Üniversite için son şans: Ek yerleştirme

Üniversiteye yerleşemeyenler, ağustos ayı sonunda bir üniversite şansınız olabilir.

Haberler 22.07.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir üniversiteye yerleemeyen ya da kazanamayan adaylar için bu yl son ans ek yerletirmede. Kaytlar sona erdikten sonra üniversitelerin bo kalan ve yeni kontenjanlara adaylarn girme ans var. Austos ay sonunda ite bu kalan kontenjanlara ve yeni açlan bölümlere bavuruda bulunabilirsiniz. Tek art herhangi bir yükseköretim programna yerletirilmemek. Ek yerletirmede ön lisans ve lisans programlarna merkezi genel yerletirmedeki en küçük puanlarnn altnda puan olan aday yerletirilemeyecek. Kesin kayt sonucunda kontenjan aç kalan programlara ön kaytla örenci alnmayacak.

KONTENJAN AçII OLURSA

Merkezi yerletirmede kontenjan dolmayan ve en küçük puan olumayan yükseköretim programlarn, ilgili puan hesaplanm tüm adaylar tercih edebilecek. Kontenjan dolan ve en küçük puan oluan, ancak yerletirilen adaylardan birkaçnn kayt yaptrmamas nedeniyle kontenjan aç oluan lisans programlarn ve ön lisans programlarn, o programn en küçük puanna eit veya daha büyük puana sahip olan adaylar listelerine yazabilecek. Örnein; Tablo 4te yer alan bir programn puan 410,52767 ise, adayn da puan 409, 15464 ise bu örenci bu program listesinde bulundurmamal.

STEMEDNZ BÖLÜM LSTENZDE OLMASIN

Tercih listenizi olutururken kendi önceliklerinizi dikkate alarak liste yapn ve istemediiniz bir programa kesinlikle yer vermeyin. Naslsa alrm mantyla hareket etmeyin. Tek kriteriniz üniversiteli olmak olmasn. Gelecekte zamannzn büyük ksmn geçireceiniz alan iyi düünün.

ÜNVERSTE KODLARINI YAZARKEN DKKAT

Özellikle üniversitelerin kodlarn yazarken aman dikkat! Bu hatay onlarca aday yapyor. Defalarca kontrol edin, hatta bir bakas bu listeyi bir kez daha gözden geçirsin.

YANDAL çFT ANADAL SEçENEKLER

Ortalamanz yüksekse baz üniversitelerde ayn anda farkl bölümlerde okuyabilirsiniz. Ayrca baz üniversitelere düük puanla girip, okul ortalamanz yüksek tutarsanz çok istediiniz yüksek puanl bir bölümü okuma ansnz da var. Üniversitelere mutlaka bunu sorun.

UZMAN DESTE ALIN

Tercih ilemleri için mutlaka bir uzman destei aln. Hem Milli Eitim Bakanlna bal okullarda hem de özel öretim kurumlarnda bu konuda görev yapan uzmanlar var. Tercih yaparken bölüme, sralamalarna, bölümün içeriine, istihdam koullarna, üniversitenin niteliine, üniversitenin sosyal, bilimsel ve yurtd imknlarna dikkat edin.

BURSLULUK ARTLARINA DKKAT

Üniversitelerin; bursluluk art ve eitim dili önemli. Erasmus- Farabi gibi olanaklarla farkl kaplar açlabilir. ÖSYM bursu dnda farkl alanlarda baarl olanlara üniversiteler destek veriyor. Ayrca burs imkn bulamayanlar, özellikle vakf üniversitelerinde derslerden kalan zamanlarnda çalarak bütçelerine katkda bulunabilir.

KADROYU Y NCELEYN

Devlet ve vakf üniversitelerinin öretim kadrosunu iyi okuyun. Profesör ve doçent orann inceleyin. Tam zamanl olup olmadklarn sorgulayn.

Ana Sayfaya Git