Üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıklaması ile birlikte tercih dönemi de başlayacak. Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, tercih sürecini kolaylaştırmak için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Haberler 15.07.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GEN ARALIKLI TERCH YAPMALILAR

Lisans tercihi yapacak örencilerin mutlaka baar sralamalarna göre tercih yapmalar gerektiini ifade eden Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Önlisans tercihi yapacak örencilerin de sralamalarna bakabilecekleri gibi puanlarna göre de tercih yapabilirler. Covid-19 salgn nedeniyle 2020 YKSde uygulanan deiiklikler elbette baar sralamalarna da etki edecektir bu sebeple örenciler tercih yaparken 24 tercih hakk içerisinde geni aralkl tercih yapmallar. Örnein; Y-EA 80.000 olan bir örencinin 40.000 ile 120.000 arasnda tercih yapmasnda fayda bulunmaktadr dedi.

BAARI SIRALAMASINA DKKAT

Baar sralamas art olan bölümlere dikkat edilmesi gerektiini belirten Karahanc, Tp, Hukuk, Mühendislik, Öretmenlik, Eczaclk, Di Hekimlii gibi programlarn güncellenmi baar sralamalarna dikkat etmek gerekiyor dedi.

STEMEDNZ YERLER TERCH ETMEYN

Örencilerin tercih edecekleri üniversite ve bölüme karar verme sürecinin önemli olduuna deinen stanbul Geliim Üniversitesinden Rehberlik Uzman Pelin Karahanc, Örencilerin açkta kalmamak ve bir sene daha YKSye hazrlanmamak için istemedikleri yerleri tercih etmelerini tavsiye etmiyoruz. Üniversite yolculuu kiinin hayatnn sonuna kadar sürecek bir serüvendir ve bu serüvende tadmz kimlik mezun olduumuz bölüm ile ilikilendirilecektir. Bu sebeple çocukluumuzdan beri hayalini kurduumuz, yeteneklerimize ve kiisel özelliklerimize uygun bölümler seçmeliyiz dedi.

ÖZEL ART VE KOULLARA DKKAT

ÖSYM klavuzdaki bölümler için özel art ve koullar listesi açklandn ifade eden Karahanc, Tercih yaparken dikkat etmemiz gereken bir dier nokta burasdr. Bu artlar bölümden bölüme deimekle birlikte salk art, fiziksel özellik art, ücret art, hazrlk art, burs, eitim verilecek kampüs gibi birçok detay barndryor bu sebeple klavuzu iyi okumalyz dedi.

ÖRENCLER KENDLERN GELTRMEL

Örencilerin kendilerini gelitirebilecekleri üniversiteleri tercih etmeleri gerektiine vurgu yapan stanbul Geliim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Bakan Abdülkadir Gayretli ise, Her yl mezun olan örenci saysna bakldnda örencilerin artk okurken kendisini gelitirmesi gerektii kaçnlmaz bir durum. Bunun için projelere katlp, Erasmus ile farkl ülkeleri tanyp, örenci kulüpleriyle de sosyal sorumluluk projelerine katlp kendi alanndakilere göre i maratonuna daha güzel balayabilirler diye konutu.

TERCH DANIMANLII YAPILACAK

Devlet ya da vakf üniversitelerinin tercih burslarndan faydalanmak için özellikle ilk 5 tercihi örencilerin iyi deerlendirmesi gerektiini belirten Gayretli, Tercih döneminde örencilerin mümkün olduunca üniversitelerle iletiime geçip üniversitelerin imknlar ile ilgili bilgi almalar gerekmektedir ve tercih deneyimleri yok ise mutlaka uzmanlardan destek almalarnda fayda var. stanbul Geliim Üniversitesi olarak aday örencilere hem tercih robotu imkn salayp hem de tercih danmanl yaplacaktr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git