANS PROGRAMLARI TERCH EDLEBLECEK

Sonucunu gören örencilerin sonuç belgesini nasl deerlendirmeleri hakknda açklamalarda bulunan Karahanc, Snav sonuç karnesini dikkatli okumalyz yerletirme puan ve sralamasna bakmak için tercih yapmak istediimiz puan türünün kar karsnda Y- eklinde bir ifade olmas gerekmektedir. (Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DL) Örencilerimiz için bu detay da vermek yararl olacaktr. TYT puan türü ile sadece iki yllk ön lisans programlarn tercih edebileceksiniz. Tercih hakkna sahip olabilmeniz için

TYT puannzn 150 puan ve üzerinde olmas gerekmektedir. TYT puan ile sadece Özel Yetenek Snav ile örenci alan lisans programlarna bavuru yapabilirsiniz. Lisans programlarn tercih edebilmek için ise EA, SÖZ, SAY ya da dil puannzn 170 puan ve üzeri olmas gerekiyor. Ancak 170 olan baraj puan bu yla özgü dedi.

ÖRENCLER KENDLERNE YATIRIM YAPSIN

Örencilerden en çok gelen sorulardan bir tanesinin de hangi bölümleri tercih etsem daha avantajl olur hangi bölümlerde i garantisi olduunu belirten Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Örencilerin burada hangi bölümün i imkn var ona bakaym onu tercih edeyim gibi düünceleri uzun vadede doru olmayan bir düünce tarzdr. çünkü bunlar deiken eylerdir birkaç yl popüler olan bir meslek birkaç sene sonra popülerliini yitirebiliyor bu sebeple örencilere tavsiyemiz kendilerine yatrm yapsnlar. Kendilerine uygun bölümleri seçsinler. Ömür boyu mutlu olacaklar ileri yapsnlar. Yaadmz dönem için undan bahsedebiliriz ama Mühendislik alanlar, salk alanlar ve sivil havaclk alanlar fazlasyla popüler ve istihdam oranlar yüksek diyebiliriz diye konutu.

GEN ARALIKLI TERCH YAPIN

Tercih yaparken örencilerin öncelikle nelere dikkat etmesi gerektii hakknda bilgilendirmede bulunan Rehberlik Uzman Elif Aluç Gülen ise, Covid-19 salgn nedeniyle 2020 YKSde uygulanan deiiklikler elbette baar sralamalarna da etki edecektir bu sebeple örenciler tercih yaparken 24 tercih hakk içerisinde geni aralkl tercih yapmallar. Örnein; Y-EA: 80.000 olan bir örencinin 40.000 ile 120.000 arasnda tercih yapmasnda fayda bulunmaktadr eklinde konutu.

KSEL ÖZELLKLERMZE UYGUN BÖLÜMLER SEçMELYZ

Örencilerin bir sene daha YKSye hazrlanmamak için istemedikleri yerleri tercih etmelerini tavsiye etmediini belirten Gülen, Üniversite yolculuu kiinin hayatnn sonuna kadar sürecek bir serüvendir ve bu serüvende tadmz kimlik mezun olduumuz bölüm ile ilikilendirilecektir. Bu sebeple çocukluumuzdan beri hayalini kurduumuz, yeteneklerimize ve kiisel özelliklerimize uygun bölümler seçmeliyiz. Örencilerin kendilerini gelitirebilecekleri üniversiteleri tercih etmelerinde fayda bulunmaktadr. Her yl mezun olan örenci saysna bakldnda örencilerin artk okurken kendisini gelitirmesi gerektii kaçnlmaz bir durum. Bunun için projelere katlp, Erasmus ile farkl ülkeleri tanyp, örenci kulüpleriyle de sosyal sorumluluk projelerine katlp kendi alanndakilere göre i maratonuna daha güzel balayabilirler dedi.

MUTLAKA UZMANLARDAN DESTEK ALIN

Örencilerin tercih listelerini olutururken devlet ya da vakf üniversitelerinin tercih burslarndan faydalanmak için özellikle ilk 5 tercihi iyi deerlendirmeleri gerektiine vurgu yapan Gülen, Tercih döneminde örencilerin mümkün olduunca üniversitelerle iletiime geçip üniversitelerin imknlar ile ilgili bilgi almalar gerekmektedir ve tercih deneyimleri yok ise mutlaka uzmanlardan destek almalarnda fayda var diye konutu.

Ana Sayfaya Git