Üniversite öğrencilerine "ruhsatsız yurt" uyarısı

Özel yurtlarda ve benzeri yerlerde barınmayı planlayan üniversite öğrencilerine, kalacakları yerin ruhsatının olup olmadığını araştırmaları uyarısında bulunuldu.

Haberler 07.08.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel yurtlarda veya benzeri hizmet sunan yerlerde barnmay planlayan üniversite örencilerine kalacaklar yerlerin ruhsatsz olmamas uyarsnda bulunuldu.

Özel Örenci Yurtlar Birlii Federasyonu Bakan Hüseyin Yldzhan, üniversite snavlarn kazanarak farkl illere gidecek ve devlet yurtlar dndaki yerlerde barnacak örencilere, tavsiyelerde bulundu.

Yldzhan, barnma türünün ad ne olursa olsun, Milli Eitim Bakanlnn (MEB) Özel Örenci Barnma Hizmetleri Yönetmeliine uygun bir mekan olmas gerektiini söyledi.

Örencilere ve ailelere MEBden ruhsat ve izin almam bir yeri asla tercih etmemeleri uyars yapan Yldzhan, O kurumlarla yapacaklar anlamalar, ilerideki anlamazlklarda yasal bir hak vermiyor ancak Milli Eitim Bakanlnn barnma hizmetleri yönetmeliine göre ruhsatl olan yerlerden bir yer seçerlerse milli eitim müdürlükleri, Bakanlk ve vergi daireleri bu anlamazlklar çözmede yardmc olmaktadr. Örencilerin madur olmamas için mutlaka örencilerin ve velilerin buna dikkat etmesi gerekir. eklinde konutu.

Yldzhan, yönetmelie uygun yerlerin öncelikle deprem ve yangn ile ilgili kurallar saladna iaret etti.

Ruhsatl barnma yerlerinde hizmetlerin kontrollü yapldn vurgulayan Yldzhan, bütün yurtlarda örencilerin güvenliinden, salndan sorumlu olan yöneticilerin bulunmak mecburiyetinde olduunu kaydetti.

- Karlkl taahhütname imzalamalar gerekir

Barnma hizmeti alacak örencinin kararn verdikten sonra o kurumla karlkl taahhütname imzalamas gerektiini belirten Yldzhan, bu belgenin hem örenci ve veli için hem de kurum ve kurulu sahibi için bir güvence nitelii tadn, anlamazlk durumlarnda bu taahhütname olmadan çözüme ulamann zor olduunu aktard.

Bakanlk tarafndan hazrlanan taahhütname metninde gereken tüm bilgilerin yer aldn anlatan Yldzhan, unlar kaydetti:

Örencilerin farkl illerden gelip yeni bir mekanda farkl bir ilde kalmalar sadece yatma, otel hizmetinden ibaret deildir. Gece ve gündüz kaldklar mekanda herhangi bir olaya maruz kalmamalar, madur olmamalar için yurtlarn, apartlarn güvenlik tedbirlerini almalar gerekir. Bu güvenlik tedbirleri sadece bir kiinin güvenlik eleman olarak anlalmamal. Bunun içinde yangn, deprem, gda tedbirleri vardr. Olas bir olayda en ksa zamanda darya ve toplanma yerlerine ulamalar gibi hizmetleri vardr. Bunlarn hepsi örenciyi korumaya yönelik, onun salkl shhatli iyi bir eitim görmesine yönelik hizmetlerdir. Onun için bunlarn hepsi olmaldr ki Milli Eitim Bakanlndan izin alabilsinler.

Kurallarn belli bir düzeni beraberinde getirdiini ifade eden Yldzhan, bunlarn tamamnn örencinin salkl ve güzel bir ortamda eitim almasn ve yaamasn amaçladn aktard.

Türkiyede u anda 600 binin üzerinde ruhsatsz apartlar, örenci evleri var. Bunlar, giri çk saatinin serbestlii ve yaamas özgür olduu için örenciler tarafndan tercih edilmektedir. diyen Yldzhan, ruhsatsz yerlerdeki denetimsizlik nedeniyle sorunlarla karlalabileceine iaret etti.

Yldzhan, Ailelere ve örencilere bu konuda uyar yapyorum. Binann güzellii veya yatan güzellii ya da odann güzellii onlar cezbetmesin. Önce kural ve kaidelere uygun bir yer olup olmadna dikkat etsinler. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git