Üniversite öğrencisinden toplumsal olaylara 'sesle müdahale sistemi' projesi

Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ali Kaan Ergün, geliştirdiği "doğrusal ses sistemi" projesi ile sadece eylemcilerin duyabileceği, kolluk kuvvetlerinin ve alanda ikamet eden halkın etkilenmeyeceği, aynı zamanda tamamen sağlığa zararsız bir ses müdahalesinde bulunulabileceğini söyledi.

Haberler 30.11.2016 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ürettii projeyle kolluk kuvvetlerinin göstericilere sala ve çevreye zarar vermeden müdahalede bulunabileceklerini söyleyen Ali Kaan Ergün, öyle konutu:

1 KMYE KADAR TZ SES HEDEF KTLEYE LETEBLYOR

Bu sistem toplumsal olaylara müdahalede kullanlabilir. Mevcut yöntemlerde göstericilere gaz bombas ve tazyikli suyla müdahale ediliyor. Bu, hem göstericilere hem kolluk kuvvetlerine hem de oradan geçen ve ikamet eden halka zarar veriyor. Bu proje sayesinde uzun menzilde yaklak 200 metre ile 1 kilometre arasnda tiz bir sesi oradaki gösterici kitlesine vererek onlarn dalmas salanacak. Ses,sadece gösterici kitlesine yönlendirildii için çevredeki binalarda ikamet eden insanlar yada kolluk kuvvetleri bu sesi duymayacaklar, sadece göstericiler duyacak. Göstericiler sesin rahatsz edici etkisinden kurtulmak için dalmak zorunda kalacaklar. Böylece fiziksel müdahalede bulunmadan gösteri engellenmi olacak.

SALIA ZARARSIZ

Müdahalenin sala hiçbir zarar olmadn belirten Ergün, Kullandmz ses dalgalar ve ultrason. Ultrason zaten salk alannda kullanlan bir ses dalgas olduu için herhangi bir zarar da bulunmuyor dedi.

AMACIM GÜRÜLTÜ KRLLNN ÖNÜNE GEçMEK

Sistemin ayn zamanda gürültü kirliliine de faydas olabileceini söyleyen Ergün, sözlerini öyle noktalad:

Bu projede amacm sesi bir lazer gibi huzme halinde göndererek sadece yönlendirildii tarafta duyulmasn salamak, gürültü kirliliinin önüne geçmek ve sesin en verimli bir ekilde kullanlmasn salamakt. Öncelikle gürültü kirliliini önlemek amacyla aratrmalar yaptm. Gürültü kirliliinin sebebi ses dalgalarnn birbirine karmasdr. Yaptm projede sesin sadece yönlendirildii yerden yani ilgili kii tarafndan duyulmasn salyorum ve bu sayede hedefin baka seslerden etkilenmesini engelliyorum.

PROJES LE ÜNVERSTEDEN BURS ALDI

Projesiyle Bahçeehir Üniversitesinden yüzde 50 bursa kazandn da anlatan Ergün, Ben bu projeye lise son snfta balamtm. Sonrasnda Bahçeehir Üniversitesinin hayata geçirdii ApplyBAU sistemi ile tantm. ApplyBAUda snav puanlarndan bamsz olarak, proje yada fikirleri olan üniversite aday örencilere burs imkanlar ve projeyi hayata geçirme frsat sunduklarn örendim. Katldm ve yüzde 50 burs kazandm. Projem sayesinde u anda Bahçeehir Üniversitesinde okuyorum ayn zamanda sistemi hayata geçirmek için bir frsat yakaladm dedi.

Ana Sayfaya Git