"Üniversite kontenjanları 67 bin azaldı"

Üniversite kontenjanlarının bu yıl bir milyon 104 binden, bir milyon 37 bine düştüğünü belirten Eğitim Uzmanı Burak Kılanç, geçen yılla karşılaştırıldığında 67 bin kişilik bir daralma yaşandığını söyledi.

Haberler 05.07.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) bu yl ilk kez uyguland. 2 milyonu akn aday 30 Haziran Cumartesi günü sabah ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testine (TYT), 1 Temmuz Pazar günü sabah Alan Yeterlilik Testine (AYT), ayn gün öleden sonra Yabanc Dil Testine (YDT) katld. YKS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzu, ÖSYMnin internet sitesinden yaymland. 2018-YKS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzuna 10 Temmuza kadar ÖSYMnin http://www.osym.gov.tr internet sitesinden ulalabilecek. Tercih klavuzunu deerlendiren Burak Klanç, örencilerin 24 tercih yapma hakk olduunu hatrlatt.

SINAV SONUçLARI 31 TEMMUZDA AçIKLANACAK

12 bin 500 lisans, 10 bin 500 civarnda da ön lisans program olduunu belirten Burak Klanç, 31 Temmuz Sal günü snav sonuçlar açklanacak. Adaylar, 23 bin satrlk bir listeden 24 tanesini tercih edecekler. Tercih yapmadan önce adaylarn puanlarn ve baar sralarn bilmeleri gerekiyor. O tarihten itibaren tercih maratonu balam olacak ve adaylar 7-14 Austos tarihleri arasnda tercihlerini elektronik ortamda yapacaklar. Yerletirme sonuçlarnn ne zaman açklanacayla ilgili kesin bir bilgi yok. Ancak 27 Austos ile balayan haftann ikinci yarsndan itibaren açklanmasn bekleyebiliriz. Adaylar yerletirildiklerini örendikten sonra 3-7 Eylül arasnda üniversitelere gidip ahsen ya da 3-5 Eylül arasnda e-kayt sistemiyle kayt olacaklar diye konutu.

LSANSTA LETME, ÖN LSANSTA çOCUK GELM LK SIRADA

Yükseköretim Kurulunun (YÖK) bu yl talep görmeyen bölümlerde bir kontenjan daralmasna gittiini vurgulayan Klanç, ülke ihtiyaçlar ve adaylarn tercihlerindeki younluk dikkate alnarak baz bölümlerde ise artlar olduunu belirtti.

Klanç, üniversitelerde örgün ve açk öretim toplam bir milyon 37 bin kontenjan olduunun altn çizerek en çok kontenjan bulunan lisans ve ön lisans bölümlerini öyle açklad:

Geçen yl bir milyon 104 binlik bir kontenjan vard. Bu yl 536 bini lisans, 501 bin ise ön lisans seviyesinde kontenjan var ve 67 bin kiilik bir daralmadan bahsedebiliriz. Bunu bekliyorduk çünkü geçen yl kontenjanlarda ciddi bir boluk olmutu. Örgün öretimde 484 bin kontenjan lisans, 436 bin ise ön lisans seviyesinde. Geçen ylla kyasladmzda fakülte kontenjanlarnda 11 binlik bir art olduunu görüyoruz. Ancak geçen yl büyük boluklarn yaand 2 yllk meslek yüksekokulu kontenjanlarnda 81 binlik bir azalma var.

D HEKML KONTENJANLARI YÜZDE 32 ARTTI

Türkiye hala en çok iletme kontenjanlar var. 16 bin 794 kontenjan iletmeye ait. Geçen seneye kyasla yüzde 24lük bir düü var. Hukuk 16 bin 662 kontenjanla ülke genelindeki en yüksek ikinci kontenjana sahip ve geçen seneye oranla yüzde 6lk bir art var. Üçüncü en büyük kontenjan ilahiyat, ardndan hemirelik, ondan sonra iktisat geliyor, ktisatta da geçen yla göre yüzde 20lik düü var. Tp bölümünde art ya da azalma söz konusu deil 13 bin 606 kontenjan var. En büyük mühendislik kontenjan inaat mühendisliinde. Di hekimlii 6 bin 100 ile kontenjanlarnda yüzde 32lik bir art var. Eczaclk kontenjan da yüzde 29luk bir kontenjan art ile 3 bin 366ya yükselmi.

ADALET VE AçILIKTA CDD BR ARTI VAR

ki yllk ön lisans kontenjanlarnda ciddi bir düü olduuna dikkat çeken Klanç, ilk srada çocuk geliimi bölümünün olduunu anlatt. çocuk geliimi bölümünde 16 bin 758 kiilik bir kontenjan olduunu söyleyen Klanç, onu takip eden bölümleri ise öyle sralad:

Bunu 12 bin 629 ile muhasebe ve vergi uygulamalar bölümü takip ediyor. Ama bu kontenjanda da geçen seneye kyasla yüzde 34lük bir düü var. Büro yönetimi üçüncü büyük kontenjan, Bilgisayar programclnda da geçen yla kyasla yüzde 43lük bir düü var yine de 12 bin 52 kontenjanla listede 4üncü srada yer alyor. Ön lisans ile ilgili tabloya baktmzda adalet ve açlk programlarnn ciddi kontenjan art görüyorum. Kontenjanlar yaynland ama bu klavuz bir ön bilgi klavuzu. Büyük ihtimalle burada ufak tefek deiiklikler olacaktr ama geçmi yllardaki tecrübelerimiz bize bu kontenjanlarn yüzde 99 orannda deimeyeceini gösteriyor.

ÖRENCLER DKKAT! BÜYÜK FARKLILIKLAR YAANABLR

Adaylara klavuzu incelemeleri tavsiyesinde bulunan Klanç, hangi bölüm ve okulu ziyaret edecekleri konusunda bir yol haritas çkarmalar gerektiini belirtti.

40 soruluk iki testten 8er net çkarann, 180 puan barajn aacan da hatrlatan Klanç, Bir ay kadar önce YÖKün örencilerin faydasna yapm olduu bir deiiklik vard. ki testin ikisinden de yarm net yapmak yerine birinden yarm net yapyor olmann puann hesaplanmasna yetmesiyle ilgili olumlu bir deiiklikti. Ancak bu deiikliin baraj geçen aday saysnda ciddi bir yükselme yaratmasndan dolay baar sralarnda yorumlamann güç olaca bir tercih dönemi ile kar karya kalacamz ön görüyoruz. Tercih dönemi her ne kadar belirsizliklerle yaklayor olsa da o döneme kadar yaplacak çalmalarla aday ve ailelere yol gösterecek güzel tablo önlerinde olacaktr. Klavuzdaki önemli deiikliklerden bir tanesi de baz üniversitelerin ikiye bölünmesiyle yeni üniversitelerin klavuza girmi olmasdr. Adaylarn buna dikkat etmesi gerektiini düünüyorum. Tercih dönemiyle ilgili bu sene geçmi yllara kyasla çok büyük farkllklarn olabilecei bir yl. Büyük frsatlar olduu kadar risklerin de olabilecei bir sene. Adaylarn biraz sabrl olmas gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git